2. přednáška Differenciální rovnice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
Advertisements

Analýza signálů - cvičení
Kmitavý pohyb.
RF Jednorychlostní stacionární transportní rovnice Časově a energeticky nezávislou transportní rovnici, která popisuje chování monoenergetických.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Geometrické znázornění kmitů Skládání rovnoběžných kmitů
12.přednáška integrační metody per partes substituce
Geometrický parametr reaktoru různého tvaru
Přednáška 12 Diferenciální rovnice
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Pohyb rovnoměrný.
Kmitání vynucené kmitání při působení konstantní síly,
Soustava lineárních nerovnic
Základy elektrotechniky Přechodové jevy
BRVKA Georg F.B. Riemann ( ). BRVKA Známe různé inverzní procesy (i matematické), integrování je inverzní proces k derivování. Definice: I je.
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Kmity, kmity, kmity, …. Na co bychom měli umět odpovědět Co to jsou kmity Pohyb harmonický, periodický, kvaziperiodický Podmínka vzniku kmitů Síla setrvačná,
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Modulační metody Ing. Jindřich Korf.
Tlumené kmity pružná síla brzdná síla?.
S ložené kmitání. vzniká, když  na mechanický oscilátor působí současně dvě síly  každá může vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru  a oba.
Řešení kubických rovnic
Diferenciální rovnice
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
Kvadratické rovnice Každá kvadratická rovnice se dá vyjádřit ve tvaru: a,b,c jsou číselné koeficienty, přičemž a musí být nenulové, jinak by se jednalo.
Přesné převedení diferenciální rovnice na rovnici diferenční
Tato prezentace byla vytvořena
Kmity HRW kap. 16.
FIIFEI-08 Elektromagnetická indukce II Přechodové jevy
FI-10 Kmity a vlnění I
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Analýza lineárních regulačních systémů v časové doméně.
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Derivace –kmity a vlnění
Kmitavý pohyb
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Kmity.
Kmitání.
Kmitání antény s míčkem při konstantním zrychlení automobilu Autor: Bc. Michal Bouda Datum: Matematické modelování.
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Kmitání mechanických soustav 1 stupeň volnosti – vynucené kmitání
(řešení pomocí diskriminantu)
Kvadratické nerovnice
Demonstrační experimenty ve výuce kursu obecné fyziky
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
MATEMATIKA Kvadratická rovnice. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
L i n e á r n í r o v n i c e II. Matematika 8.ročník ZŠ
Definiční obor a obor hodnot
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Skládání rovnoběžných kmitů
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Soustava lineárních nerovnic
Kmity HRW2 kap. 15 HRW kap. 16.
1. přednáška Úvod, vektorový počet, funkce více proměnných
Harmonický oscilátor – pružina
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
Dynamické systémy Topologická klasifikace
Mechanické kmitání, vlnění
Dynamické systémy 1 Úvod
Grafy kvadratických funkcí
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

2. přednáška Differenciální rovnice Fyzika pro OI 2. přednáška Differenciální rovnice Ing. Jaroslav Jíra, CSc.

Základní rozdělení diferenciálních rovnic Podle typu derivace Obyčejná diferenciální rovnice Obsahuje funkci jedné nezávisle proměnné a její derivace. Příklad: Parciální diferenciální rovnice Obsahuje funkci více proměnných a její parciální derivace. Příklad:

Typy obyčejných diferenciláních rovnic Obecná definice obyčejné diferenciální rovnice Diferenciální rovnice prvního řádu Nejvyšší derivace funkce y nezávisle proměnné je první derivace. Příklad: Diferenciální rovnice vyšších řádů Obsahuje nejméně druhou derivaci funkce y Příklad:

