Technická normalizace a úvod do zkušebnictví stavebních hmot

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Systém správy dokumentace akreditované zkušební laboratoře Bc. Jan Randl, 4912.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Vlastnosti stavebních materiálů
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Regenerační přípravky I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
VY_32_INOVACE_
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Technické prostředky v požární ochraně
Digitální učební materiál
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
© 2014 Karel Vojtasík - Geotechnické stavby
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Projektové řízení výstavby podle PMBOK 2. Řízení rozsahu
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
ZKOUŠKY CEMENTU pevnost
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
PRACOVNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M.
Transkript prezentace:

Technická normalizace a úvod do zkušebnictví stavebních hmot Stavební hmoty Cvičení č.1

Účel technické normalizace a zkušebnictví Do 19.století neexistuje navrhování stavebních konstrukcí jako vědní a technická disciplína, stavby jsou navrhovány a realizovány na základě zkušeností předávaných z generace na generaci S rozvojem vědy, techniky a průmyslu v průběhu 19.století vznikají stavebně zaměřená lycea a univerzity, jsou vydána pravidla pro navrhování a realizaci stavebních konstrukcí a objektů, vznikají první stavební řády Cílem zkušebnictví stavebních materiálů je získání objektivních informací o fyzikálních, mechanických a jiných vlastnostech surovin a výrobků, které jsou uplatněny ve stavebních konstrukcích

Účel technické normalizace a zkušebnictví Objektivní údaje o parametrech surovin a výrobků lze získat zkouškami Aby byly výsledky zkoušek srovnatelné pro různé sortimenty téže suroviny nebo výrobků jsou vytvořeny normalizované zkušební postupy Výsledky normalizovaných zkušebních postupů jsou konfrontovány s požadavky (kritéria) Tato kritéria bývají zakotvena v normách, zákonech, oborových technických požadavcích, apod.

Základní požadavky na stavební výrobky Jsou stanoveny např. v Nařízení vlády č.163/2002 Sb., Zákon č. 22/1997 Sb. a pozdější změny, úpravy, doplnění Mechanická odolnost a stabilita Požární bezpečnost Hygiena, ochrana zdraví a životního prostředí Bezpečnost při užívání Ochrana proti hluku Úspora energie

Zkušebnictví stavebních hmot a konstrukcí

Laboratorní praxe ve zkušebnictví stavebních hmot Akreditovaná a neakreditovaná zkušební laboratoř (akreditace je proces, na jehož konci je vydání akreditačního osvědčení a příslušné pracoviště je oprávněno provádět zkoušky pro certifikaci, resp. Prokazování shody) ŠKOLNÍ VÝUKOVÁ LABORATOŘ NENÍ AKREDITOVANÁ. Laboratorní praxe v (akreditovaných i neakreditovaných) pracovištích vyžaduje především: Zkušený, kvalifikovaný personál Vybavení laboratoře kalibrovanými přístroji, kalibrace musí být obnovována v pravidelných intervalech Laboratoř a pomocné prostory (uložiště vzorků) musí splňovat požadavky týkající se laboratorního prostředí Musí být stanoven a dodržován laboratorní řád Musí být dodržovány zásady manipulace se vzorky, způsob záznamu o zkoušce, archivace těchto záznamů, apod.

Laboratorní prostředí Požadavky na laboratorní prostředí jsou stanoveny v normách Pro stanovení vlastností stavebních materiálů bývá stanovena: teplota, vlhkost, (tlak) vzduchu Ve zkušebních postupech bývají dále stanoveny další požadavky, např.: teplota a vlhkost vzorku, teplota vodní lázně, tlak vzduchu v uzavřené nádobě, apod. Většinu zkoušek v rámci výuky budeme provádět v tzv. normálním prostředí, tzn. teplota vzduchu: 20+-5°C a relativní vlhkost vzduchu: 55-80% Na protokolu o zkoušce budou vždy tyto údaje uvedeny!

Manipulace se vzorky, odběr vzorků Způsob odběru vzorku, velikost vzorku, podmínky pro uložení a označení vzorku jsou uváděny v normách Odebrané vzorky se před vlastní zkouškou upravují (míchání, sušení, popis, dělení, apod.) Např.: kamenivo – sušení, namáčení, promývání, … Např.: dřevo – řezání na menší kusy, vzorky pro zkoušky mechanických vlastností podél vláken a rovnoběžně s vlákny,… Např.: ztvrdlý beton – výroba vzorků, uložení ve vodní lázni, příprava vzorku pro upnutí do lisu, …

Záznam o zkoušce a jejich archivace Protokol o zkoušce obsahuje: Číslo protokolu, název organizace a identifikace odpovědné osoby, která zkoušku provedla Název zkoušky Odkaz na normu (normy) Zkušební postup Popis zkušebního zařízení, pomůcek Popis, schéma vzorku Výsledky měření Základní vztahy Ostatní přílohy (grafy, tabulky, …)

Druhy norem Národní normy Označení ČSN a šestimístný kód. Např.: ČSN 73 1702. Může mít za kódem pomlčku a číslo, tzn. norma má více částí, např.:ČSN 73 1702-1 Harmonizované evropské normy Označení ČSN a navíc EN, např.: ČSN EN 350. Může mít za číselným kódem pomlčku a číslo, tzn. norma má více částí, např. ČSN EN 350 – 1. Tyto normy existují se stejným obsahem i v jiných zemích EU. (DIN = Německo, BS = Velká Británie, SIS=Švédsko, apod.

