Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektro stavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 5_13PsoL-7 Název tematické oblasti (sady) Návrh a výroba DPS Název vzdělávacího materiálu Ruční pájení Druh učebního materiálu prezentace Anotace Dodržování zásad pájení v elektonice. Klíčová slova Pájedlo, odporová pájka, studený spoj, Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 26-51-H/01 Elektrikář slaboproud M/01 Elektrotechnika Ročník I-II Typická věková skupina 18 let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Ladislav Psota Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 1 896kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ladislav PSOTA Dostupné z portálu

2 Ohřev pájeného místa Probíhá ve třech fázích:
Ohřev: Dochází k přechodu tepla s pájecího hrotu přes tekutou pájku k pájené součásti. Musíme dbát , aby se pájka roztavila od pájeného místa a ne od pájecího hrotu. Zalití cínovou pájkou: Pájky musí být dostatečné množství. Oddálíme pájku i pájedlo od pájeného místa. Ochlazení: V průběhu ochlazování se nesmí s pájeným místem pohnout. Vznikne špatný spoj , který má velký přechodový odpor a menší pevnost (studený spoj).

3 Pájení trafopájkou 1) Sepneme spínač, hrotem páječky se dotkneme konce trubičkové pájky a odeberte roztavením potřebné množství pájky na hrot. Uvolníme spínač a oddálíme hrot. V záhybu hrotu by se měla udržet pájka,( díky povrchovému napětí pájky v kapalném skupenství).

4 2) Stiskneme spínač a špičku hrotu ponoříme (cca mm hluboko) do kalafuny. Uvolníme spínač a oddálíme hrot. 3) Na špičce hrotu je nanesena vrstvička pájky, větší část pájky se drží uvnitř ohybu drátěného hrotu. Pájka je obalena rovnoměrnou vrstvičkou kalafuny. (Kdybyste zaměnili pořadí prvních dvou bodů, kalafuna se z hrotu při odběru pájky odpaří.)

5 Nad místem spoje, stiskneme tlačítko a přiložíme hrot na pájené místo tak, aby se největší plochou dotýkal pájených částí. S hrotem nehýbáme a počkáme, až se vlivem dostatečného zahřátí všech pájených ploch součástí pájka díky vysoké smáčivosti rozlije. Po rozlití pájky hrot oddálíme a uvolníme spínač. Samotné pájení by nemělo překročit čas pět sekund. Po ukončení pájení očistíme pájená místa od zbytků tavidla. Plošný spoj potřeme roztokem kalafuny v lihu.

6 Pájení odporovou mikropájkou
1) Plošný spoj nejlépe upevníme do manipulačního stojánku 2) Do jedné ruky si vezměte a do druhé ruky konec trubičkové pájky s obsahem tavidla. 3) Hrot přiložte k místu pájení tak, aby se dotýkal pájených součástí největší možnou plochou. Pájené místo hrotem prohřejete. Potom se koncem trubičkové pájky dotkněte pájeného místa, ne hrotu pájky.

7 4) Asi za jednu sekundu by mělo dojít k dostatečnému rozehřátí pájky od zahřívaných součástí a pájka by měla obtéct pájený vývod. Pokud k tomu nedojde, nahřejeme konec trubičkové pájky hrotem pájedla. 5) Ohřev pájeného místa je maximálně okolo pěti sekund. Pájet stačí do doby rozlití pájky. Potom oddálíme od pájeného místa konec trubičkové pájky a i hrot pájedla.

8 Proč je špatný pájený spoj ?
Nízká teplota hrotu: cín se nerozlil, dělá kuličky. Vysoká teplota hrotu: cín má šedou barvu krupičkový, přepálený spoj. Nečistoty v místě spoje, nedostatek tavidla: cín děla kuličky , odskakuje od hrotu pájedla, nerozlije se.

9 Použitá literatura Tesař Pavel: Myšlenkami k dokonalosti, TOROLA electronic, spol. s.r.o.( Prezentace dokumentu IPC A-610D). elektronika/Výroba plošných spojů


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google