Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Sociální správa - prosinec
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Obecná část rozpočtového práva III
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Legislativní proces J.Kožiak.
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Soustava veřejných rozpočtů II.
Organizace Státní správy
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
Důležité webové stránky pro RaVS Ing. Jelínek
Legislativní a exekutivní tělesa ČR EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI.
Kontrola veřejné správy I.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Zdravotní péče v ČR,.
Právní subjekty v podnikání
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Obecná část rozpočtového práva II
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru: lékárenská péče 2007–2016 NZIS REPORT č. K/30 (08/2017)
Subjekty obchodněprávních vztahů
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní proces v Parlamentu ČR
Obecná část rozpočtového práva III
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Obecná část rozpočtového práva III
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů. Zákon 123/2000 Sb. Technické a legislativní aspekty spojené s vývojem, výrobou a distribucí zdravotní techniky a softwaru. Technická a klinická homologace. Systémy řízení jakosti produkce zdravotnických přístrojů Právní vztahy, právní úkony. Autorský zákon, patentový zákon. Obchodní zákoník, smlouva, výběrová řízení. Právní předpisy ve zdravotnictví Systém zdravotní péče, pojišťovny, nemocnice, způsob financování. Akreditace nemocnic Řízené pohovory

Instituce v ČR Vztah instituce k podnikání Osoby zapsané v obchodním rejstříku Živnostenské oprávnění Podnikání podle zvláštních předpisů (zdravotníci, advokáti, auditoři…) Fyzické osoby – zemědělská výroba Zvláštní postavení Veřejné vysoké školy Veřejné výzkumné instituce Registr ekonomických subjektů – správce Český statistický úřad

Instituce v ČR Obchodní společnosti Veřejné obchodní společnosti Společnosti s ručením omezeným Komanditní společnosti Akciové společnosti Družstva Fyzické osoby Živnostenský zákon Zemědělci Zvláštní předpis Sdružení fyzických osob Sdružení právnických osob

Zdravotnické instituce v ČR Ministerstvo zdravotnictví ČR Typy institucí dle zřizovatelů Státní – MZ - KÚ, OÚ Nestátní – privátní - zřizovány městskými a obecními úřady Typy dle účelu Nemocnice Odborné léčebné ústavy Ambulantní soustava Ostatní (kojenecké ústavy, dětské stacionáře a centra, jesle) Lékárny a výdejny

Zdravotnické instituce v ČR Lůžková zařízení Nemocnice LDN Léčebny – TBC a RN Psychiatrické léčebny Rehabilitační ústavy Ostatní odborné léčebné ústavy Lázeňské léčebny Ozdravovny Hospic

Právní systém české republiky Lenka Lhotská Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky http://cyber.felk.cvut.cz lhotska@fel.cvut.cz

Úvod Ústava Ústavní zákony Zákony Vyhlášky Nařízení vlády Prováděcí předpisy

Předkládání a schvalování zákonů Zákonodárná iniciativa Vláda Poslanecká sněmovna Senát Proces schvalování Vládní návrh Předloha do poslanecké sněmovny – několik čtení Schválení Prezident Poslanecký návrh prezident

Odkazy na stránky – zákony a ministerstva Ministerstvo zdravotnictví ČR – www.mzcr.cz Ministerstvo vnitra ČR – www.mvcr.cz Ministerstvo spravedlnosti ČR – www.justice.cz Portál veřejné správy – vyhledávání v předpisech http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/6966/_s.155/699/place