ministr práce a sociálních věcí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Advertisements

Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Změny v systému financování sociálních služeb od roku 2014 Sociální reforma soc. služby v bodech PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociálního.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Přístupy k péči o staré občany v zahraničí a u nás.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Prezentace ke schvalovacímu mechanismu na MV a Koordinačního mechanismu mezi OPZ a IROP 24. únor 2015 Mgr. Jana Menšíková vedoucí samostatného oddělení.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
1 Novela zákona o vysokých školách Zákon č. 137/2016 S., kterým se mění zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a některé další zákony Ministerstvo školství,
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Právo sociálního zabezpečení Důchodové pojištění.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Dopracování projektu etapa změny, hlavní problémy, rizika Kroměříž
Strukturální fondy v gesci Ministerstva vnitra Ing. Pavel Kryštof Ředitel odboru strukturálních fondů MV ČR.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Právo sociálního zabezpečení Pojistné na SZ Důchodové spoření Doplňkové penzijní spoření.
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Komunikační strategie ČIŽP
Digitální učební materiál
Místní rozpočtové jednotky
Postup Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Státní organizace.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Financování přímých NIV
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Katedra veřejné ekonomie
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Zdroje financování majetku - PASIVA
Pozemkové úpravy.
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
Financování členských a pobočných spolků FAČR pro rok 2018
Financování členských a pobočných spolků FAČR pro rok 2018
Obsah veřejných rozpočtů III
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Fond pro bilaterální vztahy První otevřená výzva
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
ministr práce a sociálních věcí
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2019
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
ministr práce a sociálních věcí
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

ministr práce a sociálních věcí Důchodová reforma Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008

Programové prohlášení vlády - 2007 3 etapy důchodové reformy I. etapa parametrické změny vytvářející prostor pro další úpravy II. etapa změny v základním i doplňkovém systému III. etapa vytvoření druhého pilíře na bázi částečného vyvázání ze základního systému (tzv. opt out)

I. etapa důchodové reformy V rámci této etapy byla přijata zejména následující opatření: Pokračování v postupném zvyšování důchodového věku na 65 let pro muže, ženy bez dětí a s jedním dítětem a 62 – 64 pro ženy s více dětmi Opatření týkající se dob pojištění (zrušení doby studia získané po účinnosti zákona jako náhradní doby pojištění) Postupné prodloužení potřebné doby pojištění pro nárok na starobní důchod na 35 let (resp. 20 let) pro pojištěnce, kteří dosáhnou důchodového věku po roce 2018 Zavedení možnosti souběhu výdělečné činnosti a starobního důchodu s možností přepočtu důchodu Změny v oblasti invalidních důchodů

Výdaje na důchody v % HDP před a po přijetí parametrických úprav (Zákon č. 306/2008 Sb.)

Saldo důchodového systému v % HDP před a po přijetí parametrických úprav (zákon č. 306/2008 Sb.)

II. etapa důchodové reformy Opatření ve veřejném základním důchodovém pojištění, zejm.: Vytvoření rezervy pro důchodovou reformu (novela rozpočtových pravidel účinná od 1.3.2008) Opatření v oblasti soukromých důchodů (gesce MF), zejm.: Oddělení majetku účastníků a akcionářů Rozšíření portfolia fondů s možností získat vyšší výnos Podpora čerpání doživotních penzí (anuit) Harmonogram: Vláda schválila teze vypracované MF v říjnu 2008 Návrh zákona o penzijním spoření bude předložen vládě do 15. 1. 2009 Předpokládaná účinnost 1.1.2010

III. etapa důchodové reformy Současný stav MPSV připravilo „Podkladový materiál pro rozhodnutí o zavedení možnosti opt out ze základního důchodového pojištění“ Výchozím podkladem jsou některé pasáže ze zprávy Bezděkovy komise, materiály již dříve připravené MPSV, výzkumný projekt Analýza možnosti zavedení opt out Porada ekonomických ministrů projednala návrh MPSV dne 19. 11. 2008 a souhlasila s předložením vládě do konce roku 2008 Další postup Připomínkové řízení Po schválení vládou vypracování návrhu zákona

Hlavní principy Zachování současné úrovně ochrany v důchodovém systému (např. náhradní doby pojištění, základní výměra) Posílení diverzifikace finančních zdrojů pro příjem ve stáří (kombinace průběžného a fondového financování) Dobrovolnost rozhodnutí o vstupu do II. pilíře Spolupráce veřejného a soukromého sektoru Anonymita ve vztahu pojištěnec/klient - poskytovatel Klíčová role ČSSZ (prostředník mezi pojištěncem a poskytovatelem)

Hlavní principy Operátorem budou instituce, které obdrží speciální licenci (pro spořící i výplatní fázi) Hospodaření operátorů bude maximálně transparentní (např. jeden poplatek za správu a za nákup anuity) Minimálním požadavkem bude nabídka tří základních investičních strategií (progresivní, vyvážené, konzervativní) s automatickým přesunem do konzervativní strategie v určitém věku Z II. pilíře bude vyplácen jen starobní důchod - třísložkový důchod (základní a procentní výměra ze základního důchodového pojištění a anuita z II.pilíře) - definovaný základní typ anuity

Pojistné Sazby JIM Nemocenské pojištění z 4,4 % (3,3 + 1,1) k 1.1.2009 na 3,3 % (2,3 + 1,0) nebo 2,3 % k 1.1.2010 na 2,4 % (1,4 + 1,0) nebo 1,4 % Zaměstnanost z 1,6 % (1,2 + 0,4) na 1,2 % (?) Důchodové poj. z 28 % při opt-out na 24 + (4 + 2) % JIM Vláda 11/08 uložila do 31. 5. 2009 předložit projekt a věcný záměr, realizace k 1. 1. 2014