7. Téma Chemické přípravky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Dýchací soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_7_Dýchací soustava Téma: Přírodověda.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_BI_KOD_28_ABIOTICKE_FAKTORY_VLIV_PU.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní
VYS_32_INOVACE_491_Mytí, smáčivost, emulgace NÁZEV ŠKOLY
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Pojem přeměna obchodní společnosti
1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Voda Základ života.
Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy
Regenerační přípravky I.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Změny skupenství látky
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
„Svět se skládá z atomů“
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Znečištění ovzduší Obr. 1
Základní společenstva - lesy
Chemické vlastnosti technických materiálů
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Pracovnělékařské služby
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Mgr. Bc. Alena Machulková
Teplo.
Autor: Stejskalová Hana
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků.
Přehled nejdůležitějších novinek
Kontrola prostředí a sterility
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Chemie pomáhá Ve stavebnictví
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Revize BREF STS Zkušenosti provozovatele Jiří Podlipný PSU
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Neživá příroda - vzduch
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

7. Téma Chemické přípravky Ochrana lesa 7. Téma Chemické přípravky

Ing. Martin Němec, pracovní verze Základní pojmy Jed Jedovatost (toxicita) Toxická dávka Smrtelná dávka Dávka LD 50 Ochranná lhůta Pesticidy Je látka, která svým chemickým účinkem působí takové změny v organismu, že jeho funkce jsou dočasně nebo trvale poškozeny a může způsobit i smrt. Takto vzniklé změny v organismu nazýváme otravou. Je intenzita působení jedů a je ovlivněna zejména: druhem jedu a jeho množstvím, druhem organismu, jeho zdravotním a vývojový stavem, vnějšími podmínkami, zejména teplotou, případnou kombinací s jinými látkami. Je dávka jedu působící otravu. Je dávka jedu působící smrt. Je dávka jedu, po jejímž jednorázovém požití hyne 50% pokusných jedinců. Je nejkratší přípustný interval ve dnech mezi posledním ošetřením a sklizní či uvolněním komodity ke konzumaci. Pokud není stanovena ve dnech, uvádí se zkratkou „AT“ (aplikační termín, agrotechnická lhůta, určité vývojové stádium ošetřované plodiny), kdy uplyne dostatečně dlouhá doba do sklizně či konzumace plodin. Jsou chemické látky používané k ochraně rostlin. 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Ing. Martin Němec, pracovní verze Pesticidy Dělení dle účinku na cílové druhy: Fungicidy = houby a plísně Herbicidy = plevelné rostliny Arboricidy = plevelné dřeviny Zoocidy = živočichové Insekticidy = hmyz Akaricidy = roztoči Rodenticidy = hlodavci Moluscocidy = měkkýši Nematocidy = háďátka Ostatní preparáty 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Ing. Martin Němec, pracovní verze Dělení pesticidů Dle skupenství: pevné, kapalné a plynné Dle způsobu pronikání do těla živočicha: požerové, vdechovací a dotykové Dle způsobu pronikání do těla rostlin: povrchové, penetrační a systémové Dle vývojového stádia na které působí: ovicidy, larvicidy a imagocidy Dle chemického složení: 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Chemické složení pesticidů Pesticidy Účinná látka Zásadní složka zajišťující biologickou účinnost přípravku Přídavné látky Zlepšují vlastnosti a účinnost přípravku. Většina pesticidů je ve vodě nerozpustná, jsou nutná organická rozpouštědla (uhlovodíky, estery, amidy kyselin). Rozpouštědla Plnidla (nosiče) Jsou nosnou látkou přípravku. Stabilizátory Zajišťují stálost přípravku především z pohledu účinnosti. Adjuvanty Zlepšují vlastnosti a účinnost přípravku. Tenztidy Smáčedla zlepšující přilnavost přípravku na povrchu. Barviva Usnadňují aplikaci, zabraňují plýtvání. Antitranspiranty Eliminují nadměrné vypařování. 