Nutriční režim u nemocných s CKD při konzervativní terapii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Konference se zaměřením
VÝŽIVA – základní složky potravy
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
TUKY (LIPIDY).
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Výživové nároky u dospívajících
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Příprava stravy v rodině
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
TUKY (LIPIDY).
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Název projektu: Moderní škola
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Nutriční režim u nemocných s CKD při konzervativní terapii Olga Mengerová, NTR

Hlavní zásady Úprava příjmu energie Úprava příjmu makroživin Úprava příjmu elektrolytů a minerálních látek Úprava příjmu tekutin

Omezení bílkovin na 0,8 g/kg TH/den Bílkoviny - 0,8 g/kg TH/den (50% s vysokou biologickou hodnotou) Energie - 140 – 150 kJ (33,5 – 35,8 Kcal)/kg TH/ den Fosfáty - 1 – 1,2 g (33 – 40 mmol)/den Kalcium - s ohledem na aktuální hladiny Natrium - volně, omezení jen při otocích a hypertenzi Kalium - volně, omezení při hyperkalemii Tekutiny - volně, dle diurézy

Omezení bílkovin na 0,6 g/kg TH/den Bílkoviny - 0,6 g/kg TH/den (70% s vysokou biologickou hodnotou) Energie - 150 kJ (35,8 Kcal)/kg TH/ den Fosfáty - do 0,8 g (27 mmol)/den Kalcium - 0,5 – 1,0 g/den dle aktuální hladiny Natrium - 80 – 100 mmol/den Kalium - 55 – 65 mmol/den Tekutiny - dle vodní a elektrolytové bilance

(Omezení bílkovin na 0,4 g/kg TH/den) Bílkoviny - 0,4 g/kg TH/den (70% s vysokou biologickou hodnotou) Energie - 150 – 160 kJ (35,8 – 38,2 Kcal)/kg TH a den Fosfáty - do 0,6 g (27 mmol)/den Kalcium - 0,5 – 1,0 g/den na aktuální hladiny Natrium - 80 – 100 mmol/den ( dle bilance Na) Kalium - 40 – 50 mmol /den (dle aktuální kalémie a hodnot exkrece K) Tekutiny - dle vodní a elektrolytové bilance

energie dle pohlaví, tělesné hmotnosti a výšce, věku, fyzické Celkové množství potřebné energie je nutné stanovit dle pohlaví, tělesné hmotnosti a výšce, věku, fyzické aktivitě, stupni CKD, přítomnosti dalších nemocněních a faktorech Příjem energie se pohybuje u těchto diet od 140 kJ do 160 kJ (cca 33,5 – 38,2 Kcal na 1 kg TH, což představuje 9800 – 11200 kJ (2340 - 2680 Kcal) na den pro nemocného s TH 70 kg. Příjem energie by měl být rozložen tak, aby odpovídal zásadám správného stravování a dennímu režimu nemocného.

bílkoviny Příjem bílkovin je upraven na 0,8 g – 0,6 g (0,4 g) na 1 kg TH, což představuje (28 g) 42 g - 56 g bílkovin na den pro nemocného s TH 70 kg U diety 0,8 g B/ 1kg TH/den má být 50%, u diety 0,6 g B/1 kg TH/den má být 70% bílkovin o vysoké biologické hodnotě. Brambory, pro obsah nezbytných aminokyselin v nich, v těchto dietách řadíme do potravin s obsahem bílkovin s vysokou biologickou hodnotou. Neobsahují však bílkoviny plnohodnotné! Příjem bílkovin, zejména s vysokou biologickou hodnotou, by měl být rozdělen alespoň do tří denních dávek.

