EVVO v právních normách a dalších dokumentech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Advertisements

Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihočeského kraje vznikla na podzim roku Zakladatelem byla Jihočeská hospodářská komora. Rada pro rozvoj lidských.
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Role školního koordinátora EVVO
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Studium pro školní metodiky prevence
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Vodohospodářské aktuality
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Výbory a pracovní skupiny
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Příprava občanů k obraně státu …
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Transkript prezentace:

EVVO v právních normách a dalších dokumentech ŠKOLSKÉ STŘEDISKO PRO VÝCHOVU K TRVALE UDRŽITELNÉMU ROZVOJI financováno ze státního rozpočtu ČR a Evropského sociálního fondu v rámci Globálního grantu CZ.1.07/1.1.10 Zvyšování kvality ve vzdělávání v Jihočeském kraji, Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.3.06/04.0018 EVVO v právních normách a dalších dokumentech

EVVO v právních normách a dalších dokumentech

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Legislativa a strategické dokumenty jsou základní podmínkou pro realizaci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO). Legislativní opora EVVO: zák. č. 17/1992 Sb., o životním prostředí (ŽP) ve znění pozdějších předpisů, § 16 „Výchova, osvěta a vzdělávání se provádějí tak, aby vedly k myšlení a jednání, které je v souladu s principem trvale udržitelného rozvoje, k vědomí odpovědnosti za udržení kvality životního prostředí a jeho jednotlivých složek a k úctě k životu ve všech jeho formách“

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Legislativní opora EVVO: zák. č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí ve znění pozdějších předpisů, §13 (EVVO), zakotvuje povinnost orgánů veřejné správy (MŽP, MŠMT, kraje a obce v samostatné působnosti) systematicky EVVO zajišťovat, čímž významně přispívá k naplňování Aarhuské úmluvy, která v ČR vstoupila v platnost v říjnu 2004 Aarhuská úmluva – ratifikovaná Úmluva Evropské hospodářské komise OSN z července 2004 o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v otázkách životního prostředí

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Legislativní opora EVVO: zák. č.114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny v platném znění, § 77a, odst. 4, písm. w) „Krajské úřady dále ve svém správním obvodu, nejde-li o NP, CHKO, národní přírodní rezervace, národní přírodní památky a ochranná pásma těchto zvláště chráněných území anebo o vojenské újezdy spolupracují s ostatními správními úřady a orgány na zajišťování ekologické výchovy a vzdělávání“, § 78, odst. 7- „Správy NP a CHKO plní zároveň úkoly odborných organizací ochrany přírody ve svých územních obvodech..……. zajišťují strážní, informační a kulturně výchovnou činnost……“

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Legislativní opora EVVO: zák. č. 388/1191 Sb., o Státním fondu životního prostředí ČR ve znění pozdějších předpisů, § 3, odst. 1, písm. f) „Prostředky Fondu lze použít na podporu výchovných akcí a rozšiřování informací o životním prostředí“ zák. č. 561/2004 Sb., o předškolním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), novela vyhlášena pod č. 472/2011 Sb., účinnost od 1.1. 2012; § 2, odst. 2, písm. g) „Obecnými cíli vzdělávání jsou zejména … získání a uplatňování znalostí o ŽP a jeho ochraně vycházející ze zásad trvale udržitelného rozvoje a o bezpečnosti a ochraně zdraví“, § 4 – definice Rámcových vzdělávacích programů

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Legislativní opora EVVO: zák. č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, §24 (DVPP), novela zákona s odborným výkladem vyjde 15.6.2012, platit bude od 1.9.2012 usn. vlády č. 113/2001 - Národní program rozvoje vzdělávání ČR (Bílá kniha), v tomto zásadním dokumentu výslovně kladen důraz „na výchovu k ochraně životního prostředí ve smyslu zajištění udržitelného rozvoje společnosti“ usn. vlády č. 1048/2000 – Státní program EVVO ČR a jeho Akční plán (AP) na léta 2001 – 2003, vymezuje cíle, aktivity a úkoly v oblasti EVVO, zásadní strategický dokument zejména pro MŽP, MŠMT, kraje, základ pro dlouhodobý rozvoj EVVO

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Legislativní opora EVVO: usn. vlády č. 991/2003, č. 1155/2006, č. 1302/2009 – následující AP Státního programu EVVO ČR na období let 2004 až 2006, 2007 až 2009 a 2010 až 2012 s výhledem do r. 2015, konkretizace úkolů pro dané období a opatření na podporu dlouhodobého rozvoje EVVO v ČR dle cílových skupin (děti a mládež, pedagogičtí a odborní pracovníci, veřejná správa, podniková sféra, NNO, široká veřejnost) usn. vlády č. 235/2004 – Státní politika životního prostředí ČR 2004 - 2010, mezi nástroji realizace politiky ŽP na prvním místě uvedeno zvyšování povědomí veřejnosti v otázkách ŽP a EVVO

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Legislativní opora EVVO: usn. vlády č. 1242/2004 – Strategie udržitelného rozvoje ČR - východisko pro strategické rozhodování v rámci jednotlivých resortů i pro meziresortní spolupráci a spolupráci se zájmovými skupinami; strategie definuje cíle směřující k vyváženosti mezi ekonomickými, ekologickými a sociálními pilíři udržitelnosti, EVVO chápáno jako jeden z nástrojů realizace těchto cílů usn. vlády č. 1497/2009 – Státní program ochrany přírody a krajiny ČR – kap. Práce s veřejností – aktivní zapojování odborné i laické veřejnosti do ochrany přírody a krajiny vč. využití prostředků EVVO a ekol. poradenství ve spravovaném území

