Chladící a mrazící zařízení, zařízení pro měření množství zboží

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_52_INOVACE_ZBP1_6364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Zásoby Účtování o zboží
Měření hmotnosti.
Zásoby Účtování výrobků
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁKLADNÍ POJMY VE SKLADOVÉM HOSPODÁŘSTVÍ
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV40 Název školy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_08.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV34 Název školy.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 10 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_1PP_OPR_03.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Autor: Ing. Sikorová Renata
Výrobní činnost hotelu
Autor: Ing. Sikorová Renata
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Charakteristika a význam obchodního provozu, činitelé OP.
Obchod a význam obchodu
VY_32_INOVACE_Sikorova_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO operace – skladování, expedice
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Elektrické měřící přístroje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Ostatní evidence
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Inventarizace
Autor: Ing. Sikorová Renata
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Systém komplexní mechanizace
VY_32_INOVACE_Sikorová_ VO členění podle forem činnosti
VY_32_INOVACE_Sikorová Prodej zboží – vlastní prodej zboží
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Evidence pracovních úrazů a další evidence
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
Autor: Ing. Sikorová Renata
Určete, o které druhy skladů se jedná
Elektrické měřící přístroje
VY_32_INOVACE_Sikorová_ Evidence peněžních prostředků a obalů
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
VY_32_INOVACE_Sikorová_
Autor: Ing. Sikorová Renata
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
Organizace práce na prodejně
VY_32_INOVACE_Sikorová_
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Chladící a mrazící zařízení, zařízení pro měření množství zboží PRODEJNA Chladící a mrazící zařízení, zařízení pro měření množství zboží VY_32_INOVACE_Sikorová_09-1-07 Autor: Ing. Sikorová Renata Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Žáci se seznámí s: významem chladícího a mrazícího zařízení; rozdílem mezi chlazením a mrazením; druhy měřidel, druhy vah, zařízením pro přípravu zboží k prodeji.

Chladící a mrazící zařízení slouží k uchování hodnoty zboží, které rychle podléhá zkáze; Z hlediska hygienických předpisů je nezbytným vybavením potravinářských prodejen ; musí být v dostatečném množství a provedení pro jednotlivé druhy potravin, např. drůbež oddělit od ryb.

Chladící a mrazící zařízení s obsluhou chladící teplota se pohybuje v rozmezí od +1 °C - +10 °C; musí mít stálou teplotu bez výkyvů; Podle umístění a způsobu použití rozlišujeme: chladící zařízení pro uložení a vystavení zboží v prodejní místnosti; chladící zařízení pro úschovu zásob zboží ve skladech a v přípravnách; rozeznáváme různé druhy pultů, vitrín a skříní; pulty nesmí svou konstrukcí způsobovat chvění při vážení zboží;

Chladící mrazící zařízení pro prodej s obsluhou snadná manipulace zákazníkem; v supermarketech jsou často umístěné podél stěn – v zadní části prodejny; dle předpisů musí být v dostatečném množství pro oddělení zboží; řadíme sem přístěnné chladící vitríny s nastavitelnou teplotou +2 - +8 0C a mrazící středové vany s teplotou od 0 °C až - 25°; osvětlením a barevností plní i estetickou funkci.

Zařízení pro měření množství zboží Patří sem měřidlo tyčové, pásové a váhy. Tyčové měřidlo (dřevěný metr) používá se k měření metrového textilu; musí být cejchovány. Pásové měřidlo je určeno pro měření větších rozměrů; pro zjištění velikosti zákazníka.

Váhy Slouží pro zjištění hmotností zboží. mechanické – dnes u stánkového prodeje; elektronické – vážení v čisté hmotnosti, možnost připojení k pokladně, k tiskárně, klávesnice je doteková nebo tlačítková; etiketovací – tiskne etiketu – název zboží, hmotnost, cena za jednotku a celkem; samoobslužné – pro zákazníky, zboží je vyobrazeno obrázkem; počítací – pro počítání zboží malých rozměrů – šroubky;

můstkové s kruhovou stupnicí nebo indikátorem – slouží pro příjem zboží - různých rozměrů a váživosti, mohou být zapuštěné do podlahy; nástěnné se sklopnou plošinou – mají váživost od 60 – 150 kg; podlahové – plošina může být zapuštěna do podlahy nebo mohou být s nájezdem; Váhy musí být udržované v čistotě a musí být: řádně ocejchované; vyvážené ukazatel vážení musí být na nule; nepolepené; na váze nepíšeme, nebalíme zboží, chráníme před mechanickým poškozením.

POUŽITÁ LITERATURA 1. Název knihy. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště obor Prodavač Místo vydání: Olomouc Nakladatelství Olomouc, s. r. o. Lazecká 70a, 772 00 Olomouc, Rok vydání 2001. ISBN 80-7182-131-4 2. Název knihy. Obchodní provoz , Místo vydání: Český Těšín (Praha) Nakladatelství Fortuna, Praha 1 Rok vydání 2003 ISBN 80-7168-845-2.