ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-03 Potravinářské zboží Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Prezentace je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží Obsahem jsou základní odborné pojmy – potraviny a pochutiny, charakteristika a rozdělení.
Potravinářské zboží Potravu člověku poskytují poživatiny, látky určené k výživě Poživatiny se dělí: Potraviny Pochutiny
Rozdělení potravin Rozdělení potravin podle suroviny nebo základní látky Obilí a produkty z obilí Mléko a produkty z mléka Maso a masné produkty Ryby a rybí produkty
Rozdělení potravin Rozdělení potravin podle převládající živiny ve výrobku Produkty bohaté na škrob Produkty bohaté na balastní látky Produkty bohaté na cukr Produkty bohaté na bílkoviny Produkty bohaté na minerální látky Produkty bohaté na tuky Produkty bohaté na vitamíny
Rozdělení potravin Rozdělení poživatin podle převládající živiny ve výrobku Potraviny Pro lidskou výživu jsou nezastupitelné, jsou potřebné pro výstavbu a uchování zdraví lidského organismu. Obsahují dostatečné množství bílkovin, vody, minerálních látek, tuků a sacharidů. Pochutiny Zlepšují chuť k jídlu, podporují trávení a zažívání. Pro lidský organismus nejsou bezpodmínečně nutné, mají nepatrnou výživovou hodnotu. Obsahují aromatické a chuťové látky.
Rozdělení poživatin podle původu Poživatiny rostlinného původu Poživatiny živočišného původu Poživatiny nerostného původu Poživatiny smíšeného původu
Rozdělení poživatin podle stupně zpracování Poživatiny naturální, vhodné k přímé spotřebě Poživatiny naturálně průmyslově upravené Průmyslově vyrobené
ŽIVINY Jsou látky, které organismus potřebuje a přijímá pro výživu a vývoj Živiny jsou organické látky s vyšším obsahem energie a stavebních látek
Rozdělení živin Stavební Energetické Ochranné BÍLKOVINY TUKY SACHARIDY VITAMÍNY MINERÁLNÍ LÁTKY
Slovníček Balastní látka – nezužitkovatelná složka surovin, nestravitelná nebo těžce stravitelná složka
POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 77-78. ISBN NEUVEDENO ANDERLE, Peter; SCHWARZ, Helmuth. Zbožíznalství, Poživatiny - potraviny, pochutiny. Praha: SNTL, 1999, 7-8. ISBN 80-902110-9-7 AUTOR NEUVEDEN. Živina [online]. [cit. 10.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDiviny Obrázky: http://office.microsoft.com