Doménová jména a doménové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁVNÍ PROSTŘEDKY OCHRANY PRÁV Z OCHRANNÉ ZNÁMKY
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Řešení sporů u generických domén Ladislav Jakl
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Spory o doménová jména v ccTLD .cz
Doménová jména a doménové spory
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Evropská soukromá společnost s r. o
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
Organizace soudnictví v ČR
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Soukromé prosazování soutěžního práva v České republice Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 12.
Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR Ondřej Novák Místopředseda Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky Hospodářská.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Právní prostředky ochrany
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014.
Doménová jména a doménové spory II
Právo na informace Tereza Danielisová,
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
JUDr. Radim Polčák PRACOVNÍ SKUPINA PRO PRÁVO A INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE.
PATOLOGICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY I ČÁST. DĚLENÍ A) mohou způsobit přímo neplatnost doložky B) působí spíše problémy v zahájení či postupu v řízení.
Obchodní firma Je název, pod kterým je podnikatel zapsán v obchodním rejstříku.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Evropský exekuční titul pro nesporné nároky
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
AEB_34 Právní rámec archeologického výzkumu Aktuální změny v legislativě v důsledku přijetí nového občanského zákoníku.
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
Občanské právo procesní
Kolizní problematika mimosmluvních závazků Delikt =porušení objektivního práva – právem stanovené povinnosti. Mezi stranami neexistuje žádný právní vztah,
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Odměna rozhodce Zákon výslovně neupravuje Nutno řešit analogiae legis Smlouva příkazní či smlouva o dílo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Obchodní firma podnikatele – právní ochrana - přehled úpravy (od r. 1992: obchodní zákoník § 8 – 12 + § 44 a násl.) - současná právní úprava – občanský.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Obchodní firma podnikatele – relativní právní ochrana - přehled úpravy (srovnání § obch. zákoníku a § 2988 – 2989 obč. zákoníku) - současná právní.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Struktura soudů v ČR.
Vymáhání práv. Soudy ČR Soustava soudů v ČR Nejvyšší soudVrchní soudyKrajské soudyOkresní soudy.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Ochranné známky První směrnice č. 89/104/EHS, kterou se sbližují právní předpisy členských států o ochranných známkách Zákon č. 441/2003 Sb. o ochranných.
Krajský Soud
Jak chránit obchodní značku na trhu EU?
Právní povaha doménového jména
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Občanské právo procesní II Opakování 30. 9
Obchodní firma (firma)
Právo doménových jmen Doménové jméno.
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Obchodní firma podnikatele – právní ochrana
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Mezinárodní pravomoc – Brusel I.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Transkript prezentace:

Doménová jména a doménové Michal Koščík

Nároky Ochranné známky Duševní vlastnictví Nekalá soutěž

Soudy ČR

Soustava soudů v ČR Nejvyšší soud Vrchní soudy Krajské soudy Okresní soudy

Soustava v civilním řízení Nejvyšší soud Krajský soud Okresní soud Vrchní soud

Soudy v prvním stupni Krajské soudy ve sporech o ochranu práv porušených nebo ohrožených nekalým soutěžním jednáním …. ve věcech ochrany názvu a dobré pověsti právnické osoby ve sporech z práv k obchodní firmě ve sporech o nárocích vycházejících z průmyslového vlastnictví ve věcech ochrany osobnosti o nárocích vycházejících z autorského zákon

Krajské soudy Městský soud v Praze Krajský soud v Praze Krajský soud v Českých Budějovicích Krajský soud v Plzni Krajský soud v Ústí nad Labem Krajský soud v Hradci Králové Krajský soud v Brně Krajský soud v Ostravě

Místní příslušnost fyzická osoba - soud, v jehož obvodu má bydliště FO podnikatel, okresní soud, v jehož obvodu má místo podnikání Právnické osoba - sídlo

Nároky z nekalé souteže Zdržet se jednání odstranit závadný stav přiměřené zadostiučinění může být poskytnuto i v penězích, náhrada škody vydání bezdůvodného obohacení.

Nároky z ochranných známek porušovatel zdržel jednání stažením výrobků z trhu trvalým odstraněním nebo zničením výrobků, zničením materiálů, nástrojů a zařízení právo na náhradu škody, vydání bezdůvodného obohacení přiměřené zadostiučinění paušální částkou

Alternativní řešení sporů Rozhodčí řízení

Rozhodčí řízení Smlouva o rozhodci Rozhodčí doložka

Důvody pro alternativní řešení sporů Narůstající objem doménových spekulací Mezery ve vnitrostátních úpravách Malá zkušenost soudců s řešením doménových sporů Problémy s mezinárodním prvkem

Cesta k alternativnímu řešení Rozhodčí doložka ve prospěch třetích osob zakotvená přímo v pravidlech registrace Třetí osoby mají oprávnění (ne však povinnost) podat žalobu u předem určené rozhodčí instituce

Doménové spory v generických doménách

Generické domény .aero .museum .asia .name .biz .net .cat .org .com, .pro .coop .tel .info .travel .jobs .mobi

Role WIPO v generických doménach Vytvoření: Standardních registračních postupů Zavedení jednotného způsobu řešení doménových sporů (UDRP) Provoz rozhodčího centra, jež řeší spory z doménových jmen

UDRP – Uniform domain resolution procedure Jednotná procedura pro řešení doménových sporů Vytvořena WIPO v roce 1999 Účinnost od roku 2000 Cíl – zajistit přesné podmínky rozhodčího řízení

Autorizované rozhodčí instituce [ADNDRC] : Asian Domain Name Dispute Resolution Centre Beijing Hong Kong Seoul [NAF] The National Arbitration Forum [WIPO] World Intellectual Property Organization [CAC] The Czech Arbitration Court

