Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_FINANCNI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_FINANCNI."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_FINANCNI TRH_S.P Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077 Tematická oblast : EKONOMIKA Datum tvorby: 4.6.2013 Datum ověření: 10.6.2013 Klíčové slovo: přebytkové a schodkové subjekty, finanční instituce Anotace/ nebo metodický list: Prezentace je určena pro žáky 3. ročníku oboru stavebnictví, slouží k výkladu a procvičování dané látky. Žáci se seznámí s výukovým materiálem na téma peníze, druhy finančních trhů a institucí vystupujících na FT.

2 Finanční trh

3 Finanční trh místo, kde se obchoduje s finančními prostředky na finanční trh vstupují subjekty 1. přebytkové – nabízí finanční prostředky 2. schodkové – mají nedostatek finančních prostředků

4 Členění finančního trhu Trh peněžní – úkolem je přerozdělení krátkodobých fi. prostředků se splatností do 1 roku - netermínované vklady, krátkodobé úvěry, směnky, aj. Trh kapitálový – úkolem je přerozdělení fi. prostředků se splatností nad 1 rok – dlouhodobý úvěr, termínovaný vklad, nákup CP, aj.

5 Instituce působící na FT Centrální banka Obchodní banky Další instituce

6 Centrální banka v ČR je to Česká národní banka nejvyšším orgánem je bankovní rada, kterou řídí guvernér musí min. 2x ročně informovat Parlament ČR o měnovém vývoji a 4x ročně veřejnost cílem ČNB je zabezpečovat stabilitu měny

7 Obchodní banky podnikají na FT jejich klienty jsou domácnosti, podniky i organizace zřizované státem, krajem nebo obcí Komerční banka, ČSOB, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Česká spořitelna, FIO banka, aj.

8 Další instituce specializované podniky, jejichž služby jsou omezené povolením ČNB často jsou dceřinými společnostmi obchodních bank stavební spořitelny, penzijní fondy, podílové fondy, pojišťovny, aj.

9 Zdroje Vlastní archiv EKONOMIKA, ekonomická a finanční gramotnost pro SŠ – Klínský, Münch, Chromá

10 CITACE z archivu autorky MÜNCH, Otto; KLÍNSKÝ, Petr; CHROMÁ, Danuše. Ekonomika – ekonomická a finanční gramotnost pro SŠ. Praha: EDUKO, 2010.


Stáhnout ppt "Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_FINANCNI."

Podobné prezentace


Reklamy Google