SPOLEČENSKÉ CHOVÁNÍ U STOLU VY_32_INOVACE_20_PRAKTICKÉ ČINNOSTI SPOLEČENSKÉ CHOVÁNÍ U STOLU Příjemce: ZŠ Břidličná, okres Bruntál Komenského 360 79351 Břidličná Doporučeno pro: 6. - 8. ročník Předmět: Praktické činnosti Autor: Bc. Klára Ujfaluši INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ
Znáš některé zásady slušného chování u stolu? 1. usedá žena objednává muž Kouření až po jídle Muž do restaurace vchází před ženou a vychází po ní. U stolu se noviny nečtou nesrkáme
1. Sedíme vzpřímeně, tělem se neopíráme o stůl. 2. Příbory bereme postupně směrem k talíři. 2 3. Nesrkáme, nefoukáme, nemlaskáme, necinkáme příbory. Pohádka o mlaskání
4. Nenabíráme si plnou lžíci, vidličku. 3 5. Nůž nedáváme do úst. 6. Při jídle používáme ubrousek, před pitím si otřeme ústa. 4 7. Nemluvíme s plnými ústy, vyhýbáme se nepříjemným konverzačním tématům. 5
Talíř - příbory a jejich správné položení při a po jídle. Při přerušení jídla Po ukončení jídla 6 7
Chování v restauraci: 8 Klikni na obrázek
Průšvihy při stolování 11 Průšvihy při stolování 9 10 13 12 14
Obrázky se souhlasem autora: 1,2 http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=203 („Se souhlasem Michaela Klímy“ – 10. listopadu 2011 3, 4, 5, 8,9,10,11,12,13 Použité obrázky z webu Office.com 6,7 Použité obrázky z archivu autora: