Autor: Mgr. Yvetta Kałužová Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-08 Materiální a finanční podmínky podnikání Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Materiální a finanční podmínky podnikání HOTELOVÝ PROVOZ Materiální a finanční podmínky podnikání
Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování
Materiální a finanční podmínky pro podnikání Dlouhodobý majetek je majetkem podnikatele a pro svou podnikatelskou činnost ve SS byl vybudován, nebo je majetkem podnikatele, ale pro podnikání ve SS jej bude nutno rekonstruovat je k podnikání pronajat. Při získávání prostor pro podnikání pronájmem od právních subjektů nebo občanů je nutná písemná smlouva o nájmu,která musí minimálně obsahovat: předmět a účel nájmu výši a splatnost nájemného a způsob platby dobu, na kterou se smlouva uzavírá.
Materiální a finanční podmínky pro podnikání 3) podnikání na základě franchisingu = nájemní vztah mezi poskytovatelem licence franchisorem, který poskytuje know-how a ukládá příjemci licence- franchisantovi - provozovat činnost v souladu se smlouvou a jeho marketingovou koncepcí. Franchisant uhrazuje za používání značky a know-how poplatky stanovené dle výnosů 4) majetek je možné získat novou výstavbou. Výstavbě nového gastro objektu nebo jejich rekonstrukci a modernizaci musí předcházet marketingová studie poptávky a nabídky.
Materiální a finanční podmínky pro podnikání rozhodujícím kritériem při investiční výstavbě je návratnost vloženého kapitálu způsob a míra podnikání,cenová politika a rentabilita je ovlivněna způsobem získání dlouhodobého hmotného majetku součástí majetku je i nehmotný majetek, do kterého patří např. software a dlouhodobý finanční majetek, např. akcie, dluhopisy …
v podobě nehmotné – pohledávky Oběžný majetek v podobě hmotné – zásoby surovin, zboží, obalů, příbory, porcelán, ubrusy… v podobě nehmotné – pohledávky finanční – hotové peníze, vklady, krátkodobé cenné papíry apod.
Kapitál je nutný k zahájení činnosti vlastní kapitál, cizí kapitál ( úvěry, půjčky, účast tichého společníka..) povinností je požádat o zřízení účtu u peněžního ústavu k provádění bezhotovostního platebního styku k získání úvěru je nutno předložit podnikatelský záměr (projekt) – součástí je i zakladatelský rozpočet, který obsahuje potřebné finanční prostředky k založení činnosti a k podnikání, předpokládané výnosy a náklady, rozpočet dlouhodobého a oběžného majetku a zdroje krytí
Kapitál podnikatelský záměr konkretizuje záměry podnikatele, vyčísluje předpokládané výkony, náklady, výsledek podnikání a návratnost vynaložených finančních prostředků na základě zpracovaného projektu posoudí peněžní ústav reálnost splácení úvěru
Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978- 80-7373-054-3. METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN 978-80-86706-18- 4.