NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Český jazyk ( sloh) - 8. ročník
Advertisements

SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Song Presentations. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Ahojky, lidi ! Doufám, že se máte skvěle. Tak tu máme zase krutou zimu, ach jo !? Každý z nás ví, kdo z toho má největší radost. Že ? Mirku, už tě vidím.
Takové přáníčko se čas od času, ne-li pořád hodí každému :-) Jde to atomaticky,zapni zvuk.
Věta.
V sobotu na mne zase po roce zazvonili moji staří kamarádi a přátelé. Moc mi potěší, když si na mne kamarádi udělají čas a přijdou na návštěvu. Tentokrát.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: český jazyk Ročník: 9.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ČÁSTICE.
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Zvláštnosti větné stavby
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Dopis od Boha.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
Nikola se před několika dny přestěhovala do nového města nikdo ji tu však nebere vážně a nikdo se s ní nekamarádí… Proto se jen učí ale stejně jí to moc.
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY
Rozvíjející větné členy - opakování -
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
PŘÍMÁ ŘEČ Mgr. Michal Oblouk.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Rozvíjející větné členy - opakování -
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Křížovka 2. Nejchytřejší savec 4. Co potřebujeme ze vzduchu 1. Pravé.
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Zvláštnosti větné stavby Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník.
VY_32_INOVACE_Jir_II_20 Slovosled Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-L VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Les a voda Les i s vodou je důležitá pro nás, živočichy,
Digitální učební materiál
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZÁJMENA – ON, JENŽ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
ZVLÁŠTNOSTI VĚTNÉ STAVBY PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ŘEČ ZÁPOR
Maria.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Zvláštnosti větné stavby
Zájmena pravopis Kdo? Nikdo? Já! Někdo? Všichni?.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Bůh rozdával, a takhle to dopadlo.
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY - PŘEDMĚT
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY ANEB ZVLÁŠTNOSTI VE VĚTNÉM ČLENĚNÍ

ROZDĚLENÍ SAMOSTATNÝ VĚTNÝ ČLEN VSUVKA ELIPSA (ELIPTICKÁ VĚTA) OSAMOSTATNĚNÝ ČLEN (VĚTA) OSLOVENÍ CITOSLOVCE

To je šikovný kluk, ten Ondra. Dáša, to byla jeho největší životní láska. Na Ještědu, tam jsem ho viděl poprvé.

SAMOSTATNÝ VĚTNÝ ČLEN UVNITŘ VĚTY JE NA JEHO MÍSTĚ ZÁJMENO NEBO PŘÍSLOVCE, KTERÉ K NĚMU ODKAZUJE V MLUVENÉM PROJEVU JE ODDĚLEN PŘESTÁVKOU, V PÍSMU ČÁRKOU

Já jsem na to, abych se přiznala, úplně zapomněla. Jednou – to už je dávno – jsem zažila hroznou věc. Karel Havlíček Borovský (1821 – 1956) prožil dětství ve vesnici Borové.

VSUVKA VĚTA NEBO SLOVNÍ VÝRAZ, KTERÉ S JINOU VĚTOU NĚJAK OBSAHOVĚ SOUVISÍ (OBVYKLE JDE O POZNÁMKU K OBSAHU TÉTO VĚTY, ALE NEZÁVISÍ NA ŽÁDNÉM JEJÍM ČLENU V ŘEČI SE ODDĚLUJE KRÁTKOU PAUZOU, V PÍSMU ČÁRKAMI, POMLČKAMI, NĚKDY ZÁVORKAMI

Jak jste se tam měly, děti? Mám z toho, maminko, velikou radost. Osobo, neviděla jste tu nějaké děti? Jak jste se tam měly, děti? Mám z toho, maminko, velikou radost.

S VĚTOU SOUVISÍ OBSAHEM, OSLOVENÍ S VĚTOU SOUVISÍ OBSAHEM, AVŠAK NENÍ VĚTNÝM ČLENEM

OSLOVENÍ MŮŽE STÁT NA ZAČÁTKU VĚTY NA KONCI VĚTY UPROSTŘED VĚTY

OSLOVENÍ STOJÍ-LI ZCELA SAMOSTATNĚ, TVOŘÍ VĚTNÝ EKVIVALENT A ODDĚLUJE SE VYKŘIČNÍKEM Přátelé! Zveme vás všechny na výlet…..

