Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy přísudku Skladba věty.
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Podmět (Po) - opakování
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Digitální učební materiál
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
Větné členy, základní větné členy
Grafické znázornění věty jednoduché
Přísudek Zpracovala: Mgr
PODMĚT ● Vyjadřuje, o kom, o čem vypovídá přísudek ● Ptáme se 1. pádem – Kdo, co? ● Nejčastěji vyjádřen podstatným jménem, zájmenem. ● Může být vyjádřen.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
VĚTNÉ ČLENY 6.ROČNÍK 6.ročník.
PŘÍSUDEK Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-28
Větné členy PŘÍSUDEK.
ZÁKLADNÍ SKLADEBNÍ DVOJICE
Přísudek slovesný; přísudek jmenný se sponou, beze spony
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
holé, rozvité, několikanásobné
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
OP – VVP- HUM – CJL – PAV – L VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Základní větné členy: PODMĚT a PŘÍSUDEK Tematická oblast:Česky jazyk a literatura.
OB 21 – CJL VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK. PODMĚT ● Je základním větným členem ● Ptáme se na něj kdo? Co? ● Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem,
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
PODMĚT A PŘÍSUDEK  Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory  Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/  Datum:  Autor: Mgr. Miroslava.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
OB – VVP- HUM – PAV - CJL – M –
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
PODMĚT.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Př PŘÍSUDEK ? ? ? TVARUJE SEDÍ KROUŽÍ USMÍVÁ SE VYTVÁŘÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Autor: Mgr. Eva Kotounová
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_12   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
PODMĚT A PŘÍSUDEK Název školy : Základní škola a Mateřská škola Kokory
Základní větné členy - podmět
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Druhy přísudku Skladba věty.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Základní větné členy – přísudek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Skladba pro 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Podmět a přísudek Autor Fulínová Šárka

Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš ZÁKLADNÍ VĚTNÉ ČLENY Šárka Fulínová 2.ZŠ Dobříš

Každý větný člen může být: holý – zasadili strom rozvitý – zasadili malý strom několikanásobný – zasadili strom a keř (několikanásobné větné členy, pokud nejsou spojeny spojkami a,i,nebo,ani, oddělujeme čárkou)

PAMATUJ! Předložka není samostatným větným členem, patří ke jménu, zájmenu: kolem lesa, za městem, před domem.

PODMĚT -značíme : PO -co vyjadřuje: původce děje, nositele vlastnosti = základní větný člen. -značíme : PO -co vyjadřuje: původce děje, nositele vlastnosti -ptáme se: Kdo? Co? + přísudkem -čím je vyjádřen: podstatným jménem (i 2-10) Př.: PO Jan šel do kina. (Po-podstatné jméno)

PO Zdravý nepůjde mezi nemocné. (PO-2) Já nepojedu s vámi na výlet. (PO-3) Všichni čtyři pojedou s námi na exkurzi. (Po-4) Cvičit je namáhavé. (PO-sloveso)

PO Každé proč má své proto. (PO- příslovce) Nad je předložka. (PO-předložka) Ale je spojka souřadicí. (PO-spojka) Kéž je částice. (Po-částice) Mezi dětmi znělo bác. (PO-citoslovce)

-dělení podmětu: 1. vyjádřený - Petr pojede k babičce. 2. nevyjádřený – Pojede také k babičce. (ON) 3. všeobecný - Hlásili to v městském rozhlase. (ONI, NĚKDO, VŠEOBECNĚ)

PŘÍSUDEK - značíme: PŘ -co vyjadřuje: co podmět dělá, co se s ním děje…. ptáme se : Co se říká o podmětu? Co dělá podmět? čím je vyjádřen: obvykle sloveso (1, 2,3,4,10) druhy přísudku:

PŘ PŘÍSUDEK - SLOVESO V URČITÉM TVARU SLOVESNÝ JEDNODUCHÝ JMENNÝ SE SPONOU SLOVESNÝ SLOŽENÝ PŘ VYJÁDŘENÝ CITOSLOVCEM JMENNÝ BEZE SPONY

Přísudek slovesný jednoduchý má tvar jednoho slovesa. Př.: Přihlásil se. Jana by zpívala. Babička byla odvezena z nemocnice.

nebo PŘÍSUDEK SLOVESNÝ SLOŽENÝ se skládá: + INFINITIV ZPŮSOBOVÉ SLOVESO INFINITIV nebo FÁZOVÉ SLOVESO

PŘÍKLADY ZPŮSOBOVÉ SLOVESO FÁZOVÉ SLOVESO + INFINITIV Po škole se musela vrátit domů. Přestaň už zlobit.

Druhy způsobových a fázových sloves. ZPŮSOBOVÁ SLOVESA (modální) MOCI SMĚT MUSIT MÍT (povinnost) CHTÍT FÁZOVÁ SLOVESA ZAČÍT ZAČÍNAT PŘESTAT PŘESTÁVAT ZŮSTAT ZŮSTÁVAT

JMÉNO SPONOVÉ SLOVESO PŘÍSUDEK JMENNÝ SE SPONOU Skládá se: + Př.: Maminka se stala učitelkou. Jana byla zdravá. SPONOVÉ SLOVESO JMÉNO

SPONOVÁ SLOVESA: BÝT BÝVAT STÁT SE STÁVAT SE.

- tento přísudek se vyskytuje převážně PŘÍSUDEK JMENNÝ BEZE SPONY Skládá se: -v přísudku je pouze jméno - tento přísudek se vyskytuje převážně v přísloví. Př.: Mlčeti zlato, mluviti stříbro.

PŘÍSUDEK VYJÁDŘENÝ CITOSLOVCEM Přísudkem je citoslovce, může nahradit slovesný přísudek. Př.: Žába hop do rybníka. Vrabec frnk na střechu.

VE VĚTÁCH VYHLEDEJTE PŘÍSUDEK A URČETE JEHO DRUH. Katka a Tomáš jsou neukáznění. Pes nejlepší přítel člověka. Jana hop přes plot. Babička je v nemocnici. Tváře mu hořely vyčerpáním. Chtěla bych dostat nový svetr. Už přestalo sněžit. Hurá za ním. Musíš se rozhodnout hned teď. Okno je otevřené. Teplé počasí dlouho nevydrží.

ŘEŠENÍ Katka a Tomáš jsou neukáznění. (JM SE SPONOU) Pes nejlepší přítel člověka. (JM BEZE SPONY) Jana hop přes plot. (VYJÁDŘENÝ CITOSLOVCEM) Babička je v nemocnici. (SLOVESNÝ) Tváře mu hořely vyčerpáním. (SLOVESNÝ) Chtěla bych dostat nový svetr. (SL.SLOŽ.-ZPŮ.SL.) Už přestalo sněžit. (SL.SLOŽ.-FÁZOVÉ SLOVESO) Hurá za ním. (VYJÁDŘENÝ CITOSLOVCEM) Musíš se rozhodnout hned teď. (SL.SLOŽ.-ZPŮ.SL.) Okno je otevřené. (JM SE SPONOU) Teplé počasí dlouho nevydrží. (SLOVESNÝ)