Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_8_23_PryR-14 Název tematické oblasti (sady) Technologie svařování potrubí z termoplastů Název vzdělávacího materiálu Svařování plynovodů a přípojek z polyetylénu Druh učebního materiálu Učební text Anotace Učební text je určen žákům oboru Instalatér a je zaměřen na získání a procvičování základních vědomostí týkajících se nauky o technologií svařování potrubí z termoplastů a pro výuku základního kurzu svařování ZK 15 P 2, ZK 11 P 3, ZK 16 P 3. Klíčová slova Plynovod, potrubí , TPG Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 36-52-H/001 Instalatér, H/01 Zkrácené studium Instalatér Ročník I. až III. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Pryček Radovan Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 2,01 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radovan Pryček. Dostupné z portálu

2 TECHNOLOGIE SVAŘOVÁNÍ POTRUBÍ Z TERMOPLASTŮ
Svařování plynovodů a přípojek z polyetylénu

3 Plynovod Soustava potrubí od předávacího místa (zdroj, regulační zařízení, tlaková stanice),zpravidla k plynovodní přípojce se vším příslušenstvím, včetně kompletačních prvků.

4 Rozdělení plynovodu podle účelu
Tranzitní Mezistátní Dálkový Místní Průmyslový Domovní

5 Rozdělení plynovodu podle tlaku
NTL – do 5 kpa STL – od 5 kPa do 0,4 MPa VTL – od 0,4 MPa do 4 MPa VVTL – nad 4 MPa do 10 MPa

6 Kdo může svařovat přípojky z polyetylénu.
Odborná kvalifikace TPG Svářeč s platnou kvalifikací podle TPG

7 MONTÁŽNÍ PRÁCE Odvíjení trubek z cívek nebo kotoučů se provádí při teplotě trubek vyšší než 0 °C. Nejnižší teplota trubek, kompletačních prvků, svařovacího zařízení nebo řídicí jednotky se řídízávaznými údaji jejich výrobců. Pokud jsou závazné údaje rozdílné, použije se nejvyšší teplotní údaj.

8 KLADENÍ POTRUBÍ Trubní vedení se pokládá tak, aby nedošlo při jeho kladení k poškození např. nárazem na překážku, stěnu nebo dno výkopu. Použijí se vhodné podložky, válečky apod. Během přemísťování, spouštění nebo jiné manipulace s trubním vedením nesmí dojít k lámání, torznímu namáhání a ohybům o poloměru menším, než uvádí Odvalování trubního vedení do výkopu je zakázáno.

9 KLADENÍ POTRUBÍ Při spouštění potrubí do výkopu nesmí být používána ocelová lana a jiné pomůcky, které by jej mohly poškodit. Odvíjení a pokládka vinutého potrubí s dn 50 mm se provádí při použití odvíjecího zařízení a navijáku. Doporučuje se použít vyrovnávací zařízení.

10 Metody svařování Elektrotvarovkou Horkým tělesem na tupo
Mechanické spoje?

11 Zkratky a značky C – koeficient bezpečnosti
IT – index toku taveniny (T,P) při teplotě T ve °C a zatížení P v N MOP – nejvyšší provozní přetlak v MPa MRS – nejmenší požadovaná pevnost v MPa SDR – standardní rozměrový poměr dn/en SN – kruhová tuhost – viz prEN 14284 dn – jmenovitý vnější průměr v mm – viz EN D – vnitřní průměr v mm en – jmenovitá tloušťka stěny v mm PE 80 – lineární polyetylen s MRS 8,0 MPa PE 100 – lineární polyetylen s MRS 10,0 MPa

12 Literatura: TP-G Plynovody a přípojky z polyetylénu


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google