Autor: Mgr. Yvetta Kałužová Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-03 Hlavní úkoly a činnosti stravovacích zařízení Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování Hlavní úkoly a činnosti stravovacích zařízení
Hlavní úkoly a činnosti stravovacích zařízení Hotelový provoz Hlavní úkoly a činnosti stravovacích zařízení
Charakteristika společného stravování představuje činnost spojenou s hromadnou výrobou, prodejem a spotřebou jídel a nápojů pro velké skupiny obyvatelstva, která je organizována mimo domácnost výroba pokrmů je časově spojena s jejich konečnou spotřebou Charakteristika společného stravování
Význam společného stravování ovlivňuje životní úroveň obyvatelstva, protože šetří čas potřebný k přípravě pokrmů v domácnostech a tím vytváří podmínky pro prodlužování volného času a jeho využívání vhodnou nabídkou přispívá k zajišťování, rozšiřování a propagaci racionální výživy vytváří nové pracovní příležitosti podílí se na tvorbě hrubého domácího produktu působí na rozvoj ekonomiky tím, že ovlivňuje rozvoj dalších odvětví
Význam společného stravování je nedílnou součástí národní kultury je součástí vnitřního obchodu, od maloobchodu se však svojí činností odlišuje Maloobchod: nákup – prodej Společné stravování: nákup – výroba – prodej - spotřeba
Členění společného stravování veřejné (komerční) je přístupné široké veřejnosti výběr jídel a nápojů se uskutečňuje dle jídelních a nápojových lístků host platí veškerou konzumaci
Členění společného stravování b) účelové (uzavřené) zajišťuje diferencované stravování uzavřených skupin obyvatel náklady na stravování jsou hrazeny částečně strávníkem, větší část platí organizace, podnik, stát, ministerstvo apod. výběr jídel je omezený (diety, levná jídla, dle finančního limitu) nevytváří zisk
Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-054-3. METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN 978-80-86706-18-4.