Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Identifikace vzdělávacího materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Identifikace vzdělávacího materiálu"— Transkript prezentace:

1 Identifikace vzdělávacího materiálu
VY_52_INOVACE_SlL EU OP VK Škola, adresa Gy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 Autor Mgr. Vendula Salášková Období tvorby VM Květen 2013 Ročník sexta Předmět Chemie Název, anotace Názvosloví halogenderivátů uhlovodíků – základní pravidla pro tvorbu názvů. Přehled citací a odkazů: FIKR, Jaroslav. Názvosloví organické chemie. 1. vyd. Olomouc: Rubico, 2002, 243 s. ISBN MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2000, 250 s. ISBN Wikipedia [online] [cit ]. Dostupné z:

2 Názvosloví halogenderivátů uhlovodíků

3 Halogenderiváty Obsahují vazbu uhlík-halogen (C-X).
Vznikají náhradou jednoho nebo více vodíkových atomů atomem halogenu (F, Cl, Br, I). Halogenderiváty nejsou přírodní látky. Zvyšování jejich obsahu v biosféře je výsledkem činnosti člověka.

4 Názvosloví Substituční princip:
Skládá se z předpony = název halogenu a název základního uhlovodíku. Názvy halogenů se řadí abecedně. ! Atom chloru se řadí podle písmene c, ne ch! Přítomnost halogenu se vyjadřuje pouze předponou (halogen nemůže být hlavní skupinou). Pokud se v molekule objevuje násobná vazba, tak má vždy přednost před halogenem.

5 Názvosloví Chlormethan 1,1-dichlor-2-fluorethan 3,4-dibrombut-1-en

6 Názvosloví Funkční skupinový princip:
Skládá se z názvu uhlovodíkového zbytku a z přípony příslušného názvu halogenidu. -fluorid, -chlorid, -bromid, -jodid. Methylbromid Benzyljodid Vinylchlorid

7 Názvosloví Některé halogensloučeniny mají i triviální názvy.
Chloroform = trichlormethan. Jodoform = trijodmethan. Chloropren = 2-chlorbuta-1,3-dien.

8 DDT = 1,1,1-trichlor-2,2bis(4-chlorfenyl)ethan
Velice účinný insekticid. Aplikoval se hlavně v oblastech postižených malárií a tyfem. V přírodě se obtížně odbourává a hromadí se v organismech kde způsobuje nežádoucí genetické změny. Jeho výroba a použití bylo ve většině zemí zakázáno.

9 Freony Fluorderiváty, které obsahují nejméně jeden jiný halogen.
Běžně využívané freony jsou plyny nebo kapaliny. Jsou bezbarvé, bez zápachu, nehořlavé a při vdechováni nejsou toxické. Jsou to výborné izolanty a rozpouštědla. Dříve se freony ve velkém měřítku používaly v chladicích zařízeních, jako hasicí prostředky nebo hnací médium ve sprejích. V dnešní době se od jejich používání upouští pro negativní vliv na ozónovou vrstvu zemské atmosféry.

10 Freony Trichlorfluormethan Dichlordifluormethan Dichlorfluormethan
1-chlor-1,1-difluorethan 1,1,2-trichlor-1,2,2-trifluorethan


Stáhnout ppt "Identifikace vzdělávacího materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google