Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012."— Transkript prezentace:

1 DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012 Šablona: III/2 Sada: A3_49 Datum ověření ve výuce: 15. 10. 2013 Třída: 3 PČ

2 DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dieta racionální, vhodné a nevhodné potraviny Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května 3 373 72 Lišov IČO: 75050111REDIZO: 651023599

3 Dieta č.3 - RACIONÁLNÍ dieta bez omezení je vhodnou prevencí proti nejrůznějším civilizačním chorobám, jako je vysoký krevní tlak nebo cukrovka je vhodná pro pacienty s různými druhy onemocnění, při kterých není léčen zažívací trakt

4 nevhodné potraviny tučné a s vysokým obsahem cukru, moučníky, alkohol vhodné potraviny maso vhodné zařazovat netučné - ryby, kuře, králík, hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, drůbeží šunka mléko a mléčné výrobky mléko nízkotučné, jogurty, zakysané mléčné výrobky - kefír, podmáslí; tvaroh, sýry do 30% tuku v sušině, tvarohové a krémové sýry, tvrdé sýry

5 tuky pouze 10 g volného tuku na den - rostlinné oleje s obsahem nenasycených mastných kyselin vejce spíše používáme na přípravu pokrmů, bílky můžeme neomezeně i jako samostatný pokrm obiloviny a moučné výrobky mouka, ovesné vločky, kroupy, těstoviny pečivo vhodné je celozrnné, tmavé pečivo s posýpkou na povrchu

6 ovoce tvoří základ, vybíráme především to ovoce, které obsahuje menší množství cukrů - jablka, meruňky, broskve, pomeranč zelenina používáme skoro všechny druhy zeleniny, může být čerstvá, sušená, mražená koření mírně kořeníme a solíme, pokrmy ne příliš pikantní

7 Zdroje Obrázky: 1) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25]. 2) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25]. 3) KLIPART – nástroj Microsoft Windows [on-line], dostupný na [cit.2013-9-25]. 4) CHIESA, Luigi. Commons.wikimedia.org: Fusilli pasta.jpg [on-line]. 2008-3-5 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 5) JEREM43. Commons.wikimedia.org: Breakfast cereal.png [on-line]. 2013-9-21 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 6) BAUER, Scott Commons.wikimedia.org: Apples.jpg [on-line]. 2006-4-30 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 7) JUDEPICS. Commons.wikimedia.org Spices in an Indian market.jpg [on-line]. 2008-9-19 [cit.2013-9-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na Externí zdroje: Klinická dietologie, Štěpán Svačina a kol., Grada Publishing a.s., 2008, ISBN 978-80-247-2256-6


Stáhnout ppt "DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012."

Podobné prezentace


Reklamy Google