Zdroje kvalitních bílkovin Nejlepším zdrojem kvalitních bílkovin jsou ryby, libová masa drůbeží bez kůže (kuře, krůta), králičí maso, dále masa výseková (libové hovězí, telecí, libové vepřové), z pernaté (holoubě, bažant) a zvěře (srnčí, zajíc). Ryby zařazujeme 2krát až 3krát za týden Jako zdroj kvalitních bílkovin nelze přehlédnout tvaroh, vhodné druhy sýrů a zakysané zakysané mléčné výrobky. Kritériem pro zařazení do jídelníčku je obsah sodíku a dále poměr bílkoviny/vápník/fosfor Velmi cenné jsou bílkoviny vejce Další zdroje - sója

Nevhodné zdroje kvalitních bílkovin Tučná masa (husa, kachna, kuře a krůta s kůží, prorostlé a tučné maso vepřové, hovězí, skopové apod.), uzená masa, masné výrobky (konzervované i mražené) Uzeniny (zdroj sodíku, fosforu, kancerogenních látek, živočišných tuků, cholesterolu, rostlinných bílkovin) Různé průmyslově vyráběné saláty, nejsou vhodné pro obsah dalších, pro tyto diety nevhodných, potravin. Také pro obsah soli, kořenících a jiných přísad. Totéž platí pro různé konzervované výrobky.

tuky Tuky jsou u těchto diet ve vyšším procentuálním zastoupení než u zdravého jedince, proto je třeba dbát na jejich správný výběr. Upřednostňujeme tuky rostlinného původu, především kvalitní rostlinné oleje a kvalitní margariny. Příjem transmastných kyselin by měl být do 10% doporučené denní dávky tuků. Tyto kyseliny jsou obsaženy v přírodní formě v hovězím a skopovém masu, mléku a mléčných výrobcích.

sacharidy Sacharidy jsou v nutričním režimu CKD nemocných s konzervativní terapií, stejně jako u zdravých jedinců, největším zdrojem energie. Z hlediska správné výživy jsou nejvhodnější polysacharidy. Potraviny, v nichž jsou polysacharidy obsaženy, jsou většinou i zdrojem rostlinných bílkovin, sodíku, draslíku a fosforu. Proto ne vždy vhodné pro diety s omezením bílkovin. Toto se týká zejména celozrnných výrobků a výrobků ze žita a jiných druhů obilovin. Zařazením NB (nízkobílkovinných) potravin dosáhneme správný poměr bílkovin v dietě.

Nízkobílkovinné potraviny

cholesterol Doporučené množství je 100 mg/1000 Kcal/den. Při hyperlipidemii doporučujeme příjem ještě nižší Největším zdrojem cholesterolu, jsou kromě vaječného žloutku vnitřnosti, zvláště mozek, játra a ledvinky, rybí jikry, kaviár, humr, mořské plody Vaječné žloutky však ze stravy nevylučujeme, pouze regulujeme, protože jsou pro organizmus důležitým zdrojem lecitinu, fosfolipidů a vitamínů rozpustných v tucích. Doporučená dávka vaječných žloutků je 7 ks za týden, bílky prakticky neomezujeme (na 1 žloutek 3 bílky) Vepřové sádlo obsahuje méně cholesterolu. Proto je menším proviněním, pokud si pacient namaže chléb sádlem než máslem

vláknina Doporučené množství vlákniny je 25 (- 40 g)/den Potraviny, které jsou dobrým zdrojem vlákniny obsahují většinou velké procento draslíku a fosforu Obiloviny, chléb, pečivo s vyšším obsahem vlákniny též obsahuje vyšší procento rostlinných bílkovin než druhy s nižším obsahem vlákniny Pro je nutné, při případném omezení draslíku respektive fosforu v dietě, si uvědomit, zda je menší zlo nedostatečného množství vlákniny nebo vysoký příjem draslíku, fosforu a nesprávný poměr bílkovin

sodík Rozmezí doporučeného množství příjmu sodíku na den je odlišné dle stupně omezení bílkovin respektive stupně CKD Příjem sodíku je rozdílný u jednotlivých nemocných s konzervativní terapií a závisí především na diuréze, schopnosti ledvin vyloučit sodík a na krevním tlaku nemocného. Optimální příjem je určován dle laboratorních parametrů

