Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

2 Obor: Mechanik elektronik Ročník: 2. Vypracoval: Ing. Michal Gregárek
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí MEII Výměna a opravy součástek I Obor: Mechanik elektronik Ročník: Vypracoval: Ing. Michal Gregárek Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

3 Výměna součástek Při výměně součástek v elektronickém zařízení musíme dbát nejvyšší oparnosti, abychom nepoškodili další součástky, které jsou funkční. K výměně přistupujeme až po důkladném zvážení a identifikaci součásti.

4 Výměna součástek Po identifikaci vadné součástky si musíme nedříve připravit nářadí a pomůcky pro výměnu. Základní pomůckou je páječka. Páječky mohou být různé, nejčastěji se používají: - transformátorová páječka - mikropájka.

5 U mikropáječky si nastavíme na regulátoru vhodnou teplotu tavení.
Výměna součástek Před prací hrot páječky nahřejeme a suchým hadříkem stáhneme nečistoty. U mikropáječky si nastavíme na regulátoru vhodnou teplotu tavení. Pokud se vyskytují v zařízení součástky choulostivé na statickou elektřinu, spojíme před pájením pájku přes označený samostatný vývod s danou deskou PS.

6 Odsávačka cínu Odsávačku nejdříve vyčistěte několikerým stiskem, abychom z ní vytlačili od dřívějška odsátý cín. U velmi tenkých cest odsávačku nepoužíváme, protože nahřátím pájecího bodu uvolníme i lepidllo, kterým je měděná folie přilepená a odsávačka cestu z desky odsaje. U tenkých spojů použijeme odsávací lanko, které nám vzlínavostí pájku natáhne do lanka.

7 Odsávačka cínu Odsávací lanko

8 Zubařský háček Otvory po vypájených součástkách protlačíme háčkem. Tento má hrot z nerezi, na který se cín nechytá, otvor je kulatý a hladký, do kterého pak snadno zasuneme novou součástku.

9 SPOJE Dělíme na - ROZEBÍRATELNÉ s použitím základního nářadí – pinzeta, šroubovák a háček dají opět bez násilí od sebe oddělit a nemění svůj původní vzhled a rozměr. - NEROZEBÍRATELNÉ

10 ROZEBÍRATELNÉ SPOJE Patří sem spoje : Šroubové banánky a zdířky Konektory zásuvky a vidlice, a jiné podobné

11 NEROZEBÍRATELNÉ SPOJE
Patří sem spoje: pájené, svařované, nýtované a jiné podobné. Rozebrání těchto spojů vyžaduje speciální nářadí a pomůcky.

12 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google