Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,"— Transkript prezentace:

1 Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, 273 03
EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/

2 NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
AUTOR: Marcela Krombholzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_Technika obsluhy_Nápoje_Víno_12 TÉMA: Champagne (16 listů) OBDOBÍ: 01 – 2013 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NEZNÁMÝ. Eats, Drinks and Sleeps [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

3 Anotace Tento materiál je určen pro výuku žáků středních odborných škol, oborů: Hotelnictví a turismus, Gastro a Kuchař-číšník v předmětech Technika obsluhy, Potraviny a nápoje a Potraviny a výživa. Je zaměřen na seznámení s vínem a vinařstvím v celé jeho šíři, od historie a oblastí pěstování, jeho rozšíření po světě, škále nejznámějších odrůd, výrobě, podávání, skladování i uplatnění v gastronomii a to jak vín tichých, tak i šumivých. NEZNÁMÝ. Sklanice na víno [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

4 Šampaňské – CHAMPAGNE Šumivé víno, vyráběné v láhvi sekundárním kvašením, při kterém vzniká oxid uhličitý. Champagne pouze z francouzské oblasti Champagne - Ardenne. Tři odrůdy – bílé Chardonnay, modré Pinot noir a Pinot meunier. Obvykle směs všech tří, možné i ze dvou, i jednotlivě Champagne – Ardenne – Šampaň Arden Pino noár Pino meniér NEZNÁMÝ.  [cit ]. Dostupný na WWW: <

5 Z historie… První zmínky o výrobě šumivého vína jsou již z konce 17. století. Dom Perignon..? Prý se snažil ze svého vína odstranit nežádoucí bublinky, které se tam tvořily přirozeně. Použil významné inovace - sběr hroznů v několika tries (výběrový sběr), vynález tradičního lisu na šampaňské, mísení vín z různých vinic, znovuobjevení korku a první využití pevnějšího anglického skla (verre anglais). Frere Pierre však vůbec nezmiňuje šumivé víno… Tries - trí GLOBALwINES.  [cit ]. Dostupný na WWW: VOLNÉ DÍLO.  [cit ]. Dostupný na WWW:

6 Oblast Champagne Šampaňské domy cca 26.000 ha vinic Cca 4.000 výrobců
NEZNÁMÝ. Eats, Drinks and Sleeps [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

7 Kraj Champagne SUPERJUJU10. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PLINE. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

8 Neročníkové šampaňské víno
75 % celkového objemu výroby. Většina vína v cuvée běžné sklizně, ale obvykle přídavek 10 – 20 % staršího vína. Vyzrává minimálně 1 rok, prestižnější značky nejméně 3 roky. Scelování vín různých ročníků, odrůd a většinou i vinic před druhotným kvašením Neročníkové šampaňské víno - nepříliš vhodné k archivaci sceleno z třeba až 10 let starých vín ROYAN, Jorge. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

9 Blanc de Blancs – bílé z bílých, = víno 100% z odrůdy Chardonnay;
Cuvées de prestige – nejkvalitnější víno oblasti. Vyrobeno z hroznů z vinic Grand crus, Většinou vyzrává déle než běžné šampaňské a některé podniky používají specielní tvary lahví Blanc de Blancs – bílé z bílých, = víno 100% z odrůdy Chardonnay;  Blanc de Noirs – bílé z černých, = pouze z Pinot Noir a/nebo Pinot Meunier, Cépage Meunier – 100 % Pinot Meunier. Blank de blank Cuvées de prestige – kyvé de prestiž Chardonnay NEZNÁMÝ. Eats, Drinks and Sleeps [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: POUŽITÍ POVOLENO MAJITELEM WEBU. Global Wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

10 Ročníkové šampaňské víno
Používají se ročníky výjimečných kvalit V průměru jen tři ročníky z deseti mají klimatické podmínky k vytvoření ročníkového šampaňského Možno směsi různých odrůd a vinic, ale ze stejného roku Millésime – Malý objem výroby, v horších ročních se nevyrábí vůbec. Povolena výroba maximálně z 80 % sklizně. Vyzrává dvojnásobnou dobu. Milésim NEZNÁMÝ.  [cit ]. Dostupný na WWW: <

11 Champagne rosé Růžové šampaňské víno – ročníkové i neročníkové.
Výroba pracnější a časově náročnější než u bílých šampaňských. metoda - do bílého šampaňského malé procento nešumivého červeného vína = aroma robustnější, po červeném ovoci metoda - kontakt slupek modrých hroznů odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier s moštem = jemnější aroma, než rosé vyrobené 1. metodou LEILA WHITE.  [cit ]. Dostupný na WWW: Od FXR (aka Soundz'FX) (originally posted to Flickr as Champagne Supernova) [CC-BY-2.0 ( prostřednictvím Wikimedia Commons

12 POUŽITÍ POVOLENO MAJITELEM WEBU. Global Wines [online]. [cit. 5. 2
POUŽITÍ POVOLENO MAJITELEM WEBU. Global Wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

13 Veuve cliquot-Ponsardin Gruet Deutz Piper-Heidsieck Taittinger Mumm
Gonet Veuve cliquot-Ponsardin Gruet Deutz Piper-Heidsieck Taittinger Mumm Pommery Perrier-Jouet Pol Roger POUŽITÍ POVOLENO MAJITELEM WEBU. Global Wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

14 „Umírám. Již dlouho jsem nepil šampaňské.“ Anton Pavlovič Čechov
„Šampaňské ještě nikomu neublížilo…“ George Bernard Shaw "Když zvítězíte, zasloužíte si ho. Pokud prohrajete, potřebujete ho.„ Sir Winston Churchill “Piju šampaňské vždy, když jsem šťastná, také když jsem smutná. Někdy ho piju, když jsem sama. Když mám společnost, tak to považuji za svou povinnost. Těším se s ním, když nemám hlad a piji ho, když hlad mám. Jinak se ho ani nedotknu – tedy pokud nemám žízeň.“ Lilly Bollinger Řekli o šampaňském… NEZNÁMÝ.  [cit ]. Dostupný na WWW: <

15 Láhev Krug z roku 1928 vydražil příznivec vína v březnu na aukci  Acker Merrall&Condit v Hongkongu Za jedinou láhev zaplatil více než tisíc korun.  Krug 1928 je jedno z nejskvělejších šampaňských vín, která kdy byla vyrobena. V roce 2008 bylo vydraženo 12lahví  šampaňského   Perrier-Jouet 2000 Belle Epoque za eur za lahev. Toto šampaňské se vyrábí ze speciálně vybraných hroznů a prodává se v lahvích s ručně malovanými etiketami. NEZNÁMÝ. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: POUŽITÍ POVOLENO MAJITELEM WEBU. Global Wines [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 Šampaňské... NEZNÁMÝ.  [cit ]. Dostupný na WWW:

17 Šampaňské x sekt..? NEZNÁMÝ.  [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Wine Country [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

18 Kdo to ví…? 1. Co je to Šampaňské ?
2. Kdo je považován za vynálezce šampaňského? 3. Kde se nachází oblast Champagne? 4. Jaký je rozdíl mezi ročníkovým a neročníkovým šampaňským? 5. Jak se vyrábí růžové šampaňské? 6. Jmenuj některé značky šampaňského… 7. Poznáš, ve které sklence je šampaňské a ve které je sekt? Poděkování firmě Global Wines za laskavé a nezištné povolení použití fotografií


Stáhnout ppt "Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,"

Podobné prezentace


Reklamy Google