Chladící a mrazící zařízení, zařízení pro měření množství zboží PRODEJNA Chladící a mrazící zařízení, zařízení pro měření množství zboží VY_32_INOVACE_Sikorová_09-1-07 Autor: Ing. Sikorová Renata Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Žáci se seznámí s: významem chladícího a mrazícího zařízení; rozdílem mezi chlazením a mrazením; druhy měřidel, druhy vah, zařízením pro přípravu zboží k prodeji.
Chladící a mrazící zařízení slouží k uchování hodnoty zboží, které rychle podléhá zkáze; Z hlediska hygienických předpisů je nezbytným vybavením potravinářských prodejen ; musí být v dostatečném množství a provedení pro jednotlivé druhy potravin, např. drůbež oddělit od ryb.
Chladící a mrazící zařízení s obsluhou chladící teplota se pohybuje v rozmezí od +1 °C - +10 °C; musí mít stálou teplotu bez výkyvů; Podle umístění a způsobu použití rozlišujeme: chladící zařízení pro uložení a vystavení zboží v prodejní místnosti; chladící zařízení pro úschovu zásob zboží ve skladech a v přípravnách; rozeznáváme různé druhy pultů, vitrín a skříní; pulty nesmí svou konstrukcí způsobovat chvění při vážení zboží;
Chladící mrazící zařízení pro prodej s obsluhou snadná manipulace zákazníkem; v supermarketech jsou často umístěné podél stěn – v zadní části prodejny; dle předpisů musí být v dostatečném množství pro oddělení zboží; řadíme sem přístěnné chladící vitríny s nastavitelnou teplotou +2 - +8 0C a mrazící středové vany s teplotou od 0 °C až - 25°; osvětlením a barevností plní i estetickou funkci.
Zařízení pro měření množství zboží Patří sem měřidlo tyčové, pásové a váhy. Tyčové měřidlo (dřevěný metr) používá se k měření metrového textilu; musí být cejchovány. Pásové měřidlo je určeno pro měření větších rozměrů; pro zjištění velikosti zákazníka.
Váhy Slouží pro zjištění hmotností zboží. mechanické – dnes u stánkového prodeje; elektronické – vážení v čisté hmotnosti, možnost připojení k pokladně, k tiskárně, klávesnice je doteková nebo tlačítková; etiketovací – tiskne etiketu – název zboží, hmotnost, cena za jednotku a celkem; samoobslužné – pro zákazníky, zboží je vyobrazeno obrázkem; počítací – pro počítání zboží malých rozměrů – šroubky;
můstkové s kruhovou stupnicí nebo indikátorem – slouží pro příjem zboží - různých rozměrů a váživosti, mohou být zapuštěné do podlahy; nástěnné se sklopnou plošinou – mají váživost od 60 – 150 kg; podlahové – plošina může být zapuštěna do podlahy nebo mohou být s nájezdem; Váhy musí být udržované v čistotě a musí být: řádně ocejchované; vyvážené ukazatel vážení musí být na nule; nepolepené; na váze nepíšeme, nebalíme zboží, chráníme před mechanickým poškozením.
POUŽITÁ LITERATURA 1. Název knihy. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště obor Prodavač Místo vydání: Olomouc Nakladatelství Olomouc, s. r. o. Lazecká 70a, 772 00 Olomouc, Rok vydání 2001. ISBN 80-7182-131-4 2. Název knihy. Obchodní provoz , Místo vydání: Český Těšín (Praha) Nakladatelství Fortuna, Praha 1 Rok vydání 2003 ISBN 80-7168-845-2.