NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNEBÍ.
Advertisements

„EU peníze středním školám“
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
VY_32_INOVACE_10_GAS_546_Sob
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Rostlinná produkce a prostředí
Degradace půd vlivem zemědělství
Zemědělství ČR Rostlinná výroba
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
Pěstování trav na semeno
Glukosa a její vznik.
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Přírodověda – Podnebné pásy ( Subtropický pás )
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Rostliny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Jakost, skladování a vady vína Ročník / obor studia:2.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_ INOVACE_ 17_ VLASTIVĚDA 4
ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ŽIVOTA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Zpracovatel dat: Ing. Roman Musil
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Téma hodiny: El Niño - La Niña
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_technika obsluhy_nápoje_3 TEMA: Víno – Podmínky pěstování (10 stran) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0497

Anotace Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých. NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit. 10.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.sklenicenavino.cz/

Podmínky pro pěstování vína NEZNÁMÝ. http://french-word-a-day.typepad.com [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://french-word-a-day.typepad.com/.a/6a00d834515cae69e20120a5737559970b-popup

Terroir Terroir = autentičnost vín, spojení darů přírody a člověka Přírodní vlivy = podloží, půda, počasí, voda, slunce Lidské vlivy = odrůda, klon, práce ve vinici Co znamená pojem „terroir“ NEZNÁMÝ. http://www.vinmoldova.md [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vinmoldova.md/index.php?mod=analytics&id=2902

Vhodné počasí pro víno Teplota  v nejteplejším měsíci neklesat pod 17 °C prům. nad prům. 19 °C již velmi kvalitní vína v době kvetení neklesat pod 15 °C V zimě neklesat pod –15 °C NEZNÁMÝ. www.podkorkem.net [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.podkorkem.net/2011/08/rozhovor-s-privlastkem-ludvik-maderic.html

Světlo a jeho intenzita - velký vliv na zakládání květenství v očkách zelených letorostů Nedostatečně osvětlené keře révy vinné málo plodí Orientace vinohradů – J, JV, JZ GREGERSEN DAVIS, Donna. pinterest.com [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW:http://pinterest.com/pin/72268768991509309/

Vodní srážky  Optimální srážkový úhrn za rok v severních oblastech 600 – 800 mm. Důležité rozložení během roku  Zvýšený příjem vody hlavně: - zjara před rašením oček - po odkvětu v době nasazování bobulí - před zaměkáním bobulí (rovnoměrný přísun vody - nalévání) NEZNÁMÝ. http://www.kct-cerinek.cz [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.kct-cerinek.cz/view.php?cisloclanku=2009090001

Vhodná půda Spíše kamenité či štěrkové půdy Dobře provzdušněné, které se rychle zahřívají a kumulují teplo Réva v hlinitých půdách bohatě rodí, má dostatek živin, ale obsah cukru v hroznech i buketních látek ve víně je nižší Různý obsah základních i stopových chemických prvků = různý charakter vína Réva musí trpět! NEZNÁMÝ, Použito Se Souhlasem Majitele Práv. http://www.bodegasanjose.com [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bodegasanjose.com/bodega/variedades.php?lang=en

Správné klimatické podmínky dlouhý slunečný, teplý podzim bez déletrvajících srážek, zejména v poslední fázi zrání hroznů blízký výskyt vodních ploch - odrážejí sluneční paprsky kamenitý povrch vinice - kameny při nočním ochlazení pomalu vydávají svoje teplo vodní srážky - při nedostatku nutné umělé zavlažování Svažitý terén NEZNÁMÝ. commons.wikimedia.org [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Khor_Virap_Monastery3.jpg NEZNÁMÝ. dokuwiki.noctrl.edu [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: https://dokuwiki.noctrl.edu/lib/exe/detail.php?id=ger%3A202%3A2011%3Awinter%3Arheinland-pfalz&media=ger:202:2011:winter:mosel_moselschleife_bremm_rheinland-pfalz.jpg

Odrůda Každá půda není vhodná pro každou odrůdu Jedna odrůda vína + různé oblasti + různé podloží = odlišné chuťové i aromatické vyznění vína !!! = Vybrat správné odrůdy pro každé podloží NEZNÁMÝ, Použito Se Souhlasem Majitele Práv. http://www.bodegasanjose.com [online]. [cit. 24.1.2013]. Dostupný na WWW: http://www.bodegasanjose.com/bodega/variedades.php?lang=en

Kdo to ví…? 1. Co je to Terroir 2. Jaká je ideální Teplota pro pěstování vína? 3. Jaký vliv má na pěstování Typ půdy? 4. Jaká je vhodná Orientace vinohradů? 5. Jaké Klimatické podmínky jsou potřebné? 6. Vysvětli nutnost výběru správné odrůdy