Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ"— Transkript prezentace:

1 Pionýrů 2069, 73801 Frýdek-Místek IČ 13644301
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_ 32_ INOVACE_ 6_17JawB-11 Název tematické oblasti (sady) Sádrokartonové konstrukce Název vzdělávacího materiálu Obklad stěn – suchá omítka Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Seznámení s technologickým postupem Klíčová slova Stavební připravenost, tmelení spár Vzdělávací obor, pro který je materiál určen ZEDNÍK H/01, STAVEBNICTVÍ M/01, ZEDNICKÉ PRÁCE E/01 Ročník I. – lll. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Mgr. Jaworski Bohuslav Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 2 ,27 Mb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaworski Bohuslav. Dostupné z portálu

2 Obklad stěn – tzv. „suchá omítka“

3 2.0 1. Obklad stěn Legenda 1. Sádrokartonové desky 2.0 Lepidlo

4 Obklady stěn lepené – postup montáže
1) stavební připravenost: povrch musí splňovat následující předpoklady Pevnost a soudržnost povrchu „Stabilita povrchu“ Podklad musí být suchý a nezmrzlý Max. zbytková vlhkost je 4% hmotnosti V případě mastného povrchu je nutno tento povrch řádně odmastit Omezená sprašnost a savost podkladu (podklady s vyšší savostí nebo sprašné podklady je nutno ošetřit použitím přípravku); Teplota podkladu i prostředí: min. +5 °C; Sklovitě hladké, nenasákavé povrchy lze pro lepení přizpůsobit aplikací speciálního nátěru. Maximální odchylka od rovinnosti podkladního povrchu je 30 mm.

5 1) Příprava podkladu

6 2) Příprava lepícího tmelu:
je vhodné použít čisté plastové 50ti litrové vědro (bez zbytků ztvrdlého tmelu). lepicí tmel se rovnoměrně vsypává do čisté studené vody. Po vsypání je vhodné nechat jej 1 – 2 minuty v klidu, poté se rozmíchá nejlépe pomocí elektrické metly. Je nutno dbát na správnou konzistenci tmelu. Dodatečné ředění vodou je možné. Dodatečné zahuštění dosypáním suchého prášku se nedoporučuje. Doba zpracovatelnosti je minimálně 45 minut od rozmíchání tmelu.

7 2) Příprava lepícího tmelu Rifix

8 3) Zásady lepení sádrokartonových desek RIGIPS
Nanesení lepícího tmelu na rub desek opláštění ve formě terčů Jsou uspořádány do třech řad při podélných hranách a v podélné ose desky. Vzdálenost jednotlivých terčů v řadě je cca 30 – 35 cm. Doporučená tloušťka terčů je v rozmezí 10 – 40 mm. U podlahy a stropu se vytvoří mezera 5-10mm pro odvětrání během tuhnutí tmelu, která se po ztuhnutí lepidla zatmelí Konečné vyrovnání desek pomocí srovnávacích latí a poklepáním gumovou palicí. Doba tvrdnutí lepidla je závislá na teplotě a vlhkosti. Dilatace se provádějí jen v místě kde probíhá dilatace v nosné konstrukce budovy Pro opláštění se použijí desky, jejichž délka je o cca 15 – 20 mm kratší než světlá výška místnosti. Takto upravené desky jsou osazovány ke stěně na podkladky o tl. cca 10 mm,

9 Lepicí tmel Rifix naneseme na desku-lepicí terče
desku přisadíme na zeď a pomocí gumové paličky vyrovnáme. U podlahy vytvoříme pomocí podložení zbytků desky mezeru cca 10 mm a u stropu ponecháme mezeru cca 5 mm. Tím se zabezpečí odvětrání během tuhnutí lepicího tmelu. Poté spáry mezi deskami přetmelíme spárovacím tmelem. Mezery u podlahy a stropu po zaschnutí lepicího tmelu také zatmelíme.

10 3) Nanesení tmelu na sádrokartonové desky v podobě lepících terčů („buchet“)

11 4) Osazení desek na stěnu

12 5) Vyrovnání desek

13 6) Zatmelení spár

14 Použité zdroje: OBRÁZKY :


Stáhnout ppt "Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ"

Podobné prezentace


Reklamy Google