Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, Cheb Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_02Eff_5 Název DŮM: 5 Kombinatorika III. - Kombinace, binomická věta Jméno autora: Mgr. Věra Effenberger Ročník: a 4. ročník Vzdělávací oblast: matematika - kombinatorika Vzdělávací obor: studijní Klíčová slova: kombinační číslo, kombinace, Pascalův trojúhelník, binom. věta Anotace: materiál definuje a procvičuje kombinace a použití binom. věty Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: výpočet hodnoty kombinačních čísel, rozeznání kombinace a výpočet příkladů, aplikace binomické věty Metodika učebního materiálu: Jedná se o prezentaci, která se se slovním doprovodem přehraje krok za krokem žákům. K prezentaci patří též pracovní list 6 Kombinace, kombinační čísla, binomická věta, jehož součástí jsou příklady v prezentaci a další příklady na procvičení látky.

2 Kombinace Kombinační čísla Binomická věta, Pascalův trojúhelník
KOMBINATORIKA III. Kombinace Kombinační čísla Binomická věta, Pascalův trojúhelník

3 Kombinace Definice: k-členná kombinace z n prvků je neuspořádaná k-tice sestavená z těchto prvků tak, že se v ní každý vyskytuje nejvýše jednou. [1] k-členná kombinace z n prvků je k-prvková podmnožina množiny těmito n prvky určená.

4 Kombinace Definice: Počet všech k-členných kombinací z n prvků je:

5 Kombinační čísla Pro všechna celá nezáporná čísla je kombinační číslo „n nad k“ rovno: Tedy:

6 Kombinační čísla Vlastnosti:

7 Kombinace Příklad: Trenér hokejového mužstva má vybrat čtyři své hráče na reprezentační turnaj. Určete počet všech možných výběrů, jestliže má k dispozici 17 hráčů.

8 Kombinace Příklad - řešení: Protože nezáleží na pořadí, ve kterém trenér hráče vybere, ani na jejich funkci, jedná se o neuspořádané čtveřice, tedy o kombinace čtvrté třídy ze 17 prvků. Výpočet: Trenér má možností pro výběr čtveřice hráčů.

9 Binomická věta Pro všechna čísla a, b a každé přirozené číslo n je:
Příklad:

10 Binomická věta Binomický rozvoj: Příklad:
k-tý člen binomického rozvoje výrazu je: Příklad: Určete 4. člen výrazu

11 Pascalův trojúhelník

12 Zdroje: [1] CALDA, Emil a DUPAČ, Václav. Matematika pro gymnázia Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika. Praha, Prometheus 1993, ISBN


Stáhnout ppt "Vzdělávání pro konkurenceschopnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google