Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290 Číslo a název klíčové aktivity: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01Kra_7 Název DUM: Skladování potravin Jméno autora: Mgr. Marta Králová Ročník: 1. Vzdělávací oblast: Potraviny a výživa Vzdělávací obor: Kuchař - číšník Klíčová slova: zásady skladování, záruční lhůta, druhy skladů Anotace: prezentace osvětluje problematiku skladování potravin – zásady nutné při skladování potravin, uvádí jednotlivé sklady a potraviny vhodné k jejich uskladnění, vysvětluje pojem záruční lhůta. Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list, test Očekávaný výstup: žák uvede zásady správného skladování potravin, vyjmenuje druhy skladů a přiřadí k nim potraviny vhodné pro uskladnění, vysvětlí pojem záruční lhůta. Získané vědomosti si ověří pomocí testu. Metodika učebního materiálu: prezentace - projektor
SKLADOVÁNÍ POTRAVIN
Při skladování potravin je rozhodující: teplota (teploměr) vlhkost (vlhkoměr) větrání čistota skladovacích prostor světlo (sluneční záření) vybavení skladovacích prostor uložení potravin
Zásady správného skladování potravin: musí být uloženy ve správných skladech určité potraviny skladovat odděleně kontrolovat teplotu a vlhkost skladů kontrolovat záruční lhůtu potravin dodržovat pravidla hygieny
Záruční lhůta: je doba, po kterou dodavatel ručí za kvalitu potravin potraviny s prošlou záruční lhůtou nelze konzumovat minimální trvanlivost
Druhy skladů: suché chladné chladící mrazící
Suché sklady: teplota do 18°C balené potraviny aromatické potraviny skladovat odděleně regály, dřevěné podložky okna natřena modrou barvou sítě v oknech kontrolovat teplotu, vlhkost kontrolovat záruční lhůtu potravin
Chladné sklady: nejčastěji sklepy nízká teplota vyšší vlhkost dobře větratelné brambory zelenina ovoce pravidelně odstraňovat nahnilé kusy
Chladící sklady: chladící boxy, lednice teplota do +10°C pravidelně kontrolovat teplotu – zápis kontrolovat záruční lhůtu potravin určité potraviny skladujeme odděleně maso, uzenina, mléčné výrobky, vejce,…
Mrazící sklady: mrazící boxy, mrazničky teplota: -18 až -22°C kontrolovat teplotu kontrolovat záruční lhůtu potravin skladovat pouze mražené výrobky od dodavatele určité potraviny skladovat odděleně ovoce, zelenina, ryby, nanuky, přílohy,…
Kontrolní otázky: Vyjmenuj druhy skladů. Co je to záruční lhůta. Jaké potraviny v chladícím skladu musíme skladovat odděleně? Jaká je předepsaná teplota v mrazícím boxu? Co budete skladovat v chladném skladu?
Použitá literatura: Šebelová,M. Potraviny a výživa, učebnice pro odborná učiliště. Praha:PARTA, 2004. ISBN 80-7320-054-6 Autor prezentace: Mgr. Marta Králová