SCHOPNOSTI ČLOVĚKA Psychologie 4. S.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účetní doklady II. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Advertisements

Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_12 Výkon a příkon Šablona číslo: IXSada číslo: IPořadové číslo DUM: 12 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín, Husova.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Potenciál, napětí, náboj, proud Základy elektrotechniky 1 Potenciál, napětí, náboj, proud Ing. Jaroslav Bernkopf.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:
Proč je dobré požádat o prostředky ze šablon. Je to jednoduché Není to souboj o peníze – vyjdou na každou školu Žádost o podporu i zprávy o realizaci.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Seminář o stavebním spoření
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_01
VLASTNOSTI SCHOPNOSTI DOVEDNOSTI
Název prezentace (DUMu)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Inf Počítač a lidé s handicapem
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
VY_32_INOVACE_ Snímače hladiny
Funkční styl odborný Oblast odborných publikací, časopisů, učebnic.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Lineární rovnice a nerovnice III.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
POTŘEBY DUM _13.
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
UČENÍ.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Číselné soustavy a kódy
MATEMATIKA Dělitel a násobek přirozeného čísla.
ČO JE NADANIE? Seminář pro krajské koordinátory SPN
City DUM_15.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Manažer ve firmě. Manažer ve firmě Osobnost manažera Vrozené vlastnosti Získané dovednosti Temperament Inteligence Potřeba řídit činnost jiných lidí.
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Symetrie a asymetrie VY_32_INOVACE_45_902
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_06
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
VY_32_INOVACE_20 22 ÚČINNOST autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Promítání filmových sekvencí Pro naše účely můžeme využít následující tituly: Těžké melodično (1997)
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Psychologie test.
Občanská nauka Sociálně patologické jevy V. ; VY_32_INOVACE_D2_19
Digitální gramotnost Informatické myšlení
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Krajský metodický kabinet MATEMATICKÉ GRAMOTNOSTI
Estetika pracovního prostředí 4. S
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Vztah k životnímu prostředí
Estetická výchova Jak rozvíjet estetické vnímání světa u dětí předškolního věku. Propojení hry a umění estetického vnímání, hledání významů uměleckých.
Schopnosti inteligence
Markéta Hanzalová Náprstková N11 Nervová soustava
Technika kolem nás Svět, ve kterém žijeme, se skládá z živé a neživé přírody, ale také techniky. Dokázali byste říct příklad živé a neživé přírody? Do.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ZVUKY A TÓNY.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

SCHOPNOSTI ČLOVĚKA Psychologie 4. S

SCHOPNOSTI ♠ ---------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------ ------------------------------------------------------------------.

♠ Každý má jinou úroveň schopností! Sami jste si asi všimli, že některé činnosti jsou pro vás snazší než pro druhé a naopak jiné věci vám nejdou.

Typy schopností: 1) intelektuální (-------------------------------------------------) 2) umělecké (----------------------------------------) 3) pohybové

♠ Základem každé schopnosti jsou vlohy (---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------). Př. hudební sluch – tato vrozená dispozice rozlišovat tóny je důležitým předpokladem rozvinutí schopnosti hrát na hudební nástroj.

3 stupně vloh: Nadání – ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------; Talent – ---------------------------------------------------; Genialita – -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------.

♠ Schopnostem je třeba se učit a rozvíjet je. ♠ Rozvoj schopností závisí ------------------------- ------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------- - i průměrné vlohy lze rozvinout v rozvinuté schopnosti, naopak někdy můžeme mít nadprůměrné vlohy, které v životě nevyužijeme.

Zamyslete se ... „Zamyslete se nad svými schopnostmi a splňte následující úkoly: - napište 3 schopnosti, které si myslíte, že ovládáte nejlépe; - přiřaďte k nim typ schopností, o který se jedná; - podtrhněte tu schopnost, o které si myslíte, že máte talent; - rozvíjíte své schopnosti dostatečně? Co byste mohli udělat více?

Použitá literatura DENGLEROVÁ, Denisa. Společenské vědy pro střední školy. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2009, 83 s. ISBN 978-807-3581-442. www.office.microsoft.com