Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora výukového materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora výukového materiálu"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora výukového materiálu
Maruničová Soňa Datum (období,ve kterém byl vytvořen) 11/2011 Ročník,pro který je výukový materiál určen 4. ročník Vzdělávací oblast/obor/tem.okruh/téma Přírodověda – zima, příroda v zimě Metodický list/anotace Materiál je vytvořen pro žáky čtvrtých ročníků a je zaměřen na změny v přírodě a děje odehrávající se v zimě.

2 Život v zimní přírodě V zimním období jsou nepříznivé životní podmínky: voda mrzne, vzduch se ochlazuje, dny jsou kratší než noci. Je nedostatek tepla a světla. Život v přírodě se však úplně nezastaví. Hovoříme o období zimního klidu.

3 Rostliny v zimě Rostliny nemohou ze zamrzlé země přijímat svými kořeny vodu s živinami pro svůj růst a vývoj. Dužnaté části rostlin v zimním období hynou. U jednoletých rostlin přečkávají semena. U dvouletých a vytrvalých rostlin vytrvají přes nepříznivé podmínky podzemní části (u bylin), u dřevin i části nadzemní. Opadavé dřeviny přezimují bez listů.

4 Pozorování volně žijících živočichů
Ve volné přírodě můžeme v zimním období spatřit ve sněhu stopy mnoha živočichů. Jsou to především teplokrevní živočichové, kteří jsou schopni udržovat si stálou tělesnou teplotu. V přírodě naleznou přes zimu dostatek potravy především ptáci živící se semeny nebo draví ptáci. Hmyzožraví ptáci nebo čápi živící se obojživelníky by zde uhynuli hladem, proto přečkávají zimu v teplejších krajích. Ze savců jsou po celou zimu aktivní někteří býložravci, kteří naleznou i v zimě potravu, a některé masožravé šelmy. srnec srna(samice) jelen laň (samice

5 Přezimující živočichové
Někteří živočichové přečkávají zimu uryti ve skrýších. Přežívají ve stavu strnulosti. Teplota jejich těla kolísá podle teploty okolního prostředí. Nazýváme je studenokrevní živočichové. Patří mezi ně ryby, obojživelníci a plazi. Mezi živočichy, jejichž život závisí na teplotě prostředí a zimu přečkávají v úkrytu, patří také hmyz. Živočichové, kteří jsou schopni si udržovat stálou tělesnou teplotu, jsou teplokrevní živočichové. Patří mezi ně ptáci a savci. Někteří z nich jsou celou zimu aktivní v podzemí nebo se pohybují ve volné přírodě. Někteří teplokrevní savci zimu prospí zimním spánkem.

6 Citace: http://office. microsoft. com/en-us/images/similar


Stáhnout ppt "Jméno autora výukového materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google