ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Advertisements

VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
VY_52_INOVACE_ZBP1_3664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_6364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_6464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_ZB04_2764TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Práva spotřebitele.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Strojírenské výrobky Zbožíznalství 1. ročník Strojírenské výrobky ➔ Tvoří výrobní základnu každého průmyslově vyspělého ➔ státu ➔ Výroba navazuje na.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny rostlinného původu
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Základní pojmy v automatizační technice
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Základní pojmy v automatizační technice
Suroviny pro cukráře I. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základy zbožíznalství
VY_32_INOVACE_Sikorová_
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
VY_32_INOVACE_Sikorová_
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-06 Užitné vlastnosti zboží Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Každé zboží má mnoho vlastností. Koupi-li si spotřebitel zboží, pak uznal jeho hodnotu a vlastnosti zboží. Obsahem prezentace určené pro žáky učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží je základní charakteristika užitných vlastností.

Užitné vlastnosti zboží Jsou člověku užitečné UŽITNÁ VLASTNOST – je vlastnost zboží schopná uspokojovat hmotné i kulturní potřeby UŽITNÁ HODNOTA – je souhrn všech užitných vlastností zboží Čím více má zboží užitných vlastností, tím lépe a déle uspokojuje potřeby zákazníka

Užitné vlastnosti Dominantní vlastnosti Jsou převládající vlastnosti u zboží Doplňující vlastnosti U jiného zboží může vystupovat tatáž vlastnost jako vlastnost doplňující

Základní užitné vlastnosti Funkčnost je schopnost výrobku plnit lépe v určitém okamžiku požadovanou funkci např.: prací schopnost pracího prostředku výživová hodnota potravin Spolehlivost je schopnost výrobku zabezpečovat plnění požadovaných funkcí po stanovenou dobu bez poruch a závad televizor spolehlivost je podkladem pro určení záruční lhůty

Základní užitné vlastnosti Udržovatelnost vlastnost výrobku umožňující jeho údržbu pracovně i časově nenáročným způsobem např.: mixér týká se hlavně toho úseku spotřeby, v němž je předmět mimo provoz Ovladatelnost schopnost výrobku plnit svoji funkci bez požadavku nadměrné námahy v okamžiku, když s ním uživatel manipuluje např. elektrický šlehač u potrav. zboží snadnost otevírání obalů

Základní užitné vlastnosti Trvanlivost je schopnost výrobku zachovat si po určitou dobu způsobilost plnit funkci a uchovat si vlastnosti ve stanovených podmínkách skladování a přepravy Rozlišuje se trvanlivost fyzická a morální. Fyzická trvanlivost výrobku závisí na trvanlivosti každé jeho jednotlivé části, přičemž trvanlivost celého výrobku určuje část s nejkratší dobou trvanlivosti Morální trvanlivost je doba, po kterou je určitý druh zboží schopen uspokojit potřeby člověka v souladu s rozvojem vědy a techniky

Základní užitné vlastnosti Zdravotně-hygienická nezávadnost je schopnost výrobku svoji funkci plnit za podmínek, které jsou v souladu se zásadami a hygieny a bezpečnosti např.: u poživatin nesmí dojít k poškození zdraví uživatele nebo okolí Estetická působivost Je schopnost výrobku uspokojovat estetické potřeby člověka. vzhled, výtvarná stránka předmětu (design)

Základní užitné vlastnosti Senzorická (organoleptická) vhodnost je shodná s estetickou působivostí a patří mezi základní užitné vlastnosti nejen poživatin, ale i některých druhů průmyslového zboží. Opravitelnost je schopnost výrobku být po odstranění vzniklých poruch a závad opět funkční. Zboží má možnost obnovy např.: pračka

Základní užitné vlastnosti Míra ekologické náročnosti zboží vyjadřuje souhrnné zatížení životního ovzduší např.: těžba surovin přísady a pomocné látky pro výrobu výrobní proces používání odpad po používání tohoto zboží Vyčísluje se pomocí ekobilance. Hlavním cílem je snížení ekologické náročnosti zboží.

POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 13-14. ISBN NEUVEDENO