Legislativní změny na úseku EO, OP, CD

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Změny právních předpisů s účinností od
SVNIT Přednáška M. Horáková
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Rodná čísla Novelizace zákonů Datové schránky
Občanské průkazy k Porada konaná dne
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Základní registr obyvatel
ZÁKLADNÍ REGISTRY A JEJICH PRAKTICKÉ VYUŽITÍ
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Evidence obyvatel.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
SVNIT Přednáška M. Horáková
1 SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR Ing. Rychtářová Miluše vedoucí správního odboru Nový Bor 10. ledna 2015.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
CENTRUM - POČÍTAČ OKRES - POČÍTAČ ZDRO JE OKRES-PRACOVIŠTĚ.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Žádost Adam Blajer,1.ročník VSRR. - žádost je nejčastěji používaná písemnost. - žádost musí mít náležitosti podání podle § 37 odst. 2 zák. č. 500/2004.
Správa místních poplatků
ZÁKLADNÍ REGISTR OBYVATEL ODBOR SPRÁVNÍCH ČINNOSTÍ, PROSINEC 2008
Základní registry.
Vnitřní správa M. Horáková 1..
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Cestovní pasy vydávané zastupitelskými úřady Ukrajiny od
ZÍSKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1178 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
1 SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR Ing. Rychtářová Miluše vedoucí Správního odboru Nový Bor 5. ledna 2016.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Hlášení změny místa trvalého pobytu a vedení správního řízení na úseku ohlašovny Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Základní registry Karel Žák Základní registry - praxe Přístup přes datovou schránku Určeno především.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Vnitřní správa Přednáška M. Horáková. Obecná charakteristika vnitřní správy Klasické odvětví veřejné správy Dříve tzv. správa policejní Vydělení tzv.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Bakalářská práce Vedoucí práce: Autor práce:
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Veřejnoprávní smlouvy
Zprostředkování kontaktu
Název školy: Základní škola Městec Králové
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Zprostředkování kontaktu
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Krajský úřad Zlínského kraje
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Petr Kuchař ředitel odboru Hlavního architekta eGovernmentu MV ČR
Transkript prezentace:

Legislativní změny na úseku EO, OP, CD Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský úřad oddělení státního občanství a přestupků

1. Změna zákona o evidenci obyvatel od 1.6.2017 účinná novela provedená zákonem č. 456/2016 Sb. doplnění § 3 odst. 3 písm. g) – v případě adresy místa trvalého pobytu na adrese sídla ohlašovny nebo adrese sídla zvláštní matriky je tento údaj označen jako adresa úřadu; to neplatí, pokud má občan adresu místa trvalého pobytu na adrese sídla ohlašovny nebo adrese sídla zvláštní matriky z důvodu užívání objektu podle § 10 odst. 1 doplnění § 10 odst. 1 – místem trvalého pobytu se rozumí také sídlo zvláštní matriky, které je v informačním systému označeno jako adresa úřadu

novela provedená zákonem č. 183/2017 Sb., účinná od 1.7.2017 změna Hlavy IV Přestupky při vedení a užívání informačního systému správní delikt přestupek, „se uloží pokuta“ „lze uložit pokutu“

2. Změna zákona o základních registrech novela provedená zákonem č. 460/2016 Sb., účinná od 1.1.2018 mezi subjekty vedené v registru osob byl přidán svěřenský fond (§ 25) novela provedená zákonem č. 251/2017 Sb., účinná od 1.7.2018 možnost zapisovat údaj o adrese úřadu z AIS cizinců [§ 18 odst. 1 písm. c)] oprávnění osob obstarat si nebo poskytnout s využitím prostředku pro elektronickou identifikaci výpis ze zápisu vedeného v elektronické podobě v základním registru nebo potvrzení o tom, že určitý údaj v základním registru není veden (§ 59a)