Typy obyčejných diferenciláních rovnic Lineární diferenciálni rovnice Funkce y se zde objevuje pouze v lineární podobě. Nejsou zde žádné mocniny funkce y a jejích derivací, nejsou zde žádné součiny funkce y a jejích derivací. Nejsou zde ani funkce typu sin(y), exp(y) apod. Příklad: Nelineární diferenciální rovnice Není-li dodržena kterákoli z podmínek pro lineární diferenciální rovnici, pak mluvíme o nelineární diferenciální rovnici. Příklad:

Typy obyčejných diferenciláních rovnic Homogenní diferenciální rovnice Na pravé straně rovnice není žádná konstanta ani funkce x. Příklad: Nehomogenní diferenciální rovnice Přesný opak homogenní diferenciální rovnice. Příklad:

Typy obyčejných diferenciláních rovnic Diferenciální rovnice s konstantními koeficienty Funkce y a její derivace jsou násobeny pouze konstantami. Příklad: Diferenciální rovnice s proměnnými koeficienty Funkce y a její derivace mohou být násobeny konstantami nebo funkcemi x. Příklad:

Jak řešit diferenciální rovnice V dalším průběhu přednášek budou popsány tyto metody Separace proměnných – použitelné pro homogenní obyčejné diferenciální rovnice prvního řádu a pro určité typy nehomogenních. Charakteristická rovnice – použitelné pro homogenní obyčejné diferenciální rovnice prvního či vyšších řádů s konstantními koeficienty. Variace konstanty – použitelné pro nehomogenní obyčejné diferenciální rovnice prvního či vyšších řádů. Tato metoda se obvykle používá jako pokračování jedné z předchozích metod pro nehomogenní rovnice. Laplaceova transformace – použitelné pro homogenní i nehomogenní obyčejné diferenciální rovnice prvního i vyšších řádů. Řešení nehomogení rovnice je většinou mnohem kratší než u předchozích metod.

Nehomogenní lineární diferenciální rovnice prvního řádu s konstantními koeficienty – separace proměnných Nejjednodušší diferenciální rovnice: kde Integrujeme poslední rovnici Příklad: kde x2+C je obecné řešení diferenciální rovnice Někdy je zadána počáteční podmínka což znamená, že funkce y(x) musí procházet bodem Dostáváme partikulární řešení y(x)=x2 -1

Homogenní lineární diferenciální rovnice prvního řádu s konstantními koeficienty – separace proměnných Obecný vzorec pro takovou rovnici je Nyní zintegrujeme obě strany rovnice a poté aplikujeme exponenciální funkci nahrazením dostaneme obecné řešení kde C je konstanta daná počátečními podmínkami

Homogenní lineární diferenciální rovnice prvního řádu s konstantními koeficienty – charakteristická rovnice Obecný vzorec pro takovou rovnici je Při řešení rovnice předpokládáme výsledek v podobě exponenciální funkce. Jestliže potom a rovnice přejde na tvar Po vydělení rovnice eλx dostaneme Toto je charakteristická rovnice Řešením je kde C je konstanta daná počátečními podmínkami

Příklad lineární diferenciální rovnice prvního řádu – RC obvod Najděte časovou závislost elektrického proudu i(t) v zadaném obvodu. Nyní poslední rovnici zderivujeme podle času Characteristická rovnice je Konstantu K spočteme z počátečních podmínek. Víme, že Obecné řešení je Partikulární řešení je

Řešení RC obvodu v Mathematice Zadané hodnoty jsou R=1 kΩ; C=100 μF; u=10 V

Nehomogenní lineární diferenciální rovnice prvního řádu - variace konstanty Obecný vzorec pro takovou rovnici je kde P(x) a Q(x) jsou spojité funkce proměnné x. V prvním kroku ignorujeme pravou stranu položením Q(x)=0 a poté řešíme homogenní rovnici např. separací proměnných. Separace proměnných nám dává: Máme-li řešení homogenní části rovnice, můžeme pokračovat metodou variace konstanty. Namísto konstanty C však hledáme funkci C(x), která vyhovuje homogennímu řešení i původní diferenciální rovnici.

Má-li C(x) být funkcí, potom Nyní nahradíme y a y’ v původní rovnici dostaneme Po menších úpravách: Naše funkce C(x) je: Obecné řešení nehomogenní rovnice je:

Příklad na variaci konstanty – LR obvod Najděte časovou závislost elektrického proudu i(t) v zadaném obvodu. Nejprve vyřešíme homogenní rovnici Řešení charakt. rovnice Ve druhém kroku, variace konstanty, hledáme funkci První derivace proudu

Nahrazením i a di/dt v původní rovnici dostaneme Obecné řešení Víme, že počáteční proud i(0)=0, můžeme tedy určit K2. Partikulární řešení rovnice

Řešení LR obvodu v Mathematice Zadané hodnoty jsou R=1 kΩ; L=100 mH; U=10 V

Obecný vzorec pro takovou rovnici je Homogenní lineární diferenciální rovnice druhého řádu s konstantními koeficienty Obecný vzorec pro takovou rovnici je Opět předpokládáme řešení ve tvaru exponenciální funkce: Jestliže potom a a rovnice se změní na Po vydělení rovnice eλx dostaneme Máme kvadratickou charakteristickou rovnici. Její kořeny jsou

Podle diskriminantu D existují tři typy řešení 1) Je-li D>0, potom jsou kořeny λ1, λ2 reálné různé 2) Je-li D=0, máme dvojnásobný reálný kořen λ12 =λ 3) Je-li D<0, potom jsou kořeny λ1, λ2 komplexně sdružené, kde α a ω jsou reálná a imaginární část kořene

Zavedením substituce dostaneme Toto je v některých případech obecné řešení Někdy používáme další substituci a poté uvážením vzorce konečně dostáváme kde amplituda A a fáze φ jsou konstanty, které můžeme vypočítat z počátečních podmínek a ω je úhlová frekvence. Tento příklad vede na kmitavý pohyb.

Příklad na rovnici druhého řádu – netlumený harmonický oscilátor Vyjádřete časovou závislost výchylky x(t) tělesa hmotnosti m na horizontální pružině o tuhosti k. Pasivní odpory zanedbejte. Je-li těleso vychýleno z rovnovážné polohy (x=0), začne na něj působit vratná síla F, úměrná velikosti výchylky x: Z druhého Newtonova zákona víme Characteristická rovnice je Máme dva komplexně sdružené kořeny s nulovou reálnou částí

Obecné řešení pro použité symboly je Nulová reálná část λ značí, že α=0, a omega je v našem případě Obecné řešení tedy nakonec je Odpověď: těleso vykonává netlumený harmonický pohyb s amplitudou A a fází φ. Nyní potřebujeme počáteční podmínky. Podmínky mohou být například: Z první podmínky Z druhé podmínky Partikulární řešení je

Příklad 2 na rovnici druhého řádu – tlumený harmonický oscilátor Základní teorie je stejná jako u netlumeného oscilátoru, pouze nyní budeme navíc uvažovat tlumení. Tlumení je představováno třecí silou Ff, která je úměrná rychlosti v. Celková síla působící na těleso: Obvykle používáme tyto substituce Characteristická rovnice je

Řešení characteristické rovnice kde δ je konstanta tlumení a ω je úhlová frekvence V závislosti na hodnotách δ a ω máme tři různé typy řešení: 1) δ>ω. Přetlumený oscilátor. Kořeny jsou reálné různé 2) δ=ω. Kritické tlumení. Kořen je dvojnásobný reálný. 3) δ<ω. Podtlumený oscilátor. Kořeny jsou komplexně sdružené.

Tlumený harmonický oscilátor v Mathematice Konstanta tlumení δ=1 [s-1], úhlová frekvence ω=10 [s-1]

Tlumený harmonický oscilátor v Mathematice Všechny tři typy řešení pohromadě pro ω=10 s-1 Přetlumený oscilátor, δ=20 s-1 Kriticky tlumený oscilátor, δ=10 s-1 Podtlumený oscilátor, δ=1 s-1