Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se."— Transkript prezentace:

1 Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů Datum vytvoření13. prosince 2012 Ročník1. ročník čtyřletého gymnázia 5. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahPopis vnějšího, středního a vnitřního ucha Způsob využitíProcházíme postupně snímky, kontrolní otázky jsou na konci prezentace AutorIng. Karel Dvořáček KódVY_32_INOVACE_36_EDVO04

2 Anatomie ucha Rozdělení: Zevní ucho Střední ucho Vnitřní ucho

3 Zevní ucho Boltec zachycuje zvuk, umožňuje prostorovou lokalizaci (stereo). Zevní zvukovod je vlastně rezonátor, zesiluje určité kmitočty, důležitá je oblast řeči, sykavky. Z odlišné stavby plynou individuální vlastnosti poslechu.

4 Střední ucho Bubínek přenáší tlakové změny na kůstky kladívko, kovadlinka a třmínek (mechanický zesilovač 1:20). Minimální výchylka je 10 -11 m, což je desetina průměru atomu vodíku. Střední ucho je spojeno s nosohltanem Eustachovou trubicí, slouží k vyrovnání tlaku při jeho změnách (lanovka, horská cesta, klesání v letadle). Nebezpečí infekce (zánět s. u.)

5 Vnitřní ucho Předsíň – tři kanálky s rovnovážným ústrojím Hlemýžď (cochlea) obsahuje dvě patra, předsíňové a bubínkové, vyplněná perilymfou a rozdělená blanitým hlemýžděm. V něm leží asi 3500 ostrůvků, smyslových buněk Cortiho orgánu. Dráždění buněk je přenášeno pomocí 30 tisíc nervových vláken do mozku. Sluchem rozeznáme 1500 různých výšek tónu a 325 hladin hlasitosti. Stárnutím dochází ke zhoršení sluchu, zejména vysokých kmitočtů. Maskování zvuků je způsobeno adaptací Cortiho orgánu a mechanickým vlivům na kmitání.

6 Otázky a úkoly Zopakujte základní anatomii ucha. Jak může dojít k poškození sluchu? – V důsledku nemoci, při dlouhotrvající práci v hlučném prostředí bez ochrany, při výbuchu. Slyší všichni lidé stejně? – Každý člověk vnímá zvuky trochu jinak v důsledku odlišné stavby ucha. Jak můžeme vyrovnat tlak v uších? – Uvolněním Eustachovy trubice nejlépe zívnutím.

7 Použitá literatura ČARNUŠÁK, Gracian. Dějiny evropské hudby. Praha - Bratislava: Panton, 1964. Michels, Ulrich. Encyklopedický atlas hudby. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2000, ISBN 80-7106-238-3.


Stáhnout ppt "Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se."

Podobné prezentace


Reklamy Google