Povinná elektronická komunikace v zadávacím řízení a využití e-nástrojů 6.11.2018.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Co nás čeká nového při zadávání veřejných zakázek ? Eva Vizdalová
Advertisements

Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Seminář pro žadatele IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek červen 2016.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
Seminář pro žadatele k 37. výzvě IROP „Energetické úspory v bytových domech II" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Mgr. Barbora Dedková - Specialista na administraci VZ Seminář pro SC 2.1 ZVÝŠENÍ KVALITY A DOSTUPNOSTI SLUŽEB VEDOUCÍ.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ZE ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OPŽP Josef Jemelka Oddělení veřejných zakázek OPŽP Státní fond životního prostředí ČR.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Praha, Centralizované zadávání veřejných zakázek RNDr. Jiří Svoboda ředitel Odbor veřejného investování MMR.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
E-aukce, workshop, , Praha E – aukce Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování Ing. Jan Novotný.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Veřejné zakázky malého rozsahu ve světle základních zásad
Seminář pro žadatele IROP
Seminář pro žadatele IROP
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
ZJEDNODUŠENÝ REŽIM, ZVLÁŠTNÍ POSTUPY
Pojem přeměna obchodní společnosti
Povinná elektronická komunikace v zadávacích řízeních
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Webová aplikace MS OLOMOUC.
Aplikace Monitorovací systém
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Občanské soudní řízení I.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
jako forma kontroly ve veřejné správě
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Aplikace Monitorovací systém
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů EU, nespadajících pod aplikaci zákona.
veřejných zakázek IROP
Informace k e-tržišti Gemin
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Maturity 2017/2018 listopad 2017 L. Jíša.
Zvláštní postupy dle ZZVZ
Seminář pro žadatele k 13. výzvě IROP „Revitalizace vybraných památek"
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky v rámci malého projektu
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
NOVINKY OD BUŘINKY – DUBEN 2016
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Informační systém základních registrů
Seminář pro žadatele k 36. výzvě IROP „Stanice IZS"
Transkript prezentace:

Povinná elektronická komunikace v zadávacím řízení a využití e-nástrojů 6.11.2018

Zákon č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek Vyhláška č. 168/2016 Sb., o uveřejňování formulářů pro účely zákona o zadávání veřejných zakázek a náležitostech profilu zadavatele Vyhláška č. 260/2016 Sb., o stanovení podrobnějších podmínek týkajících se elektronických nástrojů, elektronických úkonů při zadávání veřejných zakázek a certifikátu shody UV č. 467/2017 o uložení povinnosti využívat Národní elektronický nástroj při zadávání veřejných zakázek

Plně elektronicky VŠICHNI - 18. 10. 2018 Od 1. 10 Plně elektronicky VŠICHNI - 18.10.2018 Od 1.10. 2016 - účinnost zákona – ZA NÁMI Od 18.4.2017 pro Českou republiku, organizační složky státu, ČNB a centrální zadavatele – ZA NÁMI Od 18.10.2018 – pro VŠECHNY zadavatele dle ZZVZ – ZA NÁMI

Od 1.10. 2016 dynamický nákupní systém, elektronickou aukci, nabídky formou elektronických katalogů, zasílání formulářů do Věstníku veřejných zakázek a do Úředního věstníku Evropské unie a pro uveřejňování zadávací dokumentace podle § 96.

Komunikace mezi zadavatelem a dodavatelem (§ 211) při komunikaci mezi zadavatelem a dodavatelem nesmí být narušena důvěrnost nabídek a žádostí o účast a úplnost údajů v nich obsažených zadavateli nesmí být umožněn přístup k obsahu nabídek a žádostí o účast před uplynutím lhůty stanovené pro jejich podání

Komunikace mezi zadavatelem a dodavatelem (§ 211) ZÁKLADNÍ PRAVIDLO: písemná komunikace mezi zadavatelem a dodavatelem musí probíhat elektronicky ALE platí, že pokud není v ZZVZ stanoveno jinak, lze použít i ústní komunikaci, je-li obsah v dostatečné míře zdokumentován, zejména zápisy, zvukovými nahrávkami nebo souhrny hlavních prvků komunikace A co podávání nabídky ? Mail? IS DS? E-nástroj?

