Děti odsouzených rodičů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zdroj obrázků: Rodina  je to skupina osob nebo více skupin, spjatých pokrevními svazky, manželstvím, adopcí, kdy dospělí členové.
Advertisements

Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Sociální politika státu N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Některé právní důsledky zrušení anonymity dárců spermií JUDr. Jan Mach
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Dítě jako majetek v rozvodovém řízení. Co dítě prožívá? Proč rozvod rodičů dítě tak bolí? Protože bylo zvyklé na jistotu, která najednou není. Čas rozvodu.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Vzdělávací program v oboru dětské lékařství MUDr. Jana Mathonová, prim. dětského oddělení Kroměřížské nemocnice a.s.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Spolupráce Policie ČR s Orgánem sociálně právní ochrany dítěte při řešení problematiky domácího násilí Krajské ředitelství Policie ČR Jihomoravského.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Náhradní rodinná péče TÉMA SADY: Občanská výchova.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Výchova k občanství TEMA: NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_20.
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Výchova k občanství 7. ročník.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Rozhodování 1.
Práce se sloupkovými diagramy
DĚTI VĚZNĚNÝCH RODIČŮ Zkušenosti a plány Věznice Světlá nad Sázavou
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Dětský klub Malý drak.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
9. Heterogenní a homogenní skupiny
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Kam se točí Tobě ?.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Právo sociálního zabezpečení
Moudra s květinou.
Transsexualita.
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Naučil jsem se....
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_52_INOVACE_PR Šablona.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Každý den jsme trochu starší…
Transkript prezentace:

Děti odsouzených rodičů Martin Galbavý Praha 2016

Úmluva o právech dítěte „Právo žít s vlastní rodinou“ Pokud dojde k oddělení od rodičů (klidně i jen jednoho), tak máš právo se s nimi pravidelně vidět, pokud Ti to ovšem více neubližuje.

Zanedbávání

Zanedbávání Dítě na pravé straně vyroste do dospělého, který je méně inteligentní, méně schopný vcítit se do druhých. S větší pravděpodobností se stane závislým na drogách, nebo bude zapojený do násilných trestných činů. Také je mnohem pravděpodobnější, že bude nezaměstnaný a závislý na sociálních dávkách, s duševní poruchou či s dalšími vážnými zdravotními problémy.

Co o svých biologických rodičích říkají děti?

“Máma měla pořád jinýho strejdu, často jsme bydleli někde jinde “Máma měla pořád jinýho strejdu, často jsme bydleli někde jinde. Ale byla sranda. S mámou jsme skákaly na posteli a smály se, házely polštáře. Občas se k nám přidala teta. To bylo moc fajn.“ “Vlastně hodně často byla sranda. Chtěla bych mámu vidět a vědět, jak se má...“

Dívka byla z rodiny odebrána pro zanedbávání a pro podezření ze sexuálního zneužívání partnerů matky. Prošla péčí tety, dětským domovem, 4 roky pěstounskou rodinou a znova se vrátila zpět do dětského domova. Klára 14 let

„Až mámu pustí z vězení, ta ji zastřelím“

O chlapce se starala babička O chlapce se starala babička. Máma, na drogách, je několikrát vykradla, než skončila ve vězení za prodej a distribuci drog. Michal 13 let

Rodiče jsou neoddělitelně spjati se svými dětmi. V dobrém i ve zlém.

Chybějící otec, chybující syn Výzkumy potvrdily, že ve skupině chlapců s problémovým chováním se vyskytovalo mnohem víc chlapců s rodin, kde v prvních dvou letech chyběl otec. Jednalo se především o rodiny vojáků a námořníků, kteří trávili většinu roku mimo rodinu. Stejné problémy byly identifikovány i u sirotků a dětí vyrůstajících pouze s matkou. Ve všech těchto případech chyběla synům adekvátní otcovská postava. U všech chlapců z takovýchto rodin se projevily problémy v oblasti sociální, kognitivní, sexuální či morální.

Komunikace s dítětem O situaci: „Děti by měly o svém původu a své rodině vědět alespoň tolik (nebo spíš více), než lidé v okolí. Neměly by být nikdy zaskočeny nějakým nečekaným, netušeným sdělením“.

Komunikace s dítětem

Komunikace s dítětem Zásady: - nelžete - informace dávkujte podle věku dítěte - neslibujte (nereálné) - buďte iniciativní

Komunikace s dítětem S rodičem: - telefonicky - písemně - osobní návštěvy (vždy nutno přizpůsobit situaci a věku dítěte)

Návrat rodičů Bohužel ne vždy se daří Příprava dítěte na návrat rodiče Příprava dítěte na návrat k rodiči Bohužel ne vždy se daří

Práce s rodiči Pracovní skupiny s odsouzenými: Co prožívá dítě Co dítě potřebuje Kde se dítě nachází Komunikace s dítětem Kontakt po propuštění

Cíle zlepšit kontakty dětí s rodiči zlepšit kontaktní prostory zlepšit informovanost rodičů zavést přípravu dětí na návrat rodičů

Otázky?

Děkuji Martin Galbavý www.galbavy-psychoterapie.cz