Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14.
Advertisements

Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Gastronomická zařízení – druhy skladů
HACCP.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01Kra_7 Název DUM: Skladování potravin Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: zásady skladování, záruční lhůta, druhy skladů Anotace: prezentace osvětluje problematiku skladování potravin – zásady nutné při skladování potravin, uvádí jednotlivé sklady a potraviny vhodné k jejich uskladnění, vysvětluje pojem záruční lhůta. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: žák uvede zásady správného skladování potravin, vyjmenuje druhy skladů a přiřadí k nim potraviny vhodné pro uskladnění, vysvětlí pojem záruční lhůta. Získané vědomosti si ověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projektor

SKLADOVÁNÍ POTRAVIN

Při skladování potravin je rozhodující: teplota (teploměr) vlhkost (vlhkoměr) větrání čistota skladovacích prostor světlo (sluneční záření) vybavení skladovacích prostor uložení potravin

Zásady správného skladování potravin: musí být uloženy ve správných skladech určité potraviny skladovat odděleně kontrolovat teplotu a vlhkost skladů kontrolovat záruční lhůtu potravin dodržovat pravidla hygieny

Záruční lhůta: je doba, po kterou dodavatel ručí za kvalitu potravin potraviny s prošlou záruční lhůtou nelze konzumovat minimální trvanlivost

Druhy skladů: suché chladné chladící mrazící

Suché sklady: teplota do 18°C balené potraviny aromatické potraviny skladovat odděleně regály, dřevěné podložky okna natřena modrou barvou sítě v oknech kontrolovat teplotu, vlhkost kontrolovat záruční lhůtu potravin

Chladné sklady: nejčastěji sklepy nízká teplota vyšší vlhkost dobře větratelné brambory zelenina ovoce pravidelně odstraňovat nahnilé kusy

Chladící sklady: chladící boxy, lednice teplota do +10°C pravidelně kontrolovat teplotu – zápis kontrolovat záruční lhůtu potravin určité potraviny skladujeme odděleně maso, uzenina, mléčné výrobky, vejce,…

Mrazící sklady: mrazící boxy, mrazničky teplota: -18 až -22°C kontrolovat teplotu kontrolovat záruční lhůtu potravin skladovat pouze mražené výrobky od dodavatele určité potraviny skladovat odděleně ovoce, zelenina, ryby, nanuky, přílohy,…

Kontrolní otázky: Vyjmenuj druhy skladů. Co je to záruční lhůta. Jaké potraviny v chladícím skladu musíme skladovat odděleně? Jaká je předepsaná teplota v mrazícím boxu? Co budete skladovat v chladném skladu?

Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN 80-7320-054-6 Autor prezentace: Mgr. Marta Králová