Výjimky (§ 211 odst. 3 písm. a) použití elektronické komunikace s ohledem na zvláštní povahu veřejné zakázky vyžaduje zvláštní nástroje, zařízení nebo formáty souborů, jež nejsou obecně dostupné nebo podporované obecně dostupnými aplikacemi; za obecně dostupné se nepovažují aplikace používané k popisu předmětu plnění, které používají formáty souborů, jež nelze zpracovat pomocí žádné jiné aplikace s otevřeným zdrojovým kódem nebo obecně dostupné aplikace, nebo se na ně vztahují komerčně poskytované licence a zadavatel je nemůže zpřístupnit pro stažení nebo používání na dálku,

Výjimky (§ 211 odst. 3 písm. b) použití elektronické komunikace vyžaduje zvláštní kancelářské vybavení, které zadavatelé běžně nemají k dispozici

Výjimky (§ 211 odst. 3 písm. c) zadávací podmínky vyžadují předložení vzorků nebo modelů, které nemohou být předloženy za použití elektronické komunikace

Výjimky (§ 211 odst. 3 písm. d) použití jiné než elektronické komunikace je nezbytné z důvodu narušení zabezpečení elektronické komunikace nebo z důvodu ochrany zvláště citlivé povahy informací, přičemž požadovanou úroveň zabezpečení nelze řádně zajistit běžně dostupnými elektronickými nástroji nebo nástroji

Povinnost zadavatele (§ 211) při elektronické komunikaci zadavatel poskytne dodavatelům k dispozici veškeré informace technické povahy, včetně kódování a šifrování, které jsou nezbytné pro elektronickou komunikaci, zejména pro elektronické podání nabídek a žádostí o účast

Povinnost zadavatele (§ 211) nejde-li o komunikaci uskutečňovanou prostřednictvím elektronického nástroje nebo datové schránky, musí být datová zpráva opatřena platným uznávaným podpisem, pokud jde o výzvu určenou účastníkům zadávacího řízení oznámení o výběru, rozhodnutí o nejvhodnějším návrhu v soutěži o návrh, vyloučení účastníka zadávacího řízení

Fikce v komunikaci - (§ 211) a při komunikaci uskutečňované prostřednictvím datové schránky je dokument doručen dodáním do datové schránky Fikce v komunikaci - § 4 vyhlášky č. 260/2016 Sb. Doručení prostřednictvím e-nástroje je okamžik přijetí datové zprávy na elekronikou adresu adresáta v e-nástroji

Veřejné zakázky zahájené před 18.10. dokončované po tomto datu Povinnost elektronické komunikace se vztahuje i na řízení, která byla zahájena Podávání nabídek pouze elektronicky Kam tuto informaci uvést ? Věstník veřejných zakázek x profil zadavatele (e-nástroj)

Elektronický nástroj a jeho využití

Elektronický nástroj (§ 28 odst. 1 a § 213) programové vybavení, případně jeho součásti, které jsou spojeny se sítí nebo službou elektronických komunikací a umožňují prostřednictvím této sítě příjem (i) nabídek, (ii) předběžných nabídek, (iii) žádostí o účast, (iv) žádostí o zařazení do systému kvalifikace, (v) žádostí o účast nebo návrhů v soutěži o návrh nebo (vi) aukčních hodnot v elektronické aukci v elektronické podobě, včetně jejich zpracování zahrnujícího digitální kompresi a uchovávání dat a pořízení záznamů o provedených úkonech, jež jsou nedílnou součástí jejich programového vybavení

Elektronické nástroje Vyhláška č. 260/2016 Sb Elektronické nástroje Vyhláška č. 260/2016 Sb., o stanovení podrobnějších podmínek týkajících se elektronických nástrojů, elektronických úkonů při zadávání veřejných zakázek a certifikátu shody Žádné zásadní změny dle zákona Zachována nepovinná certifikace Redukován výčet zpráv, které mají být opatřeny uznávaným EP

Elektronický nástroj zadavatel může použít elektronický nástroj za předpokladu, že jeho použití neporušuje zákaz diskriminace a elektronický nástroj je s ohledem na předmět veřejné zakázky obecně dostupný a slučitelný s běžně užívanými informačními a komunikačními technologiemi použití elektronického nástroje musí být pro dodavatele bezplatné

Elektronický nástroj Požadavky na funkcionalitu elektronického nástroje: profil zadavatele elektronická realizace zadávacích řízení rámcové dohody dynamický nákupní systém elektronická realizace soutěže o návrh elektronické katalogy Požadavky na prostředí

Elektronický nástroj a vyhláška 260/2016 zadavatel musí zajistit, aby elektronické nástroje, jejichž prostřednictvím jsou úkony při zadávání veřejných zakázek uskutečňovány, prokazatelně splňovaly požadavky stanovené ZZVZ; lze VŽDY prokázat certifikátem shody, který vydal subjekt posuzování shody akreditovaný vnitrostátním akreditačním orgánem Platnosti certifikátu certifikát shody funkčních vlastností – 6 let certifikát shody týkající se prostředí – 3 roky

Certifikovaný či necertifikovaný e-nástroj E-nástroj NEMUSÍ mít certifikaci Používat certifikovaný nástroj NENÍ povinné DOPORUČUJEME používat certifikovaný e-nástroj http://www.portal-vz.cz/cs/Jak-na-zadavani-verejnych-zakazek/Elektronicke-zadavani-verejnych-zakazek/Seznam- certifikovanych-el-nastroju-dle-zakona-c-134-2016-Sb

