Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Filmová animace Náhodné změny Mgr. Jiří Mlnařík

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Filmová animace Náhodné změny Mgr. Jiří Mlnařík"— Transkript prezentace:

1 Filmová animace Náhodné změny Mgr. Jiří Mlnařík
VY_32_INOVACE_Mul4a0211

2 Synfig studio – rostliny podruhé
Řadu efektů a činností můžeme nechat přímo na Synfigu. Příkladem může být třeba v minulé části zmíněný ambientní pohyb. Zdá se, že pak bude ale scéna plná klíčových snímků a dílčích animací, ve kterých bude složité se vyznat. Přitom nám vlastně vůbec nezáleží na tom, jak přesně se bude tráva pohybovat, prostě se bude vlnit větrem. Jak na to?

3 Příprava rostliny Stejně jako v minulé části si připravte svah s travou, tentokrát jen jako statický (neanimovaný, standing man). Podívejte se, které parametry určují pohyb trávy.

4 Která hodnota, který směr...
Je vidět, že změnit pozici trávy není těžké – změníme pozici zeleného bodu nebo změníme Gravity. My ale potřebujeme změnu automatickou a navíc jen v jednom směru (tráva se hýbe zleva doprava, ale málokdy shora dolů). Musíme tedy napřed souřadnice oddělit: Gravity - Pravé tlačítko myši – Convert – Composite. Náhodná má být jen jedna souřadnice a to X: X-Axis – Convert - Random

5 Nastavení „náhody“ Teď musím nestavit parametry náhodného pohybu:
Link – výchozí souřadnice Radius – rozptyl náhodného parametru Seed – neměňte Speed – kolikrát za sekundu se generuje nová hodnota Interpolation – určuje, jak se určuje následující hodnota z aktuální Loop Time – určuje, za jak dlouho se mají hodnoty opakovat (chcete udělat hodiny, semafor...)

6 A tráva se pohybuje... Chceme-li klidný pohyb, změníme Speed na hodnoty menší než jedna (čím méně, tím je pohyb pomalejší), moje hodnota 2 znamená dvě změny hodnoty za sekundu a odpovídá poměrně silnému větru...

7 Pohyb rostliny v čase – úkol 2
Vytvořte animaci se zatravněným svahem (stačí horizont) a jedním – dvěma keři – stromy, které se budou hýbat ve větru, ale bude použito náhodného pohybu, ne animace. V dalších materiálech se budeme věnovat i jiným možnostem náhodného určení hodnoty parametru.

8 Zdroje Vlastní snímky, screenshoty Synfig Studio Synfig Studio – freewarový software pro tvorbu animací


Stáhnout ppt "Filmová animace Náhodné změny Mgr. Jiří Mlnařík"

Podobné prezentace


Reklamy Google