Z oboru zdravotnictví David Zahumenský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Co nás čeká nového při zadávání veřejných zakázek ? Eva Vizdalová
Advertisements

Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Hodnocení bakalářské práce. Formální náležitosti BP odevzdat ve 2 vyhotoveních a v elektronické podobě (PDF) Dodržet termín odevzdání Hodnotí vedoucí.
Praktická maturitní práce STRUČNÉ POKYNY PRO PSANÍ PMZ.
1 Profilová část maturitní zkoušky a poznatky z 5leté praxe Mgr. Petra Pátková, odbor vzdělávací soustavy jednání Asociace SPŠ Špindlerův Mlýn, 7. říjen.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP obecná část Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha OM OP LZZ D9)
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
PROFESIONÁL BOZP Ing. Jiří Tilhon vítěz 2. ročníku národní soutěže odborníků v prevenci rizik v oblasti BOZP v kategorii A
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Legislativní změny novela školského zákona zákonem č. 178/2016 Sb., která mj. zavádí jednotnou přijímací zkoušku do oborů vzdělání s maturitní zkouškou.
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Řízení rizik podvodů v Evropských fondech: Zkušenosti a nejlepší praxe
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Doporučený vzor individuální prezentace
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Název vzdělávacího materiálu
Pracovní porada Pracovní list.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Pracovní porada Pracovní list.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Aplikace práva orgány veřejné moci; uvážení při aplikaci práva
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Správní právo procesní
Aktuální otázky stalkingu z pohledu teorie a praxe
Poměr v základním tvaru.
Občanská výchova a svět práce - 9. ročník Milan Šimek
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obecné výklady o důkazech
Zpráva o uplatňování územního plánu
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ústav podnikové strategie Analýza komunikačních chyb řídících pracovníků ve vybrané společnosti.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Čím vším se řídí reklama pro odborníky
Řízení rizik podvodu a korupce při zadávání veřejných zakázek
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
Hledáme klíč k právům dětí
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Poměr v základním tvaru.
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Územní plán s prvky regulačního plánu
Život bez střeva , Praha.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Slovní úlohy o společné práci − 3
Transkript prezentace:

z oboru zdravotnictví David Zahumenský

Analýza z roku 2008

Systémové nedostatky v činnosti znalců Nesprávné zadávání otázek a další pochybení na straně zadavatelů Absence kontroly nad činností znalců Odměňování znalců

Ad 1) Pochybení na straně zadavatelů Chybí předchozí zjištění skutkového stavu Absence komunikace zadavatele se znalci před zadáním posudku Otázky na právní posouzení, zavádějící či jiné nevhodné otázky Strany se nemají možnost se k formulaci otázek vyjádřit před jejich zadáním

Ad 2) Kontrola nad činností znalců a) jmenování a kvalifikace Otázka dostatečnosti vymezení podmínek pro výkon znal. činnosti a jejich naplňování ? Sbory pro znalecké otázky ? Inspirace: Rakousko či prvorepublikové nařízení c. 269/1939 Sb.

Ad 2) Kontrola nad činností znalců b) Hodnocení kvality Chybí systematická kontrola znaleckých deníků a „sbírání“ informací o činnosti konkrétního znalce Podle čeho soudce zhodnotí znalecký posudek / činnost znalce? Kontrola mimo samotné řízení?

Ad 3) Odměny znalců Větší diverzifikace a zvýšení odměn?

Absence systematické kontroly znalců – časovaná bomba? Kazuistika: Znalkyně v Brně – v roce 2010 zpracovala 138 posudků pro orgány veřejné moci Podán podnět ke kontrole znaleckých deníků Zjištěno, že: průměrně zpracováním posudků strávila 7 hodin denně Ve vlastní ordinaci má k tomu nastaven limit práce na 10 hodin pro všechny pojišťovny (podle web. stránek ordinuje 6,5h/denně)

Kritéria pro hodnocení znaleckých posudků Zákon: povinnost vykonávat znaleckou činnost řádně (§ 9) a podle nejlepšího vědomí znalce (§ 6 odst. 2 - znalecký slib). Liga lidských práv – návrh 6 kritérií na základě studia odborné literatury a zahraniční praxe

Kritérium č. 1: Rozsah kvalifikace znalce vztahující se k zadanému úkolu Znalec by měl vposudku podrobněji uvést rozsah své kvalifikace. Znalec musí mít praktické zkušenosti, nestačí, že čerpá znalosti jen z knih.

Kritérium č. 2: Odlišný názor znalce Pokud znalec ve svém oboru zastává menšinový názor na problematiku podstatnou pro posuzovanou otázku, musí to ve svém posudku uvést. Mel by uvést i většinový názor. Mel by uvést, pokud existuje vícero přístupů k problematice.

Kritérium č. 3: Nestrannost Znalec musí oznamovat soudu skutečnosti, které mohou ovlivnit jeho objektivitu a nestrannost – vztah k posuzované osobě či obžalovanému, profesní vazba, působení na témže pracovišti apod. Znalec by mel výslovně v posudku prohlásit, že mu nejsou známy skutečnosti, pro které by mohl být vyloučen..

Kritérium č. 4: Kompletní soupis zdrojů, ze kterých znalec vycházel Jasně uvést, zda se mu podařilo setkat se posuzovaným nebo zda vycházel pouze z předcházející zdravotnické dokumentace či si opatřil i jiné podklady. Uvést literaturu, ze které čerpal Zda čerpá z vlastní zkušenosti a znalosti. Uvést, jaké postupy zvolil a proč

Kritérium č. 5: Zodpovídání otázek Znalec by mel na otázky odpovídat přesně a přiléhavě, aby bylo jasné, jak k odpovědi dospěl Vystřídat se kategorických odpovědí v případech, kdy současný stav poznání či daná situace neumožnují jednoznačný závěr, a také naopak zbytečně opatrných formulací

Kritérium č. 6: Závěry, ke kterým znalec došel Znalec by měl jednoznačně odpovědět na otázky zadané soudem. Neměl by používat právních termínů a pouštět se do právního hodnocení. Vyvarovat se příliš „vědeckého“ vyjadřování a použité pojmy případně vysvětlit, aby byl posudek srozumitelný i laikovi.

Děkuji za pozornost David Zahumenský, advokát advokat@davidzahumensky.cz