Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přídavné karty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přídavné karty."— Transkript prezentace:

1 Přídavné karty

2 Přídavné karty se zasunují do slotů umístěných na základní desce.
Přídavné karty jsou samostatná hardwarová zařízení, která umožňují rozšíření možností počítače o nové funkce, které základní sestava neumožňuje. Přídavné karty se zasunují do slotů umístěných na základní desce. Musí splňovat určité normou stanovené požadavky, jako je typ konektorů, umístění výstupních prvků nebo maximální možný rozměr.

3 Nejčastější typy přídavných karet jsou:
grafická karta (videokarta) – převádí data pro zobrazení na monitoru - povinná zvuková karta – určena pro zprostředkování zvuku v počítači síťová karta – slouží pro připojení počítače k místní počítačové síti televizní karta – slouží pro příjem TV signálu a jeho zobrazení na monitor počítače karta pro střih videa – slouží pro editaci a střih digitálního videozáznamu v počítači

4 Aby karta správně pracovala, musí o ní vědět operační systém.
Karta může být navržena pro jakýkoliv účel. Musí mít ale programovou podporu a musí umět „spolupracovat“ s ostatním hardwarem v počítači. hardwarové stránce je instalace jednoduchá, kartu stačí vložit do odpovídajícího slotu Aby karta správně pracovala, musí o ní vědět operační systém. Plug and Play, který umožňuje automaticky rozpoznat nové zařízení přidané do počítače a pokud je to možné, také ho nainstalovat.

5

6 Grafická karta (videokarta)
Tato karta je jediná povinná přídavná karta v počítači. Bez ní by nebylo k čemu připojit monitor a nemohli bychom sledovat výsledky dění v počítači. Kvalita grafických karet může být různá. Posuzuje se podle kvality čipu, který je na kartě osazen, a podle velikosti paměti. Moderní grafické karty mají podporu 3D vykreslování, které se využívá při rýsování, modelování nebo u počítačových her.

7

8 Zvuková karta Je zařízení, které převádí digitální signál z počítače na analogový (zvuk vycházející z reproduktorů) a naopak analogový signál (např. z mikrofonu) do digitální podoby v počítači. Kvalita zvukových karet se posuzuje podle toho, jakým je osazena čipem a jaké má vstupně-výstupní konektory. Současné počítačové sestavy už zvukové karty většinou obsahují jako standardní vybavení.

9

10 Síťové karty síťové karty, které jsou určeny pro komunikaci počítače s ostatními počítači v místní počítačové síti, tj. v rámci jedné místnosti nebo budovy Do síťové karty se zapojuje síťový kabel, který je na druhém konci zapojen do jiného počítače nebo do switche – zařízení propojující síťové kabely od jednotlivých počítačů v síti. Síťové karty dělíme podle rychlosti, která říká, jak rychle proudí data z a do našeho počítače.

11


Stáhnout ppt "Přídavné karty."

Podobné prezentace


Reklamy Google