Právní rámec UDRP WIPO Supplemental Rules NAF Supplemental Rules ANDRAC Supplemental Rules CAC Supplemental Rules

Předmět sporu: DJ je totožné, nebo zaměnitelné s ochrannou známkou žalobce, a Držitel nemá k tomuto jménu žádná práva ani oprávněný zájem doménové jméno užívat, a zároveň Doménové jméno je registrováno a užíváno ve zlé víře

Totožnost nebo zaměnitelnost s ochrannou známkou Vztahuje se na Trade Mark a Service Mark Je jedno ve které zemi Za jistých okolností se vztahuje i na jména fyzických osob Aktivní legitimace: Majitel Ochranné známky Držitel licence

Práva a oprávněný zájem (demonstrativní výčet) užíval, nebo se prokazatelně chystal užít v dobré víře doménové jméno k nabízení zboží nebo služeb byl pod tímto jménem obecně známý, i když k danému jménu nevlastnil žádnou ochrannou známku využíval doménové jméno k zákonným, nevýdělečným nebo poctivým účelům, bez úmyslu získat neoprávněný prospěch z klamání uživatelů, nebo hanobit dobou pověst ochranné známky.

Užití ve zlé víře (demonstrativní) za účelem jeho prodeje, pronájmu nebo jiného převodu na majitele ochranné známky, případně jeho konkurenta, za účelem zabránit majiteli ochranné známky v tom, aby si zaregistroval doménové jméno odpovídající této ochranné známce. za účelem narušování obchodních aktivit konkurenta registrace doménového jména, které je zaměnitelné s ochrannou známkou jiného subjektu za účelem přilákat uživatele na své webové stránky a mít z toho zisk.

Procedura (WIPO) Podání žaloby k rozhodčí instituci 1. Podání žaloby k rozhodčí instituci 2. Ověření formálních náležitostí 3. Vyrozumění žalované strany 4. Odpověď žalované strany 5. Ustanovení panelu 6. Vynesení rozhodnutí 7 Implementace

Maximální doba řízení 67 Dní

Vykonatelnost rozhodnutí Vykonává správce domény Zrušení Převod

Počty případů projednaných před WIPO Rok Počet 2000 1857 2001 1557 2002 1207 2003 1100 2004 1176 2005 1456 2006 1824 2007 2156 2008 2329 2009 1805

Národnost žalovaných Percentage of Cases United States of America Country Percentage of Cases United States of America 38.87% United Kingdom 8.40% China 5.20% Canada 4.64% Spain 4.51% Republic of Korea 3.81% France 3.25% Australia 2.32% Netherlands 1.77%

Doménové spory v doméně .eu

Doména .eu podpořit elektronický obchod v EU, vytvořit jasně identifikovatelné propojení držitele doménového jména s ES Správce EURid

Oprávnění uživatelé podnikatelé se sídlem, nebo provozovnou uvnitř EU organizace založené na území EU fyzické osoby s trvalým pobytem v EU

Start domény - Sunrise periods 1. Etapa ochranné známky názvy veřejných institucí zeměpisná označení 2. Etapa ostatní prioritní práva k označení podle národního práva 3. Etapa Všichni co splňují podmínky registrace

Právní rámec Nařízení EU Předpisy správce domény 733/2002/EC; 874/2004/EC; 1654/2005/EC; Předpisy správce domény Pravidla registrace doménového jména .eu Podmínky registrace doménového jména Pravidla pro období Sunrise týkajících se domén .eu Pravidla řešení sporů týkajících se domén .eu (Pravidla ADR) Jednací řád poskytovatele ADR

Doménové spory v .eu Spory vedené proti spekulantům Aktivní legitimace: Majitel ochranné známky Pasivní legitimace: Držitel domény Spory vedené proti správci domény Aktivní legitimace: Zájemce o doménové jméno Pasivní legitimace: Správce domény

Procedura (.eu) Podání žaloby k rozhodčí instituci 1. Podání žaloby k rozhodčí instituci 2. Ověření formálních náležitostí 3. Vyrozumění žalované strany 4. Odpověď žalované strany 5. Ustanovení panelu 6. Vynesení rozhodnutí 7 Implementace

Spory proti spekulantům Registrované jméno domény může být odebráno, pokud je: totožné se jménem nebo zavádějícím způsobem podobné jménu, pro které existuje takové právo uznané nebo stanovené vnitrostátním právem nebo právem Společenství, a jeho držitel zaregistroval, aniž by měl na toto jméno právo nebo oprávněný zájem, nebo bylo zaregistrováno nebo užíváno nikoli v dobré víře.

Oprávněný zájem nabízení zboží a služeb dříve, než byl podán jakýkoliv návrh zpochybňující právo k tomuto doménovému jménu Uživatel je pod tímto jménem obecně znám, ať již se jedná o fyzickou, nebo právnickou osobu užívá doménové jméno k nekomerčním nebo poctivým účelům, které nepoškozují pověst chráněného označení, bez úmyslu uvést spotřebitele v omyl.

Okolnosti poukazující na zlou víru Úmysl doménové jméno dále prodat Úmysl zabránit jinému v registraci Úmysl narušit obchodní aktivity konkurenta Vyvolání záměny u spotřebitelů za účelem hospodářského prospěchu Registrace domény shodné se jménem fyzické osoby

Možné rozhodnutí u sporů proti spekulantům Zamítnutí žaloby Zrušení doménového jména Převod doménového jména Přerušení řízení na 6 měsíců

Řízení proti rejstříku Možné napadení zamítnutí registrace v doméně .eu, v případě že registrátor poruší nařízení EU Možné výsledky: Zamítnutí žaloby Zrušení rozhodnutí Zrušení doménového jména Převod doménového jména