Ověřování vlastností sádry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Advertisements

Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada31 AnotaceDrážkový.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Název školy příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Svislé zděné konstrukce
Sádra, vápno, cement Autor: Mgr. Alena Víchová
Objem a povrch kvádru a krychle
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
Technika svařování VY_32_INOVACE_16_323
Vytápění Tepelné ztráty
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_10_4_07.
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
ZKOUŠKY KAMENIVA jemné částice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Chemické vlastnosti technických materiálů
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Hustota 8. ročník.
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Digitální učební materiál
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Ruční obrábění plastu II
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_JEDNODUCHÉ LEŠENÍ 2_Z2
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
Technická normalizace a úvod do zkušebnictví stavebních hmot
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZKOUŠKY CEMENTU teorie
ZKOUŠKY CEMENTU pevnost
Zřizování nových příček
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Dolomitické vápno a stabilizace popílků
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Transkript prezentace:

Ověřování vlastností sádry Stavební hmoty I Cvičení 9

Sádra jako pojivo Sádra = síran vápenatý dihydrát CaSO4.2H2O Je částečně rozpustný ve vodě (ztuhlou sádru lze rozpustit ve vodě a získat znovu sádrovou kaši) Vodné roztoky některých látek mají schopnost snižovat nebo zvyšovat rozpustnost sádry (např. roztok NaCl)

SORTIMENT SÁDROVÝCH POJIV Rychle tuhnoucí sádra: CaSO4.1/2H2O Pomalutuhnoucí sádra: směs CaSO4 + CaSO4.1/2H2O a CaO Anhydritová pojiva: nejběžnější jako odpad z odsiřování tepelných elektráren CaSO4, síran vápenatý (bezvodý), existuje i jako přírodní surovina Jiné výrobky (směsné sádrové maltoviny)

Vlastnosti a použití sádry ve stavebnictví Mechanické vlastnosti ztvrdlé sádry jsou ovlivněny její vlhkostí a teplotou Není vhodné používat sádru (sádrové malty) v prostředí se zvýšenou vlhkostí Zvyšováním teploty (nad 40°C) uvolňuje CaSO4.2H2O chemicky vázanou vodu, degraduje na síran vápenatý hemihydrát CaSO4.1/2H2O. Uvolňováním chemicky vázané vody snižuje teplotu ohřívaného povrchu (oddaluje vznik požáru) Tohoto efektu se využívá při protipožární ochraně stavebních konstrukcí (protipožární obklady SDK deskami)

Vlastnosti a použití sádry ve stavebnictví - pokračování Vlhká sádra působí korozně na kovy Koroduje např. železo (Fe), hliník (Al) – např. anhydritové potěry a podlahové topení (rozvody topné vody, ve skladbě podlahy hliníková fólie, apod! Sádra při tuhnutí zvětšuje svůj objem (eliminace nárůstu objemu přísadami) Vodní součinitel = poměr v/s ovlivňuje pevnost vytvrzené sádry

Modifikace vlastností sádry Tuhnutí a tvrdnutí: Zpomalovače (klíh, želatina, … ethanol, aceton,… ocet, mléko, kyselina citrónová, kyselina boritá, …) Urychlovače (teplejší záměsová voda, NaCl, K2SO4 ….

Stanovení vodního součinitele – disperzní metoda Protokol č.10 a ČSN EN 13279-2 Stanovení množství sádrového pojiva (nebo malty) v gramech potřebného pro přípravu směsi požadované konzistence Pro potřeby výuky je zkouška oproti normě upravena Pomůcky a zařízení: Mísa a míchací metla vyrobené z nereaktivního materiálu. Vicatův prstenec, vysoký 40 mm, horní vnitřní průměr 65 mm, dolní vnitřní průměr 75 mm. Plochá deska, vyrobená z bezpečnostního a čistého skla. Stopky. Dělené měřítko, měřící páska.

Stanovení vodního součinitele – disperzní metoda Zkušební postup: Množství sádry, u které je dosaženo hodnoty rozlití od 150 mm do 210 mm, se vnese do míchací nádoby, která obsahuje 200 g (ml) vody. Při vnesení sádry se spustí stopky. Záměs se připraví následovně:   Suroviny: 200ml vody a 240g sádry 00:00 - 0:30 plnění nádoby po dobu 30 s; 00:30 – 01:30 záměs se nechá stát po dobu 60 s; 01:30 – 02:00 ručně se míchá po dobu 30 s, při čemž se vykoná 30krát pohyb tvaru „osmičky“; 02:00 – 02:30 záměs se nechá stát po dobu 30 s; 02:30 – 03:00 ruční míchání po dobu 30 s stejným způsobem.

