Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Náročné životní situace Mgr. Marie Mikulcová.
Advertisements

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
ZLOMENINY A PORANĚNÍ HLAVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Milan Stejskal Krajský koordinátor BESIP pro Kraj Vysočina Tel: , Nová koncepce dopravní výchovy Pro Kraj.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.34_Prvni_pomoc_zlomeniny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_18.
Název:VY_52_INOVACE_PRV_01Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44 Autor: Mgr. Martina Joujová Ročník:4. Tematický okruh, předmět: Člověk a jeho zdraví,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
OŽIVOVACÍ TECHNIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava II. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA VY_32_INOVACE_1C_14 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
První pomoc při úrazu elektřinou První pomoc při úrazu elektřinou Ing. Jaroslav Bernkopf Montér elektrických rozvaděčů 1.
MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL MLADÝ ZÁCHRANÁŘ 2012 SOUTĚŽ PRO DĚTI ZÁKLADNÍH ŠKOL HZS Ústeckého kraje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.33_Prvni_pomoc_stabilizovana_poloha.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: MŠ a ZŠ , Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 03_Soustava dýchací
Pohybová soustava ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ANOTACE VYSVĚTLIT ŽÁKŮM, JAK OŠETŘIT RŮZNÉ DRUHY ZLOMENIN. OBJASNIT, JAK SE ZACHOVAT PŘI PORANĚNÍ PÁTEŘE A VYZKOUŠET ZNALOSTI V PRAXI.
První pomoc - bezvědomí
Získání žaludečního obsahu a výplach žaludku
VY_32_INOVACE_03_PR_ZÁKLADY PRVNÍ POMOCI
První pomoc. První pomoc Jak poskytneme první pomoc Musíme zjistit, jestli je zraněná osoba při vědomí. Zkusíme dotyčného oslovit, případně ho můžeme.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOPIS
Neodkladná resuscitace
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Popis svalových skupin
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Akutní stavy u dětí - krvácení
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Mdloba, kolaps, poleptání
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Kam byste zařadili člověka? živá příroda neživá příroda
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Krvácení, rány Andrea Ječmenová 2012.
Do spojivkového vaku se aplikují tekuté léky a masti.
LIDSKÉ TĚLO.
Člověk a zdraví Bc.Kateřina Cuperová
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
První pomoc.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Uvolnění na velkém míči Uvolnění s overbalem
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KOSTRA.
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM
S nádechem rovná záda, ruce v týl,
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková, aby během transportu nedošlo ke zhoršení stavu nebo úmrtí postiženého. Polohování Andrea Ječmenová 2012

Manipulace s postiženým Vyprošťování – postiženého vyprošťujeme pouze tehdy je-li to v našich možnostech a nezhoršíme mu tím zdravotní stav, jinak zavoláme na pomoc odborníky, kteří mají náležitou techniku a jsou na tyto akce školeni Přenášení a odnesení – malé dítě přeneseme v náručí, na zádech nebo přes rameno, dospělého jen ve spolupráci více osob, odsun na nosítkách – důležité je správné naložení postiženého, jeho správné upevnění, podložení některých postižených částí těla

Základní polohy Stabilizovaná poloha : Tato poloha zajišťuje zachování průchodnosti dýchacích cest, protože hlava v mírném záklonu nedovolí zapadnutí jazyka. Používá se při bezvědomí se zachováním životně důležitých funkcí. Je to poloha na boku s pokrčenou spodní dolní končetinou. Hlava je v záklonu podložená horní končetinou. Spodní horní končetina leží za tělem.

Polohy v leže na zádech Podložením některé části těla, umožníme úlevovou polohu postiženému. Při poranění páteře necháme postiženého bez jakéhokoliv podložení a na tvrdé podložce. Podložení hlavy se používá při poranění mozku a zlomeninách horních končetin. Podložení nohou se používá při šoku, velkých krevních ztrátách a zlomeninách dolních končetin.

  Polohy na břiše Používá se při poranění páteře, kdy nelze postiženého obracet, při popáleninách a úrazech zad

Poloha s oporou zad a hlavy Pouze u postižených při vědomí, při poranění obličeje, hrudníku, horních a dolních končetin

Poloha na boku se skrčenými dolními končetinami a mírně podloženou hlavou Úlevová poloha při náhlých příhodách břišních, postižený si ji obvykle sám zvolí jako nejlépe snesitelnou.

Kontrolní otázky Vyjmenujte druhy poloh Popište stabilizovanou polohu a kdy ji použijete Popište autotransfuzní polohu a kdy ji použijete Jakou polohu zvolíte při zavřeném poranění břicha?

Použité zdroje Mgr. Monika Beránková, Anna Fleková, Mgr. Blanka Holzhauserová, První pomoc pro střední zdravotnické školy : Praha Informatorium spol. s.r.o. 2002,ISBN 80-86073-99-8 NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bikeandride.cz/2012/01/zaklady-prvni-pomoci-1-jak-se-chovat-pri-nehode/ NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://sdhjinocany.wz.cz/info-pro-obcany/prvni-pomoc-18.htm NEZNÁMÝ. Google.cz [online]. [cit. 7.4.2013]. Dostupný na WWW: http://eamos.pf.jcu.cz/amos/kos/modules/low/kurz_text.php?id_kap=6&kod_kurzu=kos_392