3. Změna zákona o občanských průkazech novela provedená zákonem č. 195/2017 Sb., účinná od 1.7.2018 ruší se vydávání OP se strojově čitelnými údaji bez kontaktního elektronického čipu (§ 2 odst. 2) občan může požádat o vydání OP se strojově čitelnými údaji a s elektronickým čipem ve zkrácené lhůtě do 5 pracovních dnů a v pracovních dnech do 24 hodin (§ 4a odst. 7) žádost o vydání OP ve zkrácené lhůtě lze podat u kteréhokoliv ORP nebu u MV (§ 4 odst. 3) občan může uvést telefonní číslo pro veřejnou mobilní síť nebo adresu elektronické pošty pro účely zaslání informace o možnosti převzetí dokladu (§ 4); tento údaj bude po 60 dnech odstraněn (§ 17 odst. 2)

OP vydaný ve zkrácené lhůtě do 5 pracovních dnů lze převzít na ORP, kde byla podána žádost nebo na MV, doklad vydaný do 24 hodin jen u MV (§ 8) občan stvrdí převzetí OP svým podpisem, který již nebude přímo na žádosti, ale bude se pořizovat prostřednictvím tabletu (§ 8)

při převzetí OP se strojově čitelnými údaji občan zadá bezpečnostní osobní kód (BOK), který slouží k autentizaci držitele při fyzickém prokázání jeho totožnosti při převzetí OP nebo kdykoli poté občan může zadat identifikační osobní kód a deblokační osobní kód identifikační osobní kód (IOK) slouží k přístupu k identifikačnímu certifikátu a je využíván při vzdálené autentizaci držitele a k přístupu k identifikačním údajům držitele uloženým v kontaktním elektronickém čipu deblokační osobní kód (DOK) slouží k odblokování přístupu k identifikačnímu certifikátu

doplněn nový důvod skončení platnosti OP – ohlášením nebezpečí zneužití dat v identifikačním certifikátu [§ 11 odst. 1 písm. c)] OP bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti 1 měsíc bude možné vydat jen z důvodu výkonu volebního práva (§ 24c)

novela provedená zákonem č. 251/2017 Sb., účinná od 1.7.2018 pro účely elektronické identifikace se za vydavatele OP se strojově čitelnými údaji a s elektronickým čipem považuje MV (§ 4 odst. 8) v evidenci OP bude veden údaj o datu a času zablokování autentizace identifikačního certifikátu (§ 17 odst. 2) Správa základních registrů bude využívat údaje z AIS evidence občanských průkazů (§ 18d odst. 3)

4. Změna zákona o cestovních dokladech novela provedená zákonem č. 195/2017 Sb., účinná od 1.7.2018 občan může požádat o vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě do 5 pracovních dnů nebo v pracovních dnech do 24 hodin (§ 5 odst. 3) cestovní pas ve zkrácené lhůtě vydá MV nebo ORP, u kterého byla podána žádost (§ 5 odst. 4) převzetí dokladu vydaného ve zkrácené lhůtě je možné u ORP, u něhož byla žádost podána, v případě cestovního pasu vyhotoveného do 24 hodin jen u MV (§ 22 odst. 3) možnost uvedení telefonního čísla pro veřejnou mobilní telefonní síť nebo adresy elektronické pošty pro zaslání informace o možnosti převzetí dokladu (§ 5 odst. 13)

občan stvrzuje převzetí cestovního pasu svým podpisem, který již nebude přímo na žádosti, ale bude se pořizovat prostřednictvím tabletu (§ 22 odst. 2) možnost odevzdání neplatného cestovního dokladu, který je zaplněn záznamy, též u MV, pokud občan současně požádá o vydání cestovního pasu ve zkrácené lhůtě (§ 32 odst. 1)

5. Změna zákona o správních poplatcích novela provedená zákonem č 5. Změna zákona o správních poplatcích novela provedená zákonem č. 195/2017 Sb., účinná od 1.7.2018

6. Změna správního řádu novela provedená zákonem č. 183/2017 Sb., účinná od 1.7.2017 vedení spisu a nahlížení do spisu, jestliže tento obsahuje utajované informace nebo jiné informace, na něž se vztahuje zákonem uložená nebo uznaná povinnost mlčenlivosti nebo utajované informace poskytnuté Policií ČR nebo zpravodajskými službami (§ 17 odst. 3, § 36 odst. 3, § 38 odst. 6, § 68 odst. 3) tzv. hybridní doručování [§ 19 odst. 3, § 71 odst. 2 písm. e)] prohlášení nicotnosti rozhodnutí (§ 77) příkazní řízení (§ 150)