Finanční trh a on-line identifikace klienta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
I. OFICIÁLNÍ SETKÁNÍ PŘEDSTAVITELŮ OBCÍ V SO ORP KUTNÁ HORA GASK 12. ČERVNA 2014 PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Projekt Svazu měst a obcí reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Stavební zákon a územní plánování
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Projekt EULIS plus a účast ČÚZK Ing. Vít Suchánek Český úřad zeměměřický a katastrální Konference ISSS 2006 Hradec Králové
Nemoforum jako zdroj legislativních námětů v oblasti informací o území Růžena Zimová Nemoforum / Stavební fakulta ČVUT Konference ISSS, , Hradec.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Jan Syrovátka Jiří Hradský.  Výrobní program orientovaný na výrobu knih pro české i zahraniční nakladatele  Nabízí kompletní výrobu knihy od grafického.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Předsednictvo RVŠ 17. ledna 2013 JUDr. Lenka Valová.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Základní registry ve veřejné správě
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
INSPIRE Stav a výhled.
Finanční a rozpočtové právo
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
Asociace pro mezinárodní otázky Association for International Affairs.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Pracovní skupina Registry ve zdravotnictví a elektronická identita Ing. Jiří BOREJ hlavní architekt elektronického zdravotnictví koordinátor NSeZ NSeZ.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_FINANCNI.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Dopady účetní reformy veřejných financí v konkrétních podmínkách vybrané.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Standardizace odborné zdravotní péče
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Odbor hlavního architekta a Digitální transformace v České republice
Hospodářská politika státu
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
Institucionální akreditace
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
V. Setkání se starosty obcí
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Finanční trh a on-line identifikace klienta studie Ministerstva Financí 7. 6. 2018 Tomáš Nýdrle, Jan Papajanovský

Kde trh vnímá problémy pro vznik a fungování fintech, jsou zvláště AML pravidla. Při poskytování finančních služeb online je velký problém s jejich dodržováním. Zazněly názory na zavedení možnosti hlasového ověřování osob nebo na ověřování osob dle vzhledu (na základě propojení s jinými databázemi). Něco může být vyřešeno přijetím eIDAS, ovšem pravidla AML jsou vnímána jako největší překážka vývoje fintech. diskuzní setkání MF k fintech, 7. června 2017 úvodem vysvětlení, proč jsme se vlastně do tématu pustili 7. 6. 2018

→ podklad pro státní správu (MF, FAÚ, ČNB) studie mf analýza stávající právní úpravy (AMLZ, AMLD, FATF) srovnání se zahraničními právními úpravami konzultace možných změn s odbornou veřejností → podklad pro státní správu (MF, FAÚ, ČNB) 7. 6. 2018

stávající právní úprava specifické oblasti/problémy: působnost na zahraniční subjekty identifikace první platbou identifikace podle eIDAS na následujících třech snímcích závěry, ke kterým jsme došli my (jen to nejzajímavější), závěry vzešlé ze studie jsou pak v druhé částí (přišlo mi dobré to oddělovat) 7. 6. 2018

Působnost na zahr. subjekty jiná zahraniční osoba působící na území ČR → čeští podnikatelé i spotřebitelé znevýhodněni (expanze, méně služeb) 7. 6. 2018

identifikace první platbou klient bez bankovního účtu? podvody služby NDPP a IPÚ podle ZOPS pohodlnější, rychlejší, bezpečnější? 7. 6. 2018

identifikace podle eidas elektronické podpisy ano → ale nevyužívané + nejasnosti: druh podpisu, razítka, záměna totožnosti (kvalifikovaný) systém elektronické identifikace = eOP a další zákon neumožňuje 7. 6. 2018

zahraniční právní úpravy analýza úpravy: německé britské estonské švýcarské rakouské slovenské 7. 6. 2018

srovnání zahr. úprav země obecné ustan. video identifikace el. obč. průkazy elektronické podpisy jiné ČR ne ano ověření platbou Německo ano, kvalifikovaný + ověření platbou obecné ustanovení UK Estonsko Švýcarsko Rakousko Slovensko 7. 6. 2018

výsledky konzultace 21 respondentů: 8 prof. asociací 8 povinných osob 3 advokátní kanceláře 1 osoba z ak. sféry a 1 z orgánů dohledu souhlas s myšlenkou, že online identifikaci je nutné řešit → výjimky úzké, technický pokrok otázka soukromoprávní a hazardu? 7. 6. 2018

obecné ustanovení všichni respondenti podporují obecné ustanovení flexibilita, technologický neutrálnost, možnost reagovat na budoucí vývoj většina respondentů – požadavek na právní jistotu (výkladová stanoviska, vyhláška?) vhodná formulace požadavku na kvalitu identifikace 7. 6. 2018

Video identifikace praktické zkušenosti, obecná podpora explicitně zmínit x podřadit pod obecné ustanovení? 7. 6. 2018

identifikace první platbou navázání obchodního vztahu? pouze pro část povinných osob (zákon + licence na NDPP a IPÚ) podpůrný doklad, pouze jedna služba – rozporuplné názory 7. 6. 2018

identifikace podle eidas vztah AMLZ a zákona č. 250/2017 Sb., o el. identifikaci? povinná osoba jako service provider (přístup k Národní identitní autoritě) přístup k základním registrům? náročná implementace (outsourcing?) 7. 6. 2018

Další návrhy klíčová je možnost outsourcingu (restriktivní § 11 odst. 5 AMLZ) nahlížení do CEÚ … ? zprostředkovaná identifikace skrze ověřování podpisu nejasná povaha ICO, působnost zákona? 7. 6. 2018

Nové služby NDPP či IPÚ podle ZOPS mírnější úprava většina respondentů (13 z 18 NDPP, 14 IPÚ) polovina respondentů – úplné vynětí 7. 6. 2018

Tomáš Nýdrle, Jan Papajanovský děkujeme za pozornost! Tomáš Nýdrle, Jan Papajanovský oddělení Platební služby a tržní infrastruktura Ministerstvo financí ČR platebni.sluzby@mfcr.cz 7. 6. 2018