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Chemické složení pesticidů - insekticidy Chlorované uhlovodíky Látky na bázi DDT, dnes se nepoužívají jsou zakázané! např. Lindan, Thiodan Organofosfáty Estery kyseliny fosforečné, působí jako nervové jedy, jsou toxické i pro teplokrevné, (slinění, neklid, křeče svalů, ochrnutí dýchacích svalů a srdce – smrt), např. Basudin, Dursban… Karbamáty Deriváty kyseliny karbamové, obdobné účinky jako organofosfáty, rychleji se odbourávají, např. Pirimor, Marshal… Pyretroidy Rychlý omračující účinek na hmyz „ko účinek“, klesá účinnost při nevhodném skladování na slunci, napč. Cymbush, Decis, Karate, Vaztak… Acylmočoviny Inhibitory syntézy chitinu, působí selektivně na larvy hmyzu, narušují svlékání, např. Dimilin, Nomolt… 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Chemické složení pesticidů - Fungicidy Sloučeniny mědi Kontaktní, preventivní působení, široké spektrum účinnosti, při vysoké teplotě a vlhkosti vzduchu může mít sklony k fytotoxicitě, především proti různým skvrnitostem listů. Např. Bordeauxská jícha: (Cu SO4 (4,5 kg), Ca (OH)2 (5,5 kg) a 454 l vody), aplikovat hned po namíchání, skladováním klesá fungitoxicita. Sloučeniny rtuti Vynikající účinnost, ale vysoce toxické i teplokrevným, proto se k ochraně rostlin nepoužívají. Sloučeniny ostatních těžkých kovů Sloučeniny síry Široké spektrum účinnosti, fytopatogenní houby, také roztoči, svilušky, háďátka, nebo kadeřavost broskvoní, desinfekce skladů… Používá se mletá elementární síra, sloučeniny síry, sirné knoty… Ostatní 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Všeobecné zásady použití přípravků Zákon o lesích Zákon o ochraně přírody a krajiny Použití chemických přípravků je opodstatněno pouze tam, kde hrozí přemnožení škůdce. Přitom je třeba dávat přednost šetrnějším přípravkům z hlediska hygienicko-toxikologických a ekologických. Dávka přípravku a jeho koncentrace musí být účinné a přitom co nejnižší – efektivita – princip integrované ochrany lesa! 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Zásady výběru přípravků Seznam registrovaných přípravků na ochranu lesa Obecná a specifická účinnost požerové, vdechovací, dotykové, na vajíčka, larvy, dospělce, druhové spektrum účinnosti … Technologická pravidla použití jsou dána návodem. Technické a ekonomické možnosti je vhodné porovnat náklady na ošetření 1 ha plochy! Osobní zkušenosti a doporučení upřesňují informace o použití přípravku v kontextu místních podmínek. Zásada střídání přípravků lepší účinnost, cílové druhy si „navyknou“. Reziduální účinky a vedlejší vlivy rezidua v půdě, fytotoxicita, toxicita pro člověka, zvěř, ryby, entomofaunu, včely. Nutná opatření a bezpečnost práce ochranné lhůty, ochrana zdraví, bezpečnost práce. 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Zásady bezpečnosti práce Všechny FO a PO, které skladují, prodávají nebo přímo aplikují prostředky: musí mít zajištěnu pro tuto činnost autorizovanou osobu. Autorizovaná osoba: odpovídá svému zaměstnavateli za správnou praxi v chemické ochraně lesa a bezpečné zacházení s přípravky, každoročně zaškoluje osoby, které zachází s přípravky. Autorizaci vydává SRS. FO a PO: jsou povinny dodržovat předpisy v oblasti skladování přípravků (zamezit úniku do prostředí, narušení nepovolanou osobou apod.) a likvidaci obalů. 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Zásady bezpečnosti práce Pracovník musí používat osobní ochranné pracovní prostředky: volba je dána toxicitou přípravku a způsobem aplikace, postupovat podle návodu na etiketě!!! 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Ing. Martin Němec, pracovní verze Způsoby aplikace Jsou dány především: skupenstvím přípravku, pevné – popraš, granule, tablety, suché moření, nástrahy, kapalné – zálivka, máčení, natírání, postřik, rosení, zmlžování, mokré moření, injektáž, plynné – plynování, vykuřování, cílovým druhem a prostředím, záhony sazenic ve školce, kůrovcové dříví na skládce, žír housenek v korunách stromů, aplikační technikou. 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Ing. Martin Němec, pracovní verze Díky za pozornost. 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze

Ing. Martin Němec, pracovní verze Seznam obrázků: Neoznačené obrázky jsou dílem autora prezentace. 22.9.2018 Ing. Martin Němec, pracovní verze