Pájení Je nerozebiratelné metalurgické spojení kovových součástí roztavenou pájkou, přičemž pájené plochy nejsou nataveny, ale smáčeny roztavenou pájkou,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pájení.
Advertisements

Spoje potrubí-pájené spoje1 VY_32_INOVACE_456.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Kovy. Většina prvků Mají tzv. kovový vzhled Vedou teplo a el.proud Mají vysokou teplotu tání.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
VAR. - je způsob vypařování, při kterém se kapalina přeměňuje na plyn v celém objemu (nevypařuje se jen na povrchu) - nastává při teplotě varu t v – v.
Spoje potrubí-rozvod plynu-spoje u rozvodů z mědi1 VY_32_INOVACE_476.
Technologie Spojování materiálů – nerozebíratelné spoje – svařování plamenem.
Šance pro všechny CZ.1.07/1.2.06/ Pájené a lepené spoje Autor: Ing. Bc. Petra Řezáčová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceRozdělení.
Pájení v praxi. Pájení Princip pájení:  pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje  spoje získané pájením jsou těsné  působením kapilární vzlínavosti.
Prášková metalurgie Prášková metalurgie = nauka o výrobě kovů z prášků Technologie výroby polotovarů a součástí z prášků Podle zpracovávaných prášků dělíme.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad druhů nátěrových hmot, ředidel a jejich.
TECHNOLOGIE SPOJOVÁNÍ Svařování, pájení. Svařování Svařování slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje pomocí tepla při teplotě tavení obou.
CHEMICKÉ PRVKY vlastnosti kovů. ZASTOUPENÍ PRVKŮ V PŘÍRODĚ  v současné době asi 115 známých prvků  asi 90 prvků se vyskytuje v přírodě, zbytek je uměle.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch plochých střech.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceZpůsoby.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Kovové slitiny a pájky.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis principu elektromotoru, princip činnosti elektromotoru s komutátorem,
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
PÁJENÍ Výuková prezentace do předmětu UOPK 2OO4 Části strojů Luděk Protivínský Pájení na měkko: Princip Pájedla Páječky Měkké pájky Měkké pájky forma Tavidla.
TĚŽKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Pasivní součástky Nejrůznější formy a tvary
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Elektrické vodiče a izolanty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vedení elektrického proudu v látkách
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tato prezentace byla vytvořena
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Svařování plamenem 1 VY_32_INOVACE_22_434
Elektromotor a jeho využití
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
MĚKKÉ PÁJENÍ (s praktickou ukázkou)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Chemie 8. ročník KOVY, NEKOVY A POLOKOVY.
Rovnání a ohýbání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Elektromagnetická slučitelnost
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_113_PR4 Předmět: Přírodověda.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Kalorimetrie měření tepla
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Broušení Schéma broušení Je dokončovací způsob obrábění.
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
Plazma ve strojírenství
Klempířské práce Klempířské práce jsou nedílnou součástí každé kvalitní střechy. Aby střecha správně plnila svoji ochrannou funkci je potřeba klempířů.
VY_52_INOVACE_I–03–03 Název a adresa školy:
Ultrazvuk ve strojírenství
Lití do kokil kokila je trvalá, drahá forma
Definice svařování Svařování je nerozebiratelné spojení materiálu s použitím nebo bez použití přídavného materiálu za působení : Tepla = tavné svařování.
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Transkript prezentace:

Pájení Je nerozebiratelné metalurgické spojení kovových součástí roztavenou pájkou, přičemž pájené plochy nejsou nataveny, ale smáčeny roztavenou pájkou, která má nižší teplotu tavení, než základní materiál. Ke spojení dojde vlivem difuze a rozpustnosti pájky v základním materiálu.

Pájky Jako pájky se používají většinou slitiny neželezných kovů. Dodávají se ve formě bloků, fólií, tyčí, drátů, tvarovaných tělísek, prášku, nebo pasty. Velmi důležitou vlastností pájky je smáčivost.

