Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Veronika Girglová
Advertisements

Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Současná pedagogická diagnostika a její metody Pro potřeby výchovných poradců zpracovala Dagmar Ženková.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Analýza potřeb v území jako východisko pro tvorbu Krajského akčního.
Dotazníkové šetření Analýza poptávky po dalším profesním vzdělávání v Jihomoravském kraji Brno.
Jaké je místo knihovny ve vzdělávacím procesu vysoké školy? Hana Landová SIC ČZU v Praze Celostátní porada vysokoškolských knihoven a 10. listopadu.
Ondřej Hýsek, Gymnázium INTEGRA BRNO Učíme o Moravě.
Hodnocení pedagogických pracovníků manažerská dovednost = účinný nástroj manažerská dovednost = účinný nástroj řízení a kontroly pracovníků řízení a kontroly.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Příprava Jihomoravského kraje na programové období 2014–2020 Brno,
VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM Vzdělávání v ČR a EU.
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Individuálně, ale společně a jinak
Věcné autority v roce 2016
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Analýza vnitropodnikového komunikačního systému ve vybraném podniku
Ing. Kateřina Lichtenberková
Autor: Zuzana Dvořáková Vedoucí práce: Ing. Ludmila Opekarová, Ph.D.
ZMĚNY V RVP ZV SOUVISEJÍCÍ S ODSTRANĚNÍM PŘÍLOHY 2 RVP ZV UPRAVUJÍCÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ S LEHKÝM MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM MŠMT 21. října 2015.
Platformy projektu KAP LK
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Plánování ve školní tělesné výchově
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Podpůrná opatření prvního stupně
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK 2014+
3. Metody pedagogické diagnostiky
Individuálně vzdělávací plán
Test z Metodologie – náměty k přípravě
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ústav podnikové strategie Analýza komunikačních chyb řídících pracovníků ve vybrané společnosti.
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Brána fantazii otevřená aneb o vnímání literatury
Analýza merchandisingu a nákupní atmosféry obchodní jednotky C&A
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
JIHOMORAVSKÝ KRAJ A INTEGRACE CIZINCŮ
Odhalení příčin studijních neúspěchů u studentů EF TUL a jejich řešení
Analýza vyučovacího procesu v ZŠ praktických v České republice
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
Kultura a problematika přístupnosti kulturního bohatství ve vzdělávání neslyšících žáků ZŠ Mgr. et MgA. Mariana Koutská katedra speciální pedagogiky, Pedagogická.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
MAP rozvoje vzdělávání v SO ORP Neratovice
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Klíčové aktivity projektu
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Život bez střeva , Praha.
EU- „Učíme se ze života pro život“ Registrační číslo: CZ /0
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Představení krajské zprávy z mapování stavu inkluzivního vzdělávání na SŠ a VOŠ
Diagnostika dítěte předškolního věku
Podpůrná opatření Mgr. Marika Kropíková.
Transkript prezentace:

Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová

TEORETICKÁ VÝCHODISKA integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných základních škol integrace žáků s narušenou komunikační schopností na 1. stupni inkluzivní prostředí na 1.stupni základních škol skladba výuky českého jazyka na 1. stupni ZŠ vypracování individuálního vzdělávacího plánu (IVP) pro výuku u žáků s NKS

FÁZE VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ 1. fáze - zaměřená na základní školy (2009-2010) oslovení ředitelů základních škol Jihomoravského kraje realizace dotazníkového šetření analýza dat 2. fáze - zaměřená na žáky s narušenou komunikační schopností v 1. stupni ZŠ z pohledu pedagoga (2010-2011) navázání spolupráce s pedagogy běžných základních škol Pilotáž – 3 pedagogové Jihomoravského kraje (rozhovor  náměty pro dotazník)  tvorba dotazníku Předvýzkum  cíl: utvoření přijatelného dotazníku analýza dat a závěry šetření

HLAVNÍ CÍLE VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ 1. fáze analyzovat počet integrovaných žáků s narušenou komunikační schopností v základních školách hlavního vzdělávacího proudu v rámci Jihomoravského regionu 2. fáze analýza problematiky výchovně vzdělávacího procesu a komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností z pohledu vyučujícího pedagoga běžné základní školy

DÍLČÍ CÍLE VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ 1. FÁZE : zda základní školy Jihomoravského kraje integrují žáky se speciálními vzdělávacími potřebami jak velké procento, z celkového počtu uvedených integrovaných žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, tvoří žáci s narušenou komunikační schopností je-li v základních školách častěji upřednostňována individuální výuka žáků s narušenou schopností než výuka skupinová 2. FÁZE : jaké druhy narušené komunikační schopnosti se objevují v základních školách jaká je skladba hodiny českého jazyka v první třídě problematické oblasti při výuce českého jazyka (i ostatních předmětů) pro žáky s NKS analýza užívaných podpůrných opatření pro podněcování komunikačních kompetencí žáků s NKS

METODOLOGIE VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ Teoretická část obsahová analýza odborných zahraničních i domácích publikací, internetových databází a zdrojů týkajících se problematiky vzdělávání žáků s NKS na ZŠ charakter kvalitativního výzkumu, který je postaven na technikách obsahové analýzy Empirická část statistická procedura Výsledky dotazníkových šetření byly zpracovány prostřednictvím procedur deskriptivní statistiky univariační a bivariační analýzou kvantitativní výzkumná strategie (v 1. i 2. fázi) + doplnění o šetření charakteru kvalitativního s využitím techniky dotazníku analytickou jednotkou jsou základní školy

VYTÝČENÉ VÝZKUMNÉ HYPOTÉZY H1: Pedagogové v nižších ročnících (1. a 2.třídě) I. stupně základní školy, pracující s žáky s narušenou komunikační schopností, využívají názorné pomůcky častěji než pedagogové ve vyšších ročnících prvního stupně. H2: Žáci s diagnózou specificky narušený vývoj řeči (vývojová dysfázie) jsou na prvním stupni základní školy integrováni častěji než žáci s jiným typem NKS. H3: Pedagog na základní škole se častěji setkává s individuální integrací žáka s narušenou komunikační schopností než se skupinovou integrací těchto žáků. H4: U pedagogů převažuje názor, že žáci s narušenou komunikační schopností mají komunikační kompetence na nižší úrovni než jejich intaktní vrstevníci.

VÝSLEDKY VÝZKUMNÉHO ŠETŘENÍ H1: Pedagogové v nižších ročnících (1. a 2.třídě) I. stupně základní školy, pracující s žáky s narušenou komunikační schopností, využívají názorné pomůcky častěji než pedagogové ve vyšších ročnících prvního stupně. Kontingenční tabulka pro bivariační analýzu hypotézy H1 Učebnice Hry Obrázky Pracovní listy Názorné pomůcky Audio nahrávky Celkem 1.–2. ročník 39 47 46 48 20 239 3.–5. ročník 32 30 31 34 44 23 194 II. stupeň 11 2 1 5 29 82 71 79 85 97 462 Tab. 1: Kontingenční tabulka pro bivariační analýzu hypotézy H1

H3:Pedagog na základní škole se častěji setkává s individuální integrací žáka s narušenou komunikační schopností než se skupinovou integrací těchto žáků. Kontingenční tabulka pro univariační analýzu hypotézy H3 Poměr mezi skupinovou a individuální integrací u žáka s NKS Počet Procento Individuální 16 84 % Skupinová 3 16 % Σ 19 100 % Tab. 2: Kontingenční tabulka pro univariační analýzu hypotézy H3 Graf 1: Poměr mezi skupinovou a individuální integrací (H3)

Druhy NKS vyskytující se na ZŠ Druhy NKS na ŽŠ Četnost odpovědí Procenta Dyslalie 86 37 % Dysartrie 21 9 % Rozštěpové poruchy obličeje 11 5 % Rhinolalie (huhňavost) 18 8 % Balbuties (koktavost) 33 14 % Breptavost 8 4 % Vývojová dysfázie 39 17 % Mutismus Jiný typ 4 2 % Σ 228 100 % Graf 3: Vyskytující se druhy NKS na ZŠ Tab. 4: Jednotlivé druhy NKS na ZŠ

Vyskytující se potíže v komunikaci u žáka s NKS Potíže v komunikaci s žákem s NKS Počet Procento Ano 71 60 % Ne 48 40 % Σ 119 100 % Tab. 5: Vyskytující se potíže v komunikaci u žáka s NKS Obtíže v komunikaci u žáka s NKS Četnost odpovědí Procento Nižší slovní zásoba (L-S rovina) 43 18 % Fonematická diferenciace (F-F rovina) 45 19 % Pochopení obsahu a instrukcí 33 14 % Navazování kontaktu (Pragm. rov.) 22 9,5 % Chápání gramatických pravidel (M-S) Špatná větná skladba – syntax (M-S) 52 22 % Nesprávná formulace víceslabičných slov 21 8 % Jiné potíže – jaké: 0 % Σ 238 100 % Tab. 6: Oblasti komunikačních potíží u žáka s NKS

Vyskytující se potíže v komunikaci u žáka s NKS Graf 4: Potíže v komunikaci u žáka s NKS Graf 5: Oblasti komunikačních potíží u žáka s NKS

Děkuji za pozornost…