Stanovení vodního součinitele – disperzní metoda Zkušební postup:   Záměs se vlije do konického Vicatova prstence, umístěného na skleněné desce. Přebytečná záměs se odstraní, v době 3 minut 15 sekund po zahájení míchání se prstenec zvedne kolmo vzhůru a záměs se ponechá volně rozlít po desce. Průměr koláče se měří ve dvou na sebe kolmých směrech, je-li průměr mimo rozsah (150 až 210) mm, opakuje se zkouška znovu od začátku s použitím většího či menšího množství sádry, je- li průměr koláče v požadovaném rozmezí hodnot, zaznamená se hmotnost sádry v gramech, m2.

Stanovení vodního součinitele – disperzní metoda Zkušební postup: Vyjádření výsledků Vodní součinitel (poměr voda/malta) označen R je dán vztahem:   R = 200/m2 kde m2 je hmotnost sádry, v gramech.

Stanovení doby tuhnutí – nožová metoda Protokol č.10 b ČSN EN 13279-2 Počátek tuhnutí se udává v minutách, po kterých se okraje řezu zhotoveného nožem do sádrové kaše přestanou spojovat. Pro cvičení ze stavebních hmot bude tato zkouška upravena, nedodržíme přesné parametry dávkování dané nortmou. Zkušební zařízení: Nůž, s čepelí o délce asi 100 mm, šířce 16 mm a tloušťce horní hrany 1 mm ve tvaru klínu. Špachtle. Hladká skleněná deska (minimální rozměry 400 mm x 200 mm). Stopky. Míchací nádoba, vyrobená z nereaktivního materiálu.

Stanovení doby tuhnutí – nožová metoda Protokol č.10 b Zkušební postup s vodou: Příprava zkušebních koláčů Sádrové pojivo se smíchá s množství vody stanoveným podle Disperzní metody podle druhu sádry (200ml vody a 240g sádry). Míchání se provádí ve shodě s příslušnou disperzní metodou. Zaznamená se čas, kdy sádrové pojivo přijde poprvé do styku s vodou (t0). Sádrová kaše se nalije na skleněnou podložku za stálého míchání a vytvoří se 2 koláče o průměru 100 mm až 120 mm a tloušťce asi 5 mm.

Stanovení doby tuhnutí – nožová Metoda protokol č.10 B Stanovení počátku tuhnutí Ti Počátek tuhnutí se stanoví prováděním řezů přes koláč kaše do doby, kdy se řezy přes koláč včetně okrajů přestanou uzavírat (t1). Po každém řezu se nůž otře a osuší. Řezy se musí provádět v intervalech, které nejsou větší než 1/20 (30s) očekávané doby počátku tuhnutí. Dva koláčky jsou určeny pro orientační řezy, jeden pro zkušební řezy. Počátek tuhnutí Ti je dosažen v čase t1, tj. kdy se přestanou spojovat okraje řezu přes koláč.

Stanovení doby tuhnutí – nožová metoda Protokol č.10 b Vyjádření výsledků: Počátek tuhnutí Ti je dán vztahem:   Ti = t1 – t0  Kde: Ti je počátek tuhnutí, v minutách; t0 doba, ve které je sádrové pojivo přidáno do vody, v minutách; t1 doba, kdy se řezy přes koláč včetně okrajů přestanou uzavírat, v minutách.

Stanovení doby tuhnutí – nožová metoda Protokol č.10 b Zkušební postup s urychlovačem (skupina 1):   Jako urychlovač bude použito: Roztok Hydroxidu sodného NaOH 10ml Roztok kuchyňské soli NaCl 10ml Příprava zkušebních koláčů probíhá stejně jako s vodou. Do misky vlijeme 190ml vody a 10ml roztoku (urychlovače) a během 30s přisypáváme 240g sádrového pojiva. Postup míchání je stejný jako u disperzní metody. Stanovení počátku tuhnutí viz. postup s vodou

Stanovení doby tuhnutí – nožová metoda Protokol č.10 b Zkušební postup se zpomalovačem (skupina 2) Jako zpomalovač bude použito: Roztok cukru a vody 10ml Kvasný ocet lihový 8% 10ml   Příprava zkušebních koláčů probíhá stejně jako s vodou. Do misky vlijeme 190ml vody a 10ml roztoku (zpomalovače) a během 30s přisypáváme 240g sádrového pojiva. Postup míchání je stejný jako u disperzní metody. Stanovení počátku tuhnutí viz. postup s vodou