GPS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikace GNSS v IG Grečnár Jiří.
Advertisements

Vypracoval: Jakub Papež
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1. -Síť splňující konkrétní konfigurační a kvalitativní požadavky daného inženýrského či jiného projektu. -Důvody vzniku účelové.
GPS – Global Positioning System
Využití GPS, buzoly a kompasu
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Workshop Uherské Hradiště Principy fungování GPS a geocaching Jakub Trojan
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Mobilní aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Vybrané technologie. Lokálně kontextové služby služby dostupné prostřednictvím mobilního telefonu, které ke svému fungování využívají informace o aktuální.
Využití GPS možnosti využití technologie GPS v různých oblastech - mobilní GIS, navigace, turistika, mobilní telefony, geodézie, vojenství.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
GNSS - Global Navigation Satellite Systems -souhrnné pojmenováni několika již funkčních i nově budovaných družicových navigačních systémů -slouží.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII- 6.1 ZAPOJENÍ VF ELII-
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 2.1 GPS a Geocaching - praxe Kde se GPS využívá? START.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Co dnes uslyšíte? Užití fotogrammetrie Konstruktivní fotogrammetrie Vodorovný snímek Prvky vnitřní orientace vodorovného snímku Rekonstrukce snímku z dostupných.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova
Senzory pro EZS.
Zaměření cyklostezky Vltava – České Budějovice
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tvorba jednoduché tabulky - rozvrh
MOC VÝKONNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Pracovní porada Pracovní list.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Pracovní porada Pracovní list.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
GPS - globální poziční systém
Inf Ovládání operačního systému
Filmová animace Náhodné změny Mgr. Jiří Mlnařík
Polohové vlastnosti – určenost roviny
Autor: Andrea Kolářová
Porovnání TTFF různých GPS přijímačů na simulátoru GNSS
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Účetní pravidla, změny v účetních odhadech a chyby
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2012 Ročník
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Přídavná zařízení.
Číslicové měřící přístroje
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Analogové násobičky.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Důlní elektrické přístroje
Polohopisné zaměřování
Meteorologický preprocesor CALMET a jeho využití pro objektivizaci konstrukce větrných růžic Radostovice Hana Škáchová, OME.
Předpověď živelních pohrom
Přídavné karty.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
KOSMONAUTIKA.
Digitální učební materiál
VY_52_INOVACE_I–04–05 Název a adresa školy:
Běžná pravděpodobnostní rozdělení
DENNÍ BRIEFING DEN 9 ( ).
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Transkript prezentace:

GPS

Global positioning system Systém pro určení polohy a času kdekoliv na Zemi, nebo nad Zemí s přesností do 10m Družicový rádiový dálkoměrný systém Využití vojenství doprava geodézie GIS věda stavebnictví turistika

GPS systémy NAVSTAR GPS GLONASS GALILEO Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System GLONASS ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система, tr.: Globalnaja navigacionnaja sputnikovaja sistěma GALILEO

NAVSTAR Vývoj NAVSTAR GPS byl zahájen v roce 1973 Od roku 1978–1985 začalo vypouštění 11 vývojových družic bloku I. V roce 1979 byl rozšířen původní návrh z nedostačujících 18 na 24 družic. Od roku 1980 začalo vypouštění družic se senzory pro detekci jaderných výbuchů

NAVSTAR Počáteční operační dostupnost (IOC) byla vyhlášena 8. prosince 1993, plná operační dostupnost pak 17. ledna 1994, kdy byla na orbitu umístěna kompletní sestava 24 družic Definitivní zrušení selektivní dostupnosti nastalo 1. května 2000 Od 25. března 1990 byla do kódu radiového signálu zanášena umělá chyba. SA způsobovalo chybu 45 m horizontálně.

GLONASS Vývoj GLONASS byl zahájen v roce 1970 vytvořením dokumentu Ministerstva obrany SSSR, Sovětské akademie věd a Sovětského námořnictva o vývoji jednotného systému pro navigaci na zemi, na vodě i ve vzduchu, který byl v roce 1976 přijat a první testovací družice byla vypuštěna v roce 1982. V letech 1996-2001 byla kosmická část systému GLONASS v úpadku. Od roku 2001 (do 2012) je prováděno jeho znovuobnovení do plného operačního stavu.

rozdělení přijímačů podle : přijímaných pásem: jednofrekvenční přijímá méně dat a vyžaduje delší observaci na jednom bodu dvoufrekvenční přesnější, rychlejší vícefrekvenční (připravují se pro pásmo L5) kanálů: jednokanálové (používané v raných fázích projektu GPS) vícekanálové

rozdělení přijímačů podle : principu výpočtů: kódové jednoduchá, spolehlivá a nejčastěji používaná fázové se vyznačují vysokou přesností a nejednoznačností (ambiguity).

Fázové měření Statické (Static) Rychlé statické (Fast static) hodiny až dny Rychlé statické (Fast static) minuty Stop and go (polokinematická) sekundy Kinematické (Kinematic) RTK (Real Time Kinematic)

Přístroje Turistické GIS Geodetické TRIMBLE LEICA TOPCON JAVAD