Profil zadavatele § 28 odst. 1 písm. j) ZZVZ elektronický nástroj, který umožňuje neomezený dálkový přístup a na kterém zadavatel uveřejňuje informace a dokumenty ke svým veřejným zakázkám Vyhláška č. 168/2016 Sb., o uveřejňování formulářů pro účely zákona o zadávání veřejných zakázek a náležitostech profilu zadavatele

Profil zadavatele (§ 214) Zákaz používat k uveřejnění více aktivních profilů Elektronická tržiště do 30.6.2017 – e-nástroj ve správě MMR Národní elektronický nástroj (NEN) – e-nástroj ve správě MMR Data ve strukturované podobě Příloha č. 8 vyhlášky Neomezený přímý dálkový přístup/registrace § 3 odst. 2 písm. c) vyhláška 260/2016 Sb. – zákaz registrace pro přístup k dokumentům a informacím o VZ

Doba uveřejnění na profilu zadavatele Povinně do konce lhůty pro podání nabídek Výzva k podání nabídek v ZPŘ Zadávací dokumentace

Uveřejňování/doba na profilu zadavatele Po dobu 2 let od uveřejnění Oznámení o vyloučení účastníka v ZPŘ Oznámení o výběru dodavatele v ZPŘ Oznámení o zrušení ZPŘ Vysvětlení zadávací dokumentace Písemná zpráva zadavatele Smlouva Výše skutečně uhrazené ceny Strukturované údaje dle Přílohy č. 8 vyhlášky 168/2016 Sb.

ELEKTRONIZACE a elektronické katalogy, otevírání e-nabídek, e-aukce, DNS

Elektronické katalogy (§ 215) soubor informací obsahující ceny odpovídající jednotlivým položkám předmětu veřejné zakázky, popis takových položek, případně další údaje s nimi související elektronický katalog musí splňovat veškeré požadavky stanovené na elektronické nástroje používané pro elektronickou komunikaci použití elektronického katalogu je nutno uvést v oznámení o zahájení zadávacího řízení

Otevírání nabídek v elektronické podobě (§ 109) po uplynutí lhůty pro podání nabídek otevřením nabídky v elektronické podobě se rozumí zpřístupnění jejího obsahu zadavateli zadavatel kontroluje při otevírání nabídek v elektronické podobě, zda nabídka byla doručena ve stanovené lhůtě, zda je autentická a zda s datovou zprávou obsahující nabídku nebylo před jejím otevřením manipulováno

Elektronická aukce (§ 120) opakující se elektronický proces, v jehož rámci účastníci zadávacího řízení prostřednictvím elektronického nástroje předkládají nové snížené nabídkové ceny nebo nové hodnoty odpovídající kritériím hodnocení, a který umožňuje sestavit aktuální pořadí nabídek při použití automatických metod jejich hodnocení nutno použití EA v oznámení o zahájení zadávacího řízení nebo ve výzvě k podání nabídek

Elektronická aukce (§ 120) nemožnost použití v případech podle § 114 odst. 3, tj. pouze jako jediné kritérium hodnocení v řízení se soutěžním dialogem nebo v řízení o inovačním partnerství v případě veřejné zakázky na služby uvedené v oddílu 71 CPV v kategorii 1 nebo 5 podle přílohy č. 4 ZZVZ

Elektronická aukce (§ 120 a 121) povinnost stanovení minimálních zákonných požadavků již v zadávací dokumentaci nutnost provedení posouzení obsahu nabídky z hlediska ZZVZ ukončení elektronické aukce

Dynamický nákupní systém (§ 138) specifický případ zadávání veřejných zakázek plně elektronicky plně elektronický, otevřený systém pro zadávání veřejných zakázek, jejichž předmětem je pořízení běžného, obecně dostupného zboží, služeb nebo stavebních prací zavádí se postupem pro užší řízení (dříve postupem pro otevřené řízení) možnost dělení DNS do kategorií, které jsou objektivně vymezeny na základě předmětu veřejných zakázek nebo jejich územního rozsahu

Dynamický nákupní systém zavádění vs. zařazování dodavatelů do DNS zadávání veřejných zakázek v DNS (na základě vlastního nastavení DNS zadavatelem !!!) oznámení o zadání veřejné zakázky v DNS

Povinnost používat konkrétní e-nástroj UV č. 467/2017 o uložení povinnosti využívat Národní elektronický nástroj při zadávání veřejných zakázek veřejní zadavatelé podle § 4 odst. 1 písm. a) a c) zákona

Děkuji za Vaši pozornost  Ministerstvo pro místní rozvoj: www.mmr.cz Portál o veřejných zakázkách a koncesích: www.portal-vz.cz Informační systém o veřejných zakázkách: www.isvz.cz Věstník veřejných zakázek: www.vestnikverejnychzakazek.cz Národní elektronický nástroj - https://nen.nipez.cz/ Úřední věstník Evropské unie: http://ted.europa.eu Aleš Havránek ales.havranek@mmr.cz