SŮL A SODÍK Kuchyňskou sůl a příjem potravin s vyšším obsahem soli, respektive sodíku, je třeba výrazně omezovat u nemocných s vysokým krevním tlakem a otoky. Není však vhodné přísné omezení – vznik nechutenství Ostatní nemocní mohou mírně solit, pokud nezařazují nebo omezují v jídelníčku potraviny s vysokým obsahem soli ( např. některé druhy sýrů, uzeniny, slané pečivo, slané nálevy a pod) 1 g soli (NaCl) obsahuje 387 mg sodíku (Na), 1 mg Na = 0.0435 mmol Na 1 mmol Na je 23 mg Na

draslík Rozmezí doporučené množství příjmu draslíku na den je odlišné dle stupně omezení bílkovin respektive stupně CKD Příjem draslíku je rozdílný u jednotlivých nemocných konzervativní terapií a závisí především na diuréze a na schopnosti ledvin vyloučit draslík Z hlediska vysokého příjmu draslíku je nebezpečné zejména ovoce a zelenina (draslík není doprovázen bílkovinou a proto zůstává v krvi, kde jeho hladina prudce stoupá)

tekutiny Přívod tekutin ( a soli) je rozdílný u jednotlivých nemocných a závisí především na diuréze, schopnosti ledvin vyloučit sůl a na krevním tlaku nemocného. Optimální příjem je určován dle laboratorních hodnot a hodnot krevního tlaku V případě omezeného příjmu tekutin je třeba si uvědomit, že i "suchá" strava obsahuje 500 - 750 ml tekutin Polévky a potraviny s vyšším obsahem vody je nutné připočítat do příjmu tekutin

vápník U diet s konzervativní terapií je většinou potřeba vápník doplňovat medikamentózně, protože není možné vždy zajistit jeho dostatečný přísun v potravinách Při výběru mléčných výrobků zohledňujeme kromě obsahu bílkovin i poměr vápník/fosfor a procento sodíku v těchto potravinách Velké procento vápníku je obsaženo v sýrech Ementálského typu. V těchto sýrech bývá množství fosforu nižší než množství vápníku. Tyto sýry většinou obsahují i menší procento soli respektive sodíku (do 800 mg soli respektive do 310 mg sodíku na 100 g sýra) než v ostatních polotvrdých sýrech

fosfor Doporučovaný příjem je od 600 mg (dieta na 0,4 g B/kg TH/den) do 1200 mg (dieta na 0,8 g B/kg TH/den) Fosfor je prakticky obsažen ve všech potravinách. Je vhodné potraviny vybírat dle poměru bílkovina/fosfor ( u potravin s převahou kvalitních bílkovin) a množství energie/fosfor (u potravin s převahou sacharidů) Potraviny s koncentrovaným množstvím rostlinných tuků a olejů a potraviny s koncentrovaným množstvím sacharidů (cukr řepný, ovocný, hroznový apod.) převážně fosfor neobsahují. Ořechová jádra, která obsahují přibližně 50% tuků obsahují jak vysoké procento fosforu, tak i draslíku

Kontraindikace KONZERVATIVNÍ TERAPIE Nemocní v terminálním stadiu (nutná dialyzační léčba) Nemocní s uremickými komplikacemi (polyneuropatie, perikarditida, medikamentózně nekorigovatelná hypertenze, těžká metabolická acidosa) Nemocní s těžkými známkami retence vody a elektrolytů Nemocní se špatnou kompliancí k dietě s omezením bílkovin respektive k nízkobílkovinné dietě

Enterální výživa

Enterální výživa

Individualizace nutričního režimu Nemocného lze dlouhodobě udržet v dobrém metabolickém stavu pokud má individuálně upraven nutriční režim. Nemocný je schopen dlouhodobě dodržovat individualizovaný nutriční režim, pokud je realizovatelný v jeho podmínkách. Individuálně upravený dietní režim s omezením některých živin a minerálních látek má velký vliv na prognosu nemocného. Při realizaci je proto nutné si uvědomit, zda je ordinace diety proveditelná.

Individualizace nutričního režimu Vždy však, u takto nutričně komplikovaných nemocných je při ordinaci diety nutná spolupráce lékaře s erudovanou nutriční terapeutkou. Pokud nutriční terapeutka zjistí, že jde o požadavek u daného pacienta nerealizovatelný, předloží objektivní důvody (nejde o nevůli z její strany) s návrhy na řešení.

Děkuji za pozornost o.b.mengerova@volny.cz