Struktura spoje po pájení - vytvoření slitin pájka - kov

Druhy pájení Pájení Teplota tavení pájky Pevnost spoje Pájka Tavidlo Měkké S tavidlem Do 500℃ 20 – 80 MPa Cínové Cínovoolověná Bezolovnaté BIOpájky Kalafuna- organické tavidlo Tvrdé S tavidlem ve vakuu nebo v ochranné atmosféře Nad 500℃ až 500 MPa Cu, Al, Ag, Au Borax, kyselina boritá Vysokoteplotní Ve vakuu nebo ochranné atmosféře Nad 900℃

Tavidlo Tavidlo odstraňuje z pájených ploch nečistoty, zabraňuje oxidaci, zvyšuje smáčivost základního materiálu pájkou a chrání pájku před vypařováním. Teplota tavení tavidla je nižší, než teplota tavení pájky. Dodává se ve formě pájecí vody nebo pasty, zbytky pájky se odstraňují. pájení tavidlo měkké Kapalina s obsahem kyseliny solné nebo fosforečné (pro nerez oceli) Pryskyřice (kalafuna) – rozrušuje tenké vrstvy oxidů. Tavidlo může být součástí „trubičkové“ pájky tvrdé Pasta, kapalina, prášek(někdy obal na tyčince, drátu pájky) Pro tzv. kapilární pájení ve vakuu nebo redukční atmosféře (vodíku) nejsou zapotřebí tavidla. Borax, kyselina boritá, směs boraxu a kyseliny borité.

Techniky pájení Ohřev Charakteristika plamenem Plynový hořák, autogen elektricky Odporový, indukční ohřev V peci V ochranné atmosféře, pájka = fólie Pájení roztavenou pájkou Ponořením, přelitím nebo vlnou ultrazvukem Pájení hliníku Sn-Pb pájka se roztírá hrotem vibrátoru laserem Lokální ohřev pájených míst Nánosové (reakční) – roztavená pájka je nanášena na spojované plochy. Kapilární – součásti jsou vhodně zajištěny proti vzájemnému posunutí a do mezery je vložená pájka (např. ve formě zrn), po vložení do pece se pájka roztaví a dojde ke spojení.

Pájení plamenem

Správné parametry pájení

Spáry pro pájku nesmí být velké

Transformátorová páječka Elektrické páječky jsou osazeny vyměnitelným pájecím hrotem z vodivého kovu (Cu), pokrytý odolnější vrstvou niklu Hrot je ohříván topným tělískem - nejčastěji elektricky, přímým průchodem elektrického proudu u tzv. transformátorové páječky, nebo nepřímo elektrickým topným tělesem.

Pájení plošných spojů Vlnou tekuté pájky - desky plošných spojů projíždějí vlnou tekuté pájky. Pájení přetavením - na DPS se přes šablonu z bronzové folie nanesou tečky pastovité lepivé pájky. Při průjezdu desky přetavovací pecí se pájka roztaví a vytvoří pájený spoj.

Pájení plamenem Plamen ohřívá pájené předměty a pájku proudem horkého plynu nebo plamenem. Pro měkké pájení plamen zemního plynu se vzduchem. Pro tvrdé pájení plamenem kyslíko-acetylenovým nebo kyslíko-vodíkovým.

Pájení v peci Používá se pro větší pájené plochy. Pájka se dodává jako fólie. Součásti musíme pevně spojit, zajistit. V peci v ochranné atmosféře se pájka roztaví a difunduje, zateče do materiálu. V ochlazovací části pájka zchladne.

Pájení MIG, WIG a plazmou K ohřevu můžeme použít i netradiční způsoby používané u svařování. Používáme je u tvrdého pájení s měděnou pájkou.

Úkoly: Jaké vlastnosti musí mít pájka? Vyjmenujte techniky pájení. Vysvětlete rozdíl mezi měkkým a tvrdým pájením. Jakou funkci má tavidlo u pájení?