Kontrola prací s cytostatiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Počet vyšetřených osob
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Personální informační systém
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Û ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2011 v odborových organizacích Asociace.
RLZ - Personalistika Romana Pavelková Skalský Dvůr
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Veřejné zdraví a chemické látky a přípravky v pracovním prostředí Legislativa – aktuální stav a výhled MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Lohmann & Rauscher Naše zkušenosti s poskytováním ZPP externím dodavatelem (JUDr. Rudolf Vonyš)
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Biologický marker genotoxických faktorů, profesionální expozice cytostatikům a kouření Kůsová J., Kašová M., Tomášková H. Úvod Získané chromosomální aberace.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Obsah systému péče o zdraví zaměstnanců a jeho praktická aplikace v konkrétním prostředí POKRAČOVÁNÍ Ing. Kristýna Přibylová.
Legislativa.
Systém kontrolní činnosti SEI
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
3. PŘEDNÁŠKA ü   Zákoník práce struktura hlava pátá první tři paragrafy.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Dokumentace k zajištění BOZP
HACCP.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Činnost orgánů ochrany veřejného zdraví v roce 2012 MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Dozorová činnost jako nástroj prevence poškození zdraví z práce MUDr. Anežka Sixtová, MZ ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ZAJIŠTĚNÍ DIAGNOSTICKÉHO PRŮZKUMU VE VYBRANÝCH ORGANIZACÍCH Projekt OP LZZ „Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku.
BOZP při práci ve výškách
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Název projektu: Moderní škola
Interní předpisy hotelu
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Poznatky z kontrol agentur práce
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Závodní preventivní péče
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Kontrola prací s cytostatiky MUDr. Anežka Sixtová MUDr. Bohuslav Málek, Klára Chalupská MZ ČR

Cytostatika Úkol vyhlášen pokynem hlavního hygienika ze dne 15. 10. 2009 Cíle – zjistit aktuální stav pracovních podmínek a ochrany zdraví zaměstnanců - sjednotit postup při výkonu SZD nad prací s cytostatiky

Cytostatika Z toxikologického hlediska zařazena NV č. 361/2007 Sb. mezi karcinogeny Podle přílohy č. 2 vyhl. č. 342/2003 Sb. se práce s cytostatiky zařazuje do kat. 2, pokud hodnocení expozice neprokáže nutnost zařazení do kat. vyšší Mají i vlastnosti látek toxických pro reprodukci Studiemi prokázáno, že při práci s cytostatiky dochází k určité expozici i při dodržení opatření k jejímu omezení Vzhledem k nejistotám je oprávněné zařadit tuto práci do kat. 2R – zajištění pravidelné kontroly zdravotního stavu

Cytostatika Základní metoda při SZD nad prací s cytostatiky – kontrolní šetření Stanovení cytostatik v pracovním prostředí chemickou analýzou není prováděno Provádí se sledování pracovních postupů, úrovně a funkčnosti používaných zařízení Účinnost opatření je možné ověřit cytogenetickou analýzou

Cytostatika Mohou se dostávat do ovzduší sublimací – expozice respirací Nejvýznamnější cesta expozice – zažívací trakt a kůže Důraz na dodržování hygieny při práci

Cytostatika Kontroly provedeny v lékárnách a ve zdravotnických zařízeních Celkem zasláno 194 dotazníků (26 lékáren) Aplikace – 2 601 pracovníků, lékárny 328 pracovníků

Zacházejí jen vybraní pracovníci

Věk pracovníků pouze nad 40 let

Odborná způsobilost bez dohledu

Odborná způsobilost pod dohledem

Specializovaná způsobilost bez dohledu

Specializovaná způsobilost pod dohledem

Pracovní pokyny vypracovány

Prokazatelné seznámení s pokyny

Informování zaměstnanců jiného zaměstnavatele

Prokazatelné informování žen

Seznámení těhotných s riziky, opatření

Ředění na pracovišti (včetně lékáren)

Ředění prováděno v uzavřeném systému

Druh uzavřeného systému

Na pracovišti přípravy vyznačeno kontrolované pásmo

Vedení evidence o vstupu do kontrolovaného pásma

Ochranné pomůcky při aplikaci

Ochranné pomůcky při ředění

Plán pro mimořádné události

Pohotovostní souprava k dispozici

Viditelně vyznačený zákaz jídla, pití a kouření

Vyhrazené prostory pro jídlo, pití, kouření

Sledování CAPL v minulosti

Sledování CAPL v současnosti

Závěry Zdravotníky je akceptováno, že cytostatika jsou nebezpečné látky vyžadující zvláštní režim při přípravě, aplikaci a likvidaci odpadů Přeprava cytostatik je zajištěna vyhovujícím způsobem na všech pracovištích Velké nemocnice – samostatné prostory pro přípravu roztoků Malá zařízení – ředění přímo na pracovištích Přípravu roztoků provádí 26 lékáren vybavených odpovídající technikou = omezení míry rizika zdravotnických pracovníků Na pracovištích kde se provádí ředění je vymezeno kontrolované pásmo

Závěry Na všech pracovištích používány vyhovující OOPP Velká pozornost věnována úklidu - prováděn na všech pracovištích – rozdíly v postupech a rozsahu jsou dány rozdílnou povahou pracovišť Zacházení s prádlem je obdobné – shromažďuje se v označených přepravních obalech a ošetřuje v prádelně termodezinfekcí Nakládání s odpady řešeno v pracovních pokynech – odvoz v označených kontejnerech Na téměř všech pracovištích počítáno s možností mimořádné události, vypracovány postupy a k dispozici soupravy k likvidaci

Závěry S cytostatiky zacházejí pouze vybraní pracovníci Těhotné ženy nejsou k této činnosti připuštěny, po oznámení těhotenství jsou přeřazovány na jinou práci Není vždy dodrženo vyloučení osob do 40 let věku – nedostatek personálu

Závěry Není jednotné zařazení prací do kategorií Kategorie ZZ Lékárny Celkem 3 1415 177 1 592 2R 821 27 848 2 131 46 Neuvedeno 234 28 262

Závěry Preventivní prohlídky zajištěny lékaři závodní preventivní péče Základní vyšetření Vyšetření CAPL se provádí na cca polovině pracovišť

Co dál? Provedeným šetřením bylo prokázáno, že požadavky k omezení míry rizika při práci s cytostatiky jsou plněny Z údajů z Regexu však vyplývá, že hodnoty CAPL jsou u zdravotníků vyšší než u obecné populace Proto se doporučuje v další etapě Provést podrobnější zhodnocení výsledků vyšetření CAPL z dokumentace lékařů poskytujících závodní preventivní péči k lepšímu posouzení míry rizika u zdravotníků při práci s cytostatiky.

Děkuji Vám za pozornost