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Legislativní opora EVVO: usn. vlády č. 851/2008 – Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj ČR na léta 2008 – 2015 – stěžejní dokument, který řeší širší problematiku než EVVO, účelem je stanovení priorit a strategických opatření v oblasti vzdělávání pro udržitelný rozvoj usn. vlády č. 1266/2010 – Vzdělávání pro udržitelný rozvoj - Opatření pro roky 2011 a 2012 ke Strategii pro udržitelný rozvoj ČR (= akční plán) – klíčová témata 1. Rozvoj občanské angažovanosti, 2. Vztah k místu, 3. Udržitelná spotřeba a výroba, 4. Komplexní průřezové začlenění vzdělávání pro udržitelný rozvoj do celkového systému vzdělávání

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Další dokumenty: Mezirezortní dohoda MŽP a MŠMT o spolupráci v oblasti EVVO – 1. (prosinec 1999), podpůrný nástroj pro zpracování SP EVVO v ČR (Mgr. Eduard Zeman, RNDr. Miloš Kužvart), 2. (únor 2004), vymezuje širší spolupráci MŽP a MŠMT nad rámec SP EVVO, partnerská spolupráce při plnění mezinárodních závazků, právních nástrojů, oboustranná odborná podpora, systematická spolupráce s krajskými úřady, závazek podporovat rozvoj NNO a škol v oblasti EVVO (JUDr. Petra Buzková, RNDr. Libor Ambrozek), 3. (duben 2007), na jejím základě se mj. začal od r. 2008 finančně podporovat program Národní síť EVVO z rozpočtu obou rezortů (Mgr. Dana Kuchtová, RNDr. Martin Bursík)

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Další dokumenty: Vyhláška č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků – v části Studium ke splnění dalších kvalifikačních činností obsahuje specializovanou činnost v oblasti environmentální výchovy(školní koordinátoři EVVO) Metodický pokyn MŠMT k zajištění EVVO(říjen 2008) – informuje zřizovatele a ředitele škol o EVVO, stanovuje doporučené postupy při realizaci EVVO ve školách, dává konkrétní návod začlenění tématu do dokumentace školy, specifikuje činnost koordinátora EVVO vč. doporučení vhodných metod a nástrojů k realizaci EVVO a podmínek, které by koordinátorovi mělo zajistit vedení školy

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Další dokumenty: Rámcový vzdělávací program (RVP) pro předškolní vzdělávání (VÚ pedagogický, Praha 2004) – vzdělávací oblast Dítě a svět RVP pro základní vzdělávání a RVP pro gymnaziální vzdělávání (VÚP, Praha 2007) – průřezové téma Environmentální výchova RVP pro obory středního odborného vzdělávání (Národní ústav odborného vzdělávání 2007, 2008) – průřezové téma Člověk a životní prostředí

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Další dokumenty: Dohoda pražských vysokých škol o spolupráci na zavedení a zajišťování studia udržitelného rozvoje a životního prostředí – ČVUT, VŠE, VŠCHT, ČZU, UK (leden 2006) – dohoda podporuje studium těchto oborů a vytváří prostor pro společný výzkum a podíl na vypisování, vedení, recenzích a oponenturách interdisciplinárně zaměřených DP v návaznosti na odpovídající výzkum Doporučené očekávané výstupy pro ZŠ (VÚP 2011) – metodická podpora pro výuku průřezových témat RVP, důraz na propojení s potřebami praxe, publikace dostupná na www.vuppraha.cz

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Další dokumenty – Krajské koncepce EVVO: jednotlivé kraje ČR schválily své koncepce EVVO vč. akčních plánů do konce r. 2004 na základě zákona č. 123/1998 Sb. o právu na informace o ŽP a Státního programu EVVO ČR Jihočeský kraj: červen 2002 – výběrové řízení na zpracování koncepce EVVO (AP PRK pro rok 2002), Rosa, o.p.s. – jihočeská společnost pro ochranu přírody ČB, březen 2003 – koncepce schválena krajskou samosprávou – „Systém environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty a informování veřejnosti o stavu životního prostředí Jihočeského kraje“

EVVO v právních normách a dalších dokumentech Další dokumenty – Krajské koncepce EVVO: červen 2007 - schválen Akční plán EVVO na období let 2007 – 2009, v lednu 2010 na období let 2010 – 2012 v roce 2010 zahájena práce na nové koncepci EVVO (KS EVVO, CEGV Cassiopeia ČB, zástupci Ped.fak. a ZSF JU), v listopadu 2011 dokument schválen zastupitelstvem kraje, „Koncepce EVVO Jihočeského kraje na období 2012 – 2020“, 18 stran, 9 kapitol, základní podmínky pro naplňování koncepce: – legislativa a strategické dokumenty, finanční zajištění, koordinace, spolupráce a komunikace www.kraj-jihocesky.cz → Informace → EVVO

Děkuji za pozornost jozkova@kraj-jihocesky.cz tel. 386 720 803

Realizátorem projektu je Střední odborná škola ekologická a potravinářská, Veselí nad Lužnicí, Blatské sídliště 600/I Název projektu: Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje ČP: CZ.1.07/1.3.06/04.0018 Projekt je financován ze státního rozpočtu ČR a ESF v rámci Globálního grantu CZ.1.07/1.1.10 Zvyšování kvality ve vzdělávání v Jihočeském kraji, Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost