Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků."— Transkript prezentace:

1

2 Halogenderiváty uhlovodíků

3 Halogenderiváty jsou deriváty uhlovodíků, které vznikly substitucí alespoň jednoho atomu vodíku daného uhlovodíku halogenem. Pokud jím byl chlór nebo fluor, mluvíme o chlor-fluorovaných uhlovodících, což je současně jejich nejpočetnější a nejvýznamnější skupinou - část jejích sloučenin má komerční označení freony. Další podskupiny mohou být např. halogenuhlovodíkové polymery a perfluorové uhlovodíky (které zahrnují např. teflon). Mnohé halogenderiváty se používají jako rozpouštědla v průmyslu (čistírny, prádelny, strojírenství) i v domácnostech.

4 Fyzikální vlastnosti:
Jsou bezbarvé, nehořlavé, nerozpustné ve vodě, rozpustné v organických rozpouštědlech. Nejnižší (s malou relativní molekulovou hmotností) jsou plyny nebo těkavé kapaliny. Všechny kapalné halogenderiváty jsou těžší než voda. Vyšší jsou pevné látky. Některé mají účinky anestetické (chloroform), jiné jsou karcinogenní (vinylchlorid, tetrachlormethan).

5 Některé významné halogenderiváty uhlovodíků:
• Chloroform – těkavá kapalina, dříve k narkózám rozpouštědlo tuků, olejů, pryskyřic • Tetrachlormethan – těkavá nehořlavá kapalina, podezřelý z karcinogenity, dříve k hašení; rozpouštědlo • Vinylchlorid – karcinogenní plyn, výroba polyvinylchloridu (PVC) • Tetrafluorethen – polymerací se z něj vyrábí TEFLON (odolný vůči kyseliám, zásadám, zvýšeným teplotám) • DDT - dříve jako insekticid, od r v ČR zakázán

6 Freony: Mezi nejvýznamnější freony patří: Freon 13: chlortrifluormethan; R-13; CFC-13 Freon 12: dichlordifluormethan; CFC-12; R-12 Freon 11: trichlorfluormethan; CFC-11; R-11 Běžně využívané freony jsou plyny nebo nízkovroucí kapaliny. Jsou bezbarvé, bez zápachu, nehořlavé a při vdechováni nejsou toxické. Dříve se freony ve velkém měřítku používaly v chladicích zařízeních, jako hasicí prostředky nebo hnací médium ve sprejích. V dnešní době se od jejich používání upouští pro negativní vliv na ozónovou vrstvu zemské atmosféry.

7 chloroform PTFE – teflon
PVC

8 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků."

Podobné prezentace


Reklamy Google