Ekosystém POTOK A ŘEKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přírodověda 4. ročník Ekosystém potoků a řek Živočichové OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov.
Advertisements

Hlodavci.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 7 Autor: Mgr. Iveta Votápková Sladkovodní a mořské ryby Pětilístek: ryby
Živočichové žijící v lese - podzim Pří_034_Rozmanitost přírody_Živočichové žijící v lese – podzim Autor: Mgr. Pavla Fridrichová Škola: Základní škola Slušovice,
Ekosystém rybník Živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr.
 Jejich charakteristickým rysem jsou zuby. Přední řezáky jsou přeměněny v HLODÁKY, které si udržují stále ostrou hranu a neustále přirůstají.
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Ekosystém potok a řeka Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování 2. pololetí Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo.
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: říjen 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
ANOTACE Didaktická hra, která procvičuje znalosti z prvouky a přírodovědy. Upevňuje znalosti z oboru živé přírody a jejího rozdělení. AUTORTereza Skálová.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_468.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_418_TŘÍDĚNÍ ŽIVOČICHŮ Téma: EKOSYSTÉMY,
Vypracovaly: Silvie Sehnalová, Monika Malinová, 1.B.
Síťokřídlí a blanokřídlí Hmyz s proměnou dokonalou vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_24_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
VY_32_INOVACE_06- Kachna divoká Přírodověda - 5. ročník
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
ŠELMY LASICOVITÉ Hana Ošlejšková
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_19_Ekosystém ve vodě, u vody
Společenstva vod Rostlliny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VY_32_INOVACE_PŘZOO.08 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
VY_52_INOVACE_51_Rybníky a rostliny- učební text
VY_32_INOVACE_10_HK ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
Ekosystém pole Savci Přírodověda 4. ročník
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Jméno autora výukového materiálu
Ptáci - poznávání.
Autor: Mgr. Jana Burdzová
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
VY_52_INOVACE_11_ Rostliny v rybníku a okolí
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_18_Pole_živočichové
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Ekosystém louka Živočichové
Neživá příroda vzduch a voda.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
VY_52_INOVACE_14_ Živočichové v řece
CZ.1.07/1.4.00/
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název projektu: Modernizace vzdělávání
Ekosystém potoků a řek Rostliny
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Lesní patra.
LES Les hraje v životě každého člověka důležitou roli.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Ptáci Vodní ptáci (Žák, Koller, Souchop)
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Materiál je určen pro výklad učiva prvouky ve 3. ročníku
Příroda kolem nás. V únoru 2018 prvňáčci navštívili se školní družinou Východočeské muzeum. Čekala tam na ně milá paní průvodkyně, která je provedla.
Poznávání vodních živočichů
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): listopad 2011 Ročník: 4
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Vodní ptáci.
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_3A_01_Ekosystémy
PLOŠTICE.
Předmět: Prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Léto
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_35_ vodní_rostliny_ad1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Ekosystém POTOK A ŘEKA

ROSTLINY potoků a řek K vodním tokům řadíme potoky a řeky. Roste zde břehový porost, který zpevňuje břehy a poskytuje úkryt pro řadu živočichů. Rostou zde obdobné rostliny jako na březích rybníků (např. vrba bílá) Z bylin zde můžeme nalézt pomněnku bahenní.

RYBY v potocích a řekách OKOUN ŘÍČNÍ PSTRUH POTOČNÍ S kaprem obecným je nejčastější rybou našich vod. Je masožravý (hmyz, ryby). Žije v podhorských potocích a říčkách. Je masožravý (hmyz, larvy, ryby).

PTÁCI v blízkosti řek a potoků LEDŇÁČEK ŘÍČNÍ Hnízdní noru si vyhrabává v hlinitých březích. Vysedává na větvích nad hladinou řek. Loví drobné ryby. Za kořistí se střemhlav potápí. Je to chráněný druh a je stálý. Zde se na něj můžeš podívat:

SAVCI v potocích, řekách a okolí BOBR EVROPSKÝ Je to chráněný druh. Vyhrabává si podzemní nory. Na zadních nohou má plovací blány, široký ocas používá ve vodě jako kormidlo. Samci nahlodávají stromy a staví z nich hráze. Je to býložravec (rákos, kůra, listí, polní plodiny).

SAVCI v potocích, řekách a okolí VYDRA ŘÍČNÍ Žije v tekoucích i stojacích vodách. Živí se rybami, za kterými se potápí. Na nohách má plovací blány.

Dokážeš odpovědět? 1/ Co řadíme k vodním tokům? 2/ Jmenuj alespoň jednu rostlinu z břehového porostu. 3/ Jmenuj alespoň jednu rybu, kterou můžeš vidět v řece nebo potoku. 4/ Který pták se vrhá střemhlav za kořistí a potápí se? 5/ Jmenuj některé savce žijící u potoků a řek. odpověď odpověď odpověď odpověď odpověď