ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-06 Užitné vlastnosti zboží Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Každé zboží má mnoho vlastností. Koupi-li si spotřebitel zboží, pak uznal jeho hodnotu a vlastnosti zboží. Obsahem prezentace určené pro žáky učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží je základní charakteristika užitných vlastností.
Užitné vlastnosti zboží Jsou člověku užitečné UŽITNÁ VLASTNOST – je vlastnost zboží schopná uspokojovat hmotné i kulturní potřeby UŽITNÁ HODNOTA – je souhrn všech užitných vlastností zboží Čím více má zboží užitných vlastností, tím lépe a déle uspokojuje potřeby zákazníka
Užitné vlastnosti Dominantní vlastnosti Jsou převládající vlastnosti u zboží Doplňující vlastnosti U jiného zboží může vystupovat tatáž vlastnost jako vlastnost doplňující
Základní užitné vlastnosti Funkčnost je schopnost výrobku plnit lépe v určitém okamžiku požadovanou funkci např.: prací schopnost pracího prostředku výživová hodnota potravin Spolehlivost je schopnost výrobku zabezpečovat plnění požadovaných funkcí po stanovenou dobu bez poruch a závad televizor spolehlivost je podkladem pro určení záruční lhůty
Základní užitné vlastnosti Udržovatelnost vlastnost výrobku umožňující jeho údržbu pracovně i časově nenáročným způsobem např.: mixér týká se hlavně toho úseku spotřeby, v němž je předmět mimo provoz Ovladatelnost schopnost výrobku plnit svoji funkci bez požadavku nadměrné námahy v okamžiku, když s ním uživatel manipuluje např. elektrický šlehač u potrav. zboží snadnost otevírání obalů
Základní užitné vlastnosti Trvanlivost je schopnost výrobku zachovat si po určitou dobu způsobilost plnit funkci a uchovat si vlastnosti ve stanovených podmínkách skladování a přepravy Rozlišuje se trvanlivost fyzická a morální. Fyzická trvanlivost výrobku závisí na trvanlivosti každé jeho jednotlivé části, přičemž trvanlivost celého výrobku určuje část s nejkratší dobou trvanlivosti Morální trvanlivost je doba, po kterou je určitý druh zboží schopen uspokojit potřeby člověka v souladu s rozvojem vědy a techniky
Základní užitné vlastnosti Zdravotně-hygienická nezávadnost je schopnost výrobku svoji funkci plnit za podmínek, které jsou v souladu se zásadami a hygieny a bezpečnosti např.: u poživatin nesmí dojít k poškození zdraví uživatele nebo okolí Estetická působivost Je schopnost výrobku uspokojovat estetické potřeby člověka. vzhled, výtvarná stránka předmětu (design)
Základní užitné vlastnosti Senzorická (organoleptická) vhodnost je shodná s estetickou působivostí a patří mezi základní užitné vlastnosti nejen poživatin, ale i některých druhů průmyslového zboží. Opravitelnost je schopnost výrobku být po odstranění vzniklých poruch a závad opět funkční. Zboží má možnost obnovy např.: pračka
Základní užitné vlastnosti Míra ekologické náročnosti zboží vyjadřuje souhrnné zatížení životního ovzduší např.: těžba surovin přísady a pomocné látky pro výrobu výrobní proces používání odpad po používání tohoto zboží Vyčísluje se pomocí ekobilance. Hlavním cílem je snížení ekologické náročnosti zboží.
POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 13-14. ISBN NEUVEDENO