Doplňky stravy – nekontrolovaný obchod se zoufalstvím???

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doplňky stravy – nekontrolovaný obchod se zoufalstvím???
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zdravé pracoviště bez rozdílu věku MVD, 28. dubna 2016 ing. Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS, místopředsedkyně Rady vlády pro BOZP
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Jan Jež Problematika veřejné podpory v oblasti podpory 3.2 OP VK ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Energetická hodnota potravin (EH)
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Evropské fondy: Řízení rizik podvodů
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Gastronomická zařízení - HACCP
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Pracovnělékařské služby
NEBEZPEČNÉ LÁTKY A BOZP
Ochrana ovzduší.
Informace k e-tržišti Gemin
MVdr.Vratislav Krupka.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Principy a prostředky ochrany bezpečnosti potravin a PBU
Kvalita a bezpečnost nutraceutik funkční potraviny a doplňky stravy
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Život bez střeva , Praha.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Český spotřebitel a potraviny na internetu
Transkript prezentace:

Doplňky stravy – nekontrolovaný obchod se zoufalstvím???

Co je doplněk stravy? potravina, jejímž účelem je doplňovat stravu (nikoliv lék) koncentrovaný zdroj vitaminů, minerálních látek nebo látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem určený k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích kapsle, tablety, pastilky, kapky, prášek, instantní nápoj, čaj… prodej: obchody s potravinami, fitness centra, lékárny, internet, zásilková služba

Problematika doplňků stravy před uvedením do oběhu pouze notifikační povinnost vůči MZd doplňky nejsou schvalovány, zodpovědnost za bezpečnost a kvalitu nese provozovatel široké spektrum živin a jiných složek, jejichž statut není legislativně zakotven (nejsou výslovně zakázány nebo pro ně není stanoven množstevní limit) částečně harmonizovaná sféra, odlišnosti v přístupu v jednotlivých členských státech EU meziresortní spolupráce (př. hraniční výrobky) internetový prodej (př. Magic Power Coffee) zdravotní tvrzení, seznam povolených zdravotních tvrzení stále chybí

Historie kontroly 2004 nová vyhláška č. 446/2004 Sb. → SZPI se začala doplňky zabývat jako samostatnou skupinou potravin první nález sildenafilu v doplňku stravy pro zlepšení potence 2005 zahájena pravidelná kontrola doplňků stravy kvůli ozáření zjištěna přítomnost benzethonium chloridu v tzv. „grepových kapkách“

Historie kontroly 2006 zjištěny dva vzorky s anabolickými steroidy poprvé odhalen vzorek s analogem sildenafilu, dosud nepoužívaným ani ve farmaceutickém průmyslu zjištěn i kuriózní výrobek, který neobsahoval téměř nic z toho, co deklaroval, a šlo vlastně jen o ochucený roztok cukru 2007 3 vzorky s analogy sildenafilu a vardenafilu 1 vzorek s anabolickými steroidy kontrola nepovolených tvrzení (14 % nevyhovujících) a kontrola obsahu látek deklarovaných na obale (32 % nevyhovujících)

Historie kontroly 2008 nová vyhláška č. 225/2008 Sb. kontrola tvrzení (12% nevyhovujících vzorků) další vzorek doplňku stravy s anabolickými steroidy 2009 šest nebezpečných doplňků stravy, mimo jiné přípravek pro sportovce s hormonem progesteron sildenafil a jeho analog zjištěn ve žvýkačkách, „žvýkačky na potenci“

Počet kontrolovaných vzorků

Internetový prodej jak si opatřit úřední vzorek z internetového obchodu? nutná změna zákona č. 146/2002 Sb., o SZPI, aby bylo možné provést kontrolní nákup internetového a zásilkového prodeje postup kontroly internetového prodeje zakotven ve vnitřních předpisech v letošním roce poprvé realizovány kontroly internetového prodeje, provedeno 56 kontrolních nákupů převážně doplňků stravy a potravin pro sportovce (potraviny pro zvláštní účely) Bylo tam uvedeno, že výrobek není vhodný pro těhotné ženy?

Farmakologicky účinné látky účinné látky používané v lécích na lékařský předpis anabolické steroidy, progesteron, yohimbin, sildenafil a jeho analogy (některé druhy lze v ČR analyzovat jen v laboratořích SZPI) RASFF Annual Report 2009: 124 případů nebezpečných přípravků, ø 4 případy/stát  ČR 10 případů 37 případů v kategorii varování, ø 1,2/stát  ČR 6 varování zvláštní upozornění na 5 případů nálezu sildenafilu a jeho analogů, z toho 3 pocházely z ČR

Rok 2010 – šest nebezpečných přípravků GOLDEN ERECT nepovolená bylina Eurycoma longifolia INTIM –X hydroxyhomosildenafil a acetildenafil MAN POWER aildenafil HYDROXYCUT případy poškození zdraví CYL 5-hydroxymethylfurfural MUSCLETECH CRYOTEST yohimbin a barvivo erytrosin E 127 Celková hodnota zakázaného zboží: 890 000 Kč

Rok 2010 Celková hodnota zákazů uložených v roce 2010 u doplňků stravy činí: 5 347 994 Kč Celková hodnota zákazů uložených v roce 2010 u přípravků pro sportovce (potraviny pro zvláštní výživu) činí: 369 555 Kč CELKEM: 5 717 569 Kč

Miracle Mineral Supplement „konečné řešení všech nemocí“, „vyléčení rakoviny všeho druhu, hepatitidy C, AIDS“ „postupy MMS zvládají 99% tzv. nevyléčitelných nemocí“ chloritan sodný + kyselina citronová  chlordioxid chlordioxid – dezinfekční prostředek na úpravu vody, bělení textilu chloritan sodný – dezinfekce kotců zvířat, vzduchových potrubí

Děkuji za pozornost