Druhy norem Přednormy Vyskytují se příležitostně, vydávají se na omezenou dobu k ověření. Označení např.: ČSN P ENV 1998 – 3, tzn.: Přednorma, české vydání evropské normy EN 1998 část 3 Připravované normy, návrhy norem Jsou to normy, které jsou v průběhu zpracování „pokusně“ předloženy odborné veřejnosti k posouzení a stanovisku. Jejich používání musí být zainteresovanými stranami zvlášť dohodnuto. Normy obsahují důležité poznámky ohledně jejich použití. Označení např.: pr EN 14080-1, tzn.: připravovaná evropská norma 14080, část 1

Kde získat požadovanou normu Zakoupit v prodejně norem (internetový obchod) Zakoupit si přístup do in-line databáze Zapůjčit ve školní nebo fakultní knihovně KOPÍROVÁNÍ A ROZŠIŘOVÁNÍ NOREM JE ZAKÁZÁNO

Závaznost norem Závaznost normy nebo její části je uvedena na prvních stránkách každé normy Závaznost normy může vycházet z požadavku zákona, zákonných předpisů, správních rozhodnutí nebo je jinak právně upravena Norma je závazná tehdy, pokud se rozhodnete, že ji budete pro určitý jednotlivý případ používat a respektovat (musí být takto výslovně stanoveno např. v technické zprávě projektu, protokolu ze zkoušky, apod.)

Použití norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty Normy pro zkušební postupy Normy pro hodnotící kritéria Ostatní související normy a předpisy, např.: bezpečnost práce v laboratoři, požadavky na laboratorní prostředí, požadavky na zkušební přístroje a pomůcky, požadavky na řízení jakosti (ISO normy), apod. NORMY PRO KAŽDÝ POKUS BUDOU VYUČUJÍCÍM URČENY V TEORETICKÉ ČÁSTI KAŽDÉHO CVIČENÍ NĚKTERÉ POKUSY NEMUSEJÍ BÝT V RÁMCI VÝUKY CVIČENÍ ZE STAVEBNÍCH HMOT PROVEDENY STRIKTNĚ PODLE NORMOVÝCH POSTUPŮ (Z ČASOVÝCH DŮVODŮ), TATO SKUTEČNOST MUSÍ BÝT V PROTOKOLU ZAZNAMENÁNA.

Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty Kamenivo: ČSN EN 1097 – 6 Stanovení objemové hmotnosti Metoda pyknometrická. ČSN 72 11 71 – (neplatná, ale v praxi stále používána!) Stanovení objemové hmotnosti v odměrném válci ČSN EN 1097 – 6 Stanovení objemové hmotnosti vážením na hydrostatických vahách ČSN EN 1097 – 3 Stanovení sypné hmotnosti volně sypaného kameniva ČSN EN 933-1 Stanovení zrnitosti – sítový rozbor Malty:

Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty Malty: ČSN EN 1015-2 Zkušební metody pro malty. Konzistence zkušebního vzorku. ČSN EN 1015-4 Stanovení konzistence čerstvé malty s použitím přístroje pro stanovení hodnoty penetrace ČSN EN 1015-6 Stanovení objemové hmotnosti čerstvé malty ČSN EN 1015-7 Stanovení obsahu vzduchu v čerstvé maltě

Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty Čerstvý beton: ČSN EN 12350-2 Stanovení konzistence betonu. Metoda sednutí kužele. ČSN EN 12350-5 Stanovení konzistence betonu. Metoda rozlití. ČSN EN 12350-4 Stanovení konzistence betonu. Stupeň zhutnitelnosti. ČSN EN 12350-3 Stanovení konzistence betonu. Zkouška VeBe. ČSN EN 12350-6 Stanovení objemové hmotnosti čerstvého betonu. ČSN EN 12350-7 Stanovení obsahu vzduch v čerstvém betonu – tlakoměrná metoda.

Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty Cement: ČSN EN 196-1 Stanovení pevností cementu. ČSN EN 196-3 Stanovení dob tuhnutí a objemové stálosti.

Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty Ztvrdlý beton: ČSN EN 12390-7 Zkoušení ztvrdlého betonu.Objemová hmotnost ztvrdlého betonu. ČSN EN 12390-3 Zkoušení ztvrdlého betonu.Pevnost v tlaku zkušebních těles. ČSN EN 12 390-5 Zkoušení ztvrdlého betonu.Pevnost v tahu ohybem zkušebních těles.

Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty Cihly: ČSN 722602 Zkoušení cihlářských výrobků. Zjišťování vzhledu a rozměru. ČSN 722603 Zkoušení cihlářských výrobků. Zjišťování hmotnosti, objemové hmotnosti a nasákavosti. ČSN 722605 Zkoušení cihlářských výrobků. Stanovení mechanických vlastností.

Seznam nejdůležitějších norem ve cvičení z předmětu Stavební hmoty Ocel: ČSN EN 10002-1 Zkoušení kovových materiálů.Pevnost v tahu zkušebních těles. Dřevo: ČSN EN 408 Dřevěné konstrukce – Konstrukční dřevo a lepené lamelové dřevo – Stanovení některých fyzikálních a mechanických vlastností.