Ach, to je krása! Prásk, dveře se zavřely. Hele, nezačínej si!

CITOSLOVCE NENÍ ČLENEM VĚTY ODDĚLUJE SE OD NÍ ČÁRKOU

VĚTA NEÚPLNÁ (ELIPTICKÁ) VĚTA, V NÍŽ JE VYNECHÁN NĚKTERÝ DŮLEŽITÝ VĚTNÝ ČLEN, KTERÝ SI ZE SOUVISLOSTI NEBO ZE SITUACE SNADNO DOPLNÍME Stáří se má ctít, mládí (se má) bránit.

VĚTA NEÚPLNÁ (ELIPTICKÁ) VYNECHÁNÍ ČLENU SE NAZÝVÁ ELIPSA

VĚTA NEÚPLNÁ (ELIPTICKÁ) JSOU BĚŽNÉ V MLUVENÉ ŘEČI, ZVLÁŠTĚ V ODPOVĚDÍCH NA OTÁZKY DOPLŇOVACÍ Kam půjdeš dnes večer? (Půjdu) Do kina.

OSAMOSTATNĚNÝ ČLEN (VĚTA) ČLEN ODDĚLENÝ OD VĚTY, K NÍŽ PATŘÍ Měl jsem v životě štěstí na šéfy. Tedy na formátové šéfy.

OSAMOSTATNĚNÝ ČLEN (VĚTA) OSAMOSTATNĚNA MŮŽE BÝT I VEDLEJŠÍ VĚTA Ať mluví o čemkoli, dosáhne toho, že lidem je spolu dobře. Že se začnou nejenom snášet, ale i mít rádi.

OSAMOSTATNĚNÝ ČLEN (VĚTA) UŽÍVÁ SE VE VYPRAVOVÁNÍ, ZEJMÉNA V MODERNÍ UMĚLECKÉ LITERATUŘE

VYHLEDEJTE V TEXTU PROBRANÉ JEVY A POJMENUJTE JE Milá Jano, tak se mi zdá, že když jsem ti posledně psala, je to už fakt hrozně dávno, byla ještě zima. Teď už je tu zase. A pěkně protivná. Proč nejsem vlaštovka? Vlaštovka, ta si teď už pěkně užívá v teplých krajích. A já? Moknu, mrznu, kýchám, smrkám, kašlu, prostě hrůza! A pořád jen vzpomínám na léto a na prázdniny a na to, jak jsem v červenci nadávala, že je mi moc velké vedro. Že jsem pořád celá zpocená. Že už ani ta voda na Fojtce mě neosvěží….. Ach bože, kdyby se to tak aspoň na pár dnů vrátilo! To krásné vedro! Léto, vrať se, tady na tebe čeká mnoho takových zmrzlin, jako jsem já. Ty taky, viď, Jano, pokud si vzpomínám, i když mě může paměť klamat, ty jsi přece taky teplomilka.

HLEDALI JSTE SPRÁVNĚ? Milá Jano, tak se mi zdá, že když jsem ti posledně psala, je to už fakt hrozně dávno, byla ještě zima. Teď už je tu zase. A pěkně protivná. Proč nejsem vlaštovka? Vlaštovka, ta si teď už pěkně užívá v teplých krajích.

HLEDALI JSTE SPRÁVNĚ? A já? Moknu, mrznu, kýchám, smrkám, kašlu, prostě hrůza! A pořád jen vzpomínám na léto a na prázdniny a na to, jak jsem v červenci nadávala, že je mi moc velké vedro. Že jsem pořád celá zpocená. Že už ani ta voda na Fojtce mě neosvěží…..

HLEDALI JSTE SPRÁVNĚ? Ach bože, kdyby se to tak aspoň na pár dnů vrátilo! To krásné vedro! Léto, vrať se, tady na tebe čeká mnoho takových zmrzlin, jako jsem já. Ty taky, viď, Jano, pokud si vzpomínám, i když mě může paměť klamat, ty jsi taky teplomilka.