: Suroviny pro cukráře III. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Advertisements

Káva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Káva o Káva se vyrábí úpravou semen kávovníku o Nejčastěji se pěstují tři druhy kávovníku: a. Kávovník arabika – pěstuje se ve vyšších nadmořských.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
KÁVA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: káva, pražení, složení, rozdělení, kávoviny Bc. Jana Tvrdíková Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Energetická hodnota potravin (EH)
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_
Suroviny pro cukráře I. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Peckové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Suroviny pro cukráře I. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba instantních prášků 1
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Suroviny pro cukráře II. ročník
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Cukrové Polevy
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Griliáž
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_Salamonova_ Polevy - význam
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
VY_32_INOVACE_ Ostravan
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Třené, jádrové a smetanové výrobky
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
VY_32_INOVACE_ Výrobky – Pražské koule
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Suroviny pro výrobu piva
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Rozmnožování organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

: Suroviny pro cukráře III. ročník VY_32_INOVACE_ 16-3-02-Káva Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace PowerPoint je zaměřený na téma Káva, který je součástí základních surovin v gastronomii. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář, Kuchař, Číšník, Prodavač, Pekař v předmětech Suroviny, Potraviny a výživa, Zbožíznalství. Může se použít jako učební materiál pro opakování nebo k samostudiu.

KÁVA Arabský kávovník Liberský kávovník

Káva - plod plody jsou zelené bobule, které zráním žloutnou, červenají, a nakonec mají jemně fialovou barvu uvnitř plodu jsou zpravidla 2 semena, obrácená k sobě rovnými plochami na rovné ploše je podélná rýha, druhá strana je vypouklá, hladká.

Zpracování kávy Za sucha: odstraní se hlína a opere se ve vodě při pravidelném obrácení se suší 14 dní na slunci, ve vrstvách 10 cm vysokých nakonec se zbavují slupky a stříbrné blanky v loupacích strojích. Za mokra: je modernější a dokonalejší způsob probíhá tady kvašení po dobu 12 - 72 hodin při teplotě 60až 70C.

Pražení kávy zelená káva se praží horkým vzduchem při teplotě 160- 220 C v pražicích bubnech za neustálého míchaní-16 minut (zabrání se připalování a káva se stejnoměrně praží) upražená káva se vypouští na chladicí síto a rychle se ochlazuje vzduchem teplým 5 C bez chlazení by pražení kávového zrna pokračovalo na úkor kvality po upražení se káva přebírá, zbavuje se vadných zrn moderní způsob pražení je infračervenými paprsky káva získá hnědou barvu a typickou vůni a chuť.

Složení kávy kofein 1 - 2 % bílkoviny 10 – 15% voda 6 -12% polyfenolové látky buničinu (polysacharid) organické kyseliny (octová, vinná)

Kofein – vliv na organizmus ovlivňuje rozšiřování krevních vlásečnic, tím urychluje krevní oběh a podporuje srdeční činnost odstraní se pocit únavy – zvyšuje se duševní výkon, neboť se povzbuzuje činnost ústředního nervstva při předávkování se dostavuje nespavost, podráždění a bušení srdce, což jsou příznaky otravy kofeinem kofein je návyková látka.

Použití kávy jemně mletá k ochucování krémů (tukových, máslových, smetanových, bílkových) k ochucování zmrzlin k výrobě kávové pasty.

Instantní káva uvedena na trh v 30. létech firmou NESTLÉ jako rozpustná káva získává se sušením nebo vymrazováním má velkou schopnost pohlcovat vodu, proto musí být ve vzduchotěsných obalech (je hygroskopická).

Bezkofeinová káva kofein se odstraní ze zelené kávy před pražením - extrakcí pomocí benzenu.

Skladování zelenou kávu lze skladovat i několik let praženou kávu je nutno skladovat v suchých skladech a bez přítomností pachově výrazných látek pražená káva snadno zvětrá a tím ztrácí svou chuť a vůni.

POUŽITÁ LITERATURA KRUŽLIAK, Peter, Anton FORRÓ a Rudolf SCHALLER. Potraviny a nápoje. 5., upravené vyd., 4. čes. vyd. Praha: Merkur, 1995, 176 s. ISBN 80-703-2722-7. BLÁHA, Ludvík, František ŠREK a Rudolf SCHALLER. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 1996, 212 s., [8] s. barev. il. ISBN 80-854-2786-9. AUTOR NEUVEDEN. Kávovník [online]. [cit. 2013-11-03]. Dostupný na WWW: http://gastrokafe.webkeep.cz/data/vse_o_kave/Kava_Kavovnik.jpg AUTOR NEUVEDEN. Káva [online]. [cit. 2013-11-03]. Dostupný na WWW: http://www.bigmenu.cz/wimg/kavovnik_1.jpg AUTOR NEUVEDEN. Plod kávy [online]. [cit. 2013-11-03]. Dostupný na WWW: http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_rostliny/foto03/foto_052.jpg AUTOR NEUVEDEN. Pražení kávy [online]. [cit. 2013-11-03]. Dostupný na WWW: http://gaviota.creos.cz/data/editor/Image/clanky/2013/prazeni2.jpg AUTOR NEUVEDEN. Káva [online]. [cit. 2013-11-03]. Dostupný na WWW: http://marmelada.eu/wp-content/2010/11/etiopska-kava-sidamo-gr-2_DSC3441.jpg