Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_XII_1_10_Vývojové stupně CNC Šablona číslo: XII Sada číslo: 1 Pořadové číslo DUM: 10 Autor: Mgr. Radomíra Lorencová

2 Anotace Materiál seznamuje žáky s historií a vývojem CNC obráběcích strojů. Autor Mgr. Radomíra Lorencová Klíčová slova NC stroje, CNC stroje, vývoj, stupeň, obrábění, Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Technologie

3 Vývojové stupně CNC obrábění

4 NC stroje (Numerical Control)
První stroje byly vyvinuty na počátku padesátých let v Americe. Program je zaznamenán ve formě písmen a čísel na děrnou pásku, z které jsou snímány pomocí čtečky řídící údaje pro řízení stroje v jednom pracovním kroku. Každý takový krok představuje jednu větu neboli blok programu. Přečtené údaje jsou systémem uloženy a zpracovány buď na řízení pohybů, nebo k vyvolání technologických funkcí. Po vykonání jednoho kroku se přečte další věta a původní údaje se zapomenou.

5 Při opakovaném obrábění součástek se musí vždy děrná páska snímačem přepnout zpět, nebo u nekonečné pásky nastavit na počátek programu. Nevýhodou je, že při změně nového programu je nutné vyděrovat novou děrnou pásku. Nelze úpravu provádět přímo na stroji. Děrování se neprovádí přímo na stroji, ale na externím programovacím pracovišti. Tento způsob je jedním z nejstarších způsobů záznamu. Později byly nahrazeny magnetickými médii jako je disketa, externí harddisky aj.

6 CNC stroje (Computer Numerical Control)
Další vývoj NC strojů je počátkem 70. let, kdy NC stroje přechází ve vývojový stupeň CNC. Řídicí systémy těchto strojů jsou na rozdíl od NC strojů vybaveny volně programovatelným mikropočítačem, který provádí se zadanými daty výpočty a řídí stroj. Zadávání programů je prostřednictvím tlačítkové klávesnice, a to přímo na řídicím panelu, nebo přes příslušný počítač napojený na systém stroje.

7 Srovnání CNC – NC Řídicí systém CNC je oproti systému NC pružnější a vlastní řízení probíhá v reálném čase. Počítač načte všechny vstupní informace řídicího systému a vloží program do vnitřní paměti. Číslicově řídicí systém je sestaven z bloků, které nazýváme vstupy, paměti, operační jednotky, řadiče a výstupy.

8 přesnost každého výrobku pružnost
Použití CNC obráběcích strojů má několik výhod: automatizaci přesnost každého výrobku pružnost

9 Znaky CNC stroje Na základě vysoké pružnosti přechodu na jinou výrobu je užití CNC strojů hospodárnější a efektivnější. Při CNC obrábění dosáhneme lepšího opracování a jsme schopni docílit přesnějších rozměrů než při konvenčním obrábění. Automatizace přispívá ke zvyšování produktivity práce a současně ke snižování výrobních nákladů.

10 VÝVOJOVÉ STUPNĚ I Vývojový stupeň NC
Nejjednodušší koncepce založená na konstrukci konvenčních strojů. Vychází z konstrukce konvenčních strojů, ke kterým jsou přiřazeny číslicové řídicí systémy. II Vývojový stupeň NC Je přizpůsoben požadavkům číslicově řízených strojů a vybaven servo systémem, který umožňuje řízení v obecných cyklech. Stroje jsou opatřeny revolverovými hlavami nebo zásobníky nástrojů.

11 III Vývojový stupeň NC Konstrukce je zaměřena především na použití ve výrobních soustavách a je přizpůsobena na řízení technologického i výrobního procesu počítače. IV Vývojový stupeň NC Vyznačuje se realizací vědeckých poznatků. Jde o vývojové typy strojů, u nichž se vyznačují progresivnější metody jak v konstrukci, tak ve využití strojů (měření laserovým paprskem).

12 Kontrolní otázky Vysvětlete rozdíl mezi NC A CNC stroji.
Popište základní rozdělení CNC obráběcích strojů. Které přednosti mají CNC stroje?

13 Zdroje: LORENCOVÁ, Radomíra. Příprava učitele pro rekvalifikační kurz Obsluha CNC strojů Diplomová práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Zdeněk Píša. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google