Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

2 ČAJ OVOCNÝ

3 CHARAKTERISTIKA Jsou směsi sušeného ovoce jejichž výluh poskytuje osvěžující a lahodný nápoj. Do některých se přidávají i sušené části rostlin /květ ibišku/ a přírodní výtažky z plodů ovoce / černý rybíz, jahoda, malina …/

4 DRUHY V PRODEJI OVOCNÝ ČAJ PORCOVANÝ -
JEDNODRUHOVÝ - jahodový, malinový….. SMĚSI – jablko se skořicí… OVOCNÝ ČAJ SYPKÝ - BABIČČINA ZAHRÁDKA OVOCNÝ ČAJ S EXOTICKOU PŘÍCHUTÍ…

5 JAKOST OVOCNÝCH ČAJŮ ROZHODUJÍCÍ JE SENZORICKÉ HODNOCENÍ.
OVOCNÝ ČAJ MUSÍ BÝT SUCHÝ, VZHLED A VŮNĚ ODPOVÍDAJÍCÍ SLOŽENÍ. NESMÍ BÝT VLHKÝ, PLESNIVÝ, BEZ CIZÍHO PACHU A PŘÍCHUTĚ.

6 PŘÍPRAVA ČAJE K PRODEJI
JEDNÁ SE O DOPLŇOVÁNÍ OVOCNÉHO ČAJE DO REGÁLU. ZDE DODRŽUJEME OBMĚNU ZÁSOB. KONTROLUJEME DATUM TRVANLIVOSTI. KONTROLUJEMEM SPRÁVNOU CENOVKU.

7 SKLADOVÁNÍ OVOCNÉHO ČAJE
V SUCHÝCH, ČISTÝCH, DOBŘE VĚTRATELNÝCH SKLADECH. TEPLOTA DO 20°C, VLHKOST DO 70%. CHRÁNÍME PŘED SLUNCEM. SKLADUJEME SPOLEČNĚ S OSTATNÍMI ČAJI. JSOU AROMATICKÉ, PROTO ODDĚLENĚ OD ZBOŽÍ HYDROSKOPICKÉHO.

8 OPAKOVÁNÍ JAKÝ JE POSTUP PŘI DOPLŇOVÁNÍ OVOCNÝCH ČAJŮ DO REGÁLŮ?
JAK ROZDĚLUJEME OVOCNÉ ČAJE? JAK SKLADUJEME OVOCNÉ ČAJE? JAK HODNOTÍME OVOCNÉ ČAJE?

9 ZDROJE Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 3. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku 1997


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google