Oběhové hospodářství v praxi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
Advertisements

VZDĚLÁVÁNÍ INFORMATIKY NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH & POTŘEBY PRAXE Mgr. Petr Suchánek, Ph.D. Ing. Dominik Vymětal, DrSc.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Představení společnosti UNITED HYDROGEN, a.s. Společnost UNITED HYDROGEN, a.s. vznikla na konci roku 2007 a jejím dlouhodobým cílem je stát.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
Předcházení odpadům z pohledu Svazu měst a obcí ČR Pohled obcí a měst jako původců komunálních odpadů Praha, Svaz měst a obcí České republiky.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Charakterizace strusky ze zařízení pro energetické využití odpadů Aneta Krausová, Michal Šyc, Radovan Šomplák, Martin Pavlas, Petra Kameníková, Ústav chemických.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Ekologická stopa. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO28 Název.
Předcházení vzniku odpadů Jana Blecherová Říjen 2015.
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Statutární město Brno Mgr. Veronika Singrová Odbor životního prostředí Magistrát města Brna Brno.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Možnosti čerpání MAS v rámci jednotlivých OPERAČNÍCH PROGRAMŮ MAS STŘEDNÍ POVLTAVÍ z. s.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
STŘEDNÍ ŠKOLA A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA CESTOVNÍHO RUCHU, SENOVÁŽNÉ NÁMĚSTÍ 12, ČESKÉ BUDĚJOVICE Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,
Konec plýtvání - osvěta veřejnosti Mgr. Jiří Jakl předseda Zvonečník, z.s.
Life cycle assessment LCA Hodnocení životního cyklu.
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
SROVNÁNÍ PROGRAMOVÝCH OBDOBÍ A
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L
Centrum společných služeb
Členská schůze MAS Nepomuk,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Společenská odpovědnost ve školství
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
Zákon o sociálním podnikání
Optimalizace materiálových toků ve vybrané společnosti
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ing. Veronika Dostálková MBA
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Environmentální Profil
Ing. Karel Plotěný, Bc. Jakub Hála ASIO NEW, spol. s r.o.,
Podpora regionálních potravin v rámci výzev MAS Sdružení Růže
Chytré město/Smart City = změna myšlení
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Digitální učební materiál
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Využití potenciálu českého zemědělství po roce 2020
Změna rozsahu definice elektrozařízení
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Fond Vysočiny Odpady 2018 Ing. Eva Navrátilová Jihlava 10. dubna 2018
Odbor majetkových účastí a sdruženého nákupu Ing. Slavomír Bretz
Transkript prezentace:

Oběhové hospodářství v praxi Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D. SUEZ Využití zdrojů a.s. Hustopeče 6. března 2018

Moderní historie ochrany životního prostředí 50. léta - “ředění” 60. léta - “čištění” 70. léta - “recyklace” 80. léta - “prevence” (EMS)

Zásadní výzvy pro blízkou budoucnost mezi roky 2002 a 2010 došlo k navýšení cen surovin o 150% 82 miliard tun surovin vstoupí do roku 2020 do ekonomiky EU (+24% v porovnání s rokem 2010) spotřeba plastů na obyvatele vzrostla mezi roky 1980 a 2015 z 10 na 45 kg, celková produkce ve světě činí 260 mil. tun, v ČR 1,15 mil. tun, tj. 110 kg na obyvatele (Indie 9 kg na obyvatele) 40% světové populace je primárně ohroženo nedostatkem vody [zdroj] očekávaný posun thermoklinály až o 200 km na sever (globální růst teploty vzduchu o 2 stupně Celsia) mezi léty 1977 a 2016 došlo ke zkrácení doby pro vyčerpání ročního přídělu zdrojů o 91 dní, příděl vyčerpán 2. srpna, v ČR 28. dubna, Austrálie, USA a Kanada v měsíci březnu

Oběhové hospodářství v praxi v ČR 2016: v ČR nakládáno s 34 mil Oběhové hospodářství v praxi v ČR 2016: v ČR nakládáno s 34 mil. tun odpadů Zdroj: SUEZ, ČSÚ

Oběhové hospodářství v praxi Zdroj: SUEZ

Oběhové hospodářství jako produkt současné etapy vývoje lidstva Udržitelná spotřeba a výroba Globální oteplování Informační technologie Environmentální uvědomění Globalizace

Bariéry pro uplatnění ObH v praxi Které z uvedených nebo jiných bariér se týkají vaší společnosti? levné zdroje surovin zisky z koncových technologií na odpady podvodná spolupráce firem rozdílné fiskální nástroje zaběhaná praxe dostupnost zdrojů rozdílné zpoplatnění odpadů blahobyt

6 obchodních příležitostí resolve = najít řešení, odhodlat se posun k obnovitelným zdrojům energie a materiálů kultivovat, udržet a obnovit zdraví ekosystémů vrátit obnovené biologické zdroje k biosféře vrátit obnovené biologické zdroje biosféře agrotechnickými zásahy udržet vodu v přírodě sdílet majetek (např. automobily, ubytování, spotřebiče) opětovné použití / secondhand prodloužit životnost přes údržbu a opravy ekodesign pro dlouhou životnost, recyklaci apod. zvýšení výkonu / účinnosti výrobku odstranit odpad z výrobního a dodavatelského řetězce pákové zpracování velkých objemů dat, automatizace vysoká flexibilita plánování a řízení

6 obchodních příležitostí resolve = najít řešení, odhodlat se opětovné využití výrobku/suroviny pro jiný účel recyklovat materiály vyrábět biochemický extrakt z organického odpadu zvýšit využití anaerobní digesce on-line knihy, hudba, cestování, nakupování systémy SMART při řízení městské infrastruktury, podniků, domů vysoká mobilita lidí, široké kooperace dálkový monitoring a řízení, decentralizace nahradit staré pokročilými obnovitelnými materiály používat nové technologie (např. 3D tisk, nano, miniaturizace) zvolit nový produkt / službu robotizace/změna profese

Zásadní změna paradigmatu zaměstnanosti Postupně do roku 2030 zanikne až 30% současných profesí